Egy öregkori álom Londonban

 

Erna és Bert Laurence középiskolai tanárként fejezték be aktív munkájukat London egyik kertvárosi gimnáziumában.  – Nem is volt időnk azon töprengeni – mondta Erna, hogy mit is fogunk kezdeni a hirtelen ránk szakadt szabadsággal, hiszen azonnal az élet egy teljesen új kihívással álltunk szemben,mely kihívás még ennyi év után is, ha visszagondolok rá, csodálatos kalandnak tűnt.

 

 

 

 

Mindig is kíváncsi voltam, hogyan és milyen körülmények között élhet, s vajon milyen lehet egy nyugdíjas brit házaspár otthonának a berendezése? Szerencsémre legutóbbi londoni hivatalos utamon, szabadon tölthettem el néhány napot és így alkalmam nyílt ottani ismerőseim segítségével egy kedves nyugdíjas házaspárt megismernem.

Az ismeretségből hamarosan barátság, a barátságból pedig meghívás lett. A látogatásom alkalmával szerzett tapasztalataimat, mely kizárólag a lakásra és annak berendezésére vonatkozik, szeretném ezennel Önökkel megosztani.

Erna és Bert Laurence középiskolai tanárként fejezték be aktív munkájukat London egyik kertvárosi gimnáziumában.

 

 

 

 

A szalon esti megvilágítását aukción vásárolt, 19. századi velencei csillárral oldották meg

 

 

Erna rajzot, Bert művészettörténetet tanított és talán innen ered érdeklődésük és fogékonyságuk a lakberendezés iránt. Erna, aki kettőjük közül talán a legbeszédesebb, már az első látogatásom során úgy fogadott, mint családjuk régi ismerősét, amely viselkedési forma mondjam ki őszintén, a „Ködös Albionban” nem éppen nevezhető általánosnak. Nagyon jól esett.

A két idősödő ember szertartásos teadélutánján, megtudhattam, hogy ezt a lakást ahol ülünk, nyolc évvel ezelőtt Erna szüleitől örökölték, éppen akkor, amikor nyugdíjas koruk, egy-egy év különbséggel beköszöntött az leletükbe.

-Nem is volt időnk azon töprengeni – mondta Erna, hogy mit is fogunk kezdeni a hirtelen ránk szakadt szabadsággal, hiszen azonnal az élet egy teljesen új kihívással álltunk szemben,mely kihívás még ennyi év után is, ha visszagondolok rá, csodálatos kalandnak tűnt.

 

 

 

A ház legtöbb részét helyes kis antik dísztárgyakkal dekorálták

 

 

De Tudja mit, hogy az olvasóik is jobban értsék, miért is vágtunk bele nyugdíjas korunk ellenére egy új elfoglaltságba, történetesen a lakberendezésbe, javasolnám, járjuk körbe az otthonunk helyiségeit s nézzék meg velünk közösen, hogy mire is jutottunk ez idáig Bert – l az új hobbinkkal.

Az első benyomás, ami az idősödő házaspár otthonának összképéről elmondható, s talán a képeket látva ezt Önök is megerősíthetik, hogy Erna és Bert londoni otthonában elbűvölő összhangban keverednek az antik és a modern lakberendezési stílusok elemei.

Az első emeleti „L” alakú szalonban, ahol éppen állunk, magas, arányos méretű ablakokat találunk.

– Amikor először beléptem a nappali szobába egészen megdöbbentem. Kinézettem az ablakon át a sápadt, téli napfényben az utcára és a színtelenségtől teljesen elkeseredtem- mondja Erna.

 

 

 

 

A ház legtöbb részét helyes kis antik dísztárgyakkal dekorálták

 

– Azonnal elhatároztuk, hogy száműzzük a szobák komor hangulatát. Tudtuk ezt csak is úgy érhetjük el, ha színes kendőket, marokkói szőnyegeket, világos színes, vászon párnahuzatok egészen finom kombinációit állítjuk csatarendbe az ügy érdekében. Hál’ Istennek ez az elképzelés mindkettőnk ízlésvilágával találkozott.

Azt gondolom, hogy a ház berendezésében meg kellett hagyni minden olyan régi elemet, melyek még használhatók. Végül is ezek a kissé viseltes anyagok sugallják a szobáknak azt az eleganciáját, melytől az otthonuk nyugodt, harmonikus légkörét az első pillanatoktól reméltük. Ugyan nem ragaszkodunk mindenáron az emlékekhez, de nem is tagadjuk meg azokat a darabokat vagy formákat sem, melyek tulajdonképpen, eddig is az életünket végigkísérték.

De ajánlanám, lépjünk tovább!

 

 

 

 

Erna és Bert kedvenc reggeliző helye

 

Az ebédlőben a fehér összeállítás dominál, mely egyszerűségnek a nagyvonalúságát még inkább kiemeli a falak arany és fehér tapétájának pompája. Itt egészen egyedi kombinációt akartunk összehozni. Természetesen saját megelégedésünkre – szólt közbe Bert.

-Úgy gondoltuk a fehér falak sem fognak világít annyira, ha sötét színekkel ellensúlyozzuk a vakító hatását. Az ebédlő berendezése sem volt könnyű feladat – vette most már végleg át a szót Bert. – Hosszadalmas volt, míg végre megfelelő ebédlő asztalt találtunk. Az örökölt monstrumot kitettük, mert úgy éreztük, hogy a régi mahagóni asztal túl unalmas lett volna. Új asztalt és székeket szeretünk volna, de először nem hittem, hogy siker koronázza tervünket, mivel az ajtónyíláson, sem a régi asztal, sem pedig az új asztal nem fért át. De aztán kivettük az egyik ablakot és a probléma végül is így megoldódott.

 

 

 

 

Az ebédlő eleganciáját a fehér és arany színek kombinációja sugallja

 

Az új szerzeményt, egy francia festett asztalt és a hozzátartozó 12 darab nádazott széket, amelyeket itt látnak, egy aukción sikerült beszereznünk.

Az egyik legnagyobb módosítást a központi hálószobában végeztük, ahová a háló és a fürdőszoba közé egy viszonylag tágas öltözőt építettünk be. Figyelembe véve az eredeti márványkandalló színét – meséli most már megint r Erna a történetet- a falakat bézs színű tapétával az ablakokat, pedig fehér selyemdamaszt függönyökkel dekoráltuk. A fehér fátyol baldachint az ágy fejtámlájának mindkét oldalához hozzáerősítettük, így finoman omlik le a 19. századi svéd, aranyozott koronáról. Az összhatást, mint azt látják, tovább fokoztuk néhány 19. századi hímzett díszpárnával.

 

 

 

 

A vendégszobában a vidékies stílus érvényesül

 

Eltelt már 8 év, hogy itt élünk – mondja nagyot sóhajtva Erna – de a mai napig kellemes érzések öntenek el, amikor belépek az ajtónkon. Az otthonunk fénye és hangulata olyan kellemes érzésekkel tölt el, hogy még egy jó ideig nem szeretnék „elköltözni” innen

. Ugye tudja, mire gondolok? – Nézett rám elhomályosult szemekkel, miközben finom, alig észrevehető mosoly jelenik meg öregedő, de még mindig szép vonásokat hordozó arcán. Jómagam, de láttam Bert arcán is, mind ketten pontosan értettük, hogy Erna mire gondolt.

 

 

 

 

 

A hálószoba barátságos, meghitt miliőjét a jól megválasztott lakástextilek sugallják.

 

Megtörve a kínos csendet Erna így fejezte be kedves otthonuk bemutatását:

– Mind végig összehangoltan dolgoztunk Bert – l az új otthonuk berendezésén. Szinte olvastunk egymás gondolatából, ha én láttam valamit egy árverésen, amit úgy gondoltam Bert szeretne, azonnal hívtam, és tízből kilencszer biztosan helyeselte a döntésemet és nyomban megvettük a kiszemelt darabot. Hasonlóképpen, amikor Bert látott meg valamit, megérezte, hogy én is ilyet szeretnék, és azt meg is vette nekem. Tudja, az ilyen apró figyelmességek tették és teszik még ma is tökéletessé és boldoggá a házasságunkat.

Amit a nyugdíjas tanár házaspár lakásberendezéséből láttam, tudtam, hogy ez tényleg így is van, ahogy Erna állítja.

Horváth Tamás (2005-07-21)

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots