Fámkot farsangra!

Képviselő fánk

Szükséges mennyiségek:

  • Víz :                                       1/4 liter
  • Disznózsír:                         15 dkg
  • Cukor :                                   1 k.k.
  • Liszt:                                    30 dkg
  • Tojás:                                      8 db
  • Hab vagy gyümölcsíz tölteléknek tetszés szerint.

Elkészítése:

A vizet a zsírral és a kiskanál cukorral összeforraljuk. A forró léhez állandó keverés mellett hozzáadjuk a kimért lisztet. Ügyeljünk a csomómentességre.

Húzzuk le a tűzről és egyenként, a nyolc tojást beleütjük, majd eldolgozzuk. Az így kapott masszát habzsákba töltjük és egy megvajazott sütőlapra dió nagyságú fánkocskákat nyomunk belőle.

Mérsékelt, egyenletes hőfokon ropogósra sütjük. Az első tízperc alatt a sütő ajtaját nem szabad kinyitni. Miután a fánkocskák megsültek hegyes késsel az oldalaikat megnyitjuk, és habzsák segítségével krémmel vagy gyümölcsízzel megtöltjük azokat. Porcukorral megszórjuk és tálaljuk. Körülbelül 50 db készíthető egy bekeverésből.

 

 

Csörögefánk

Szükséges mennyiségek:

  •   vaj vagy margarin                    8 dkg
  •  Finomliszt                                35 dkg
  •  porcukor                                    8 dkg
  •  vaníliás cukor                           2 tasak
  •  tojássárgája                               5 db
  • tejföl                                             2   e.k.
  • rum                                               1  e.k.
  •  vaníliás porcukor                   10 dkg
  •  étolaj sütéshez                           1 l

Elkészítése:

Felolvasztjuk a vajat vagy a margarint, és langyosra hűtjük.

A lisztet átszitálás után összekeverjük a vaníliás cukorral és egy csipet sóval, majd félkupacoljuk és a kupac tetejébe kürtőt formálunk. Beletesszük a tojások sárgáját, az olvasztott, langyos vajat vagy margarint, a tejfölt és a rumot. Összegyúrjuk majd a kész tésztát alufóliába csomagolva legalább fél órára hűtőben, pihentetjük.

Pihenés után a tésztát lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk majd derelyevágóval 8-10 cm széles szalagokra vágjuk és kb. tenyérnyi hosszúságú darabokra szabjuk. A fonott alakzathoz négyzet alakú tésztákat formázunk, melyeket középen késsel bemetszünk és az így kapott szárnyakat egymásra keresztbe rakva, összefonjuk.

Egy nagyobb edényben bő olajt forrósítunk majd a kész tésztákat közepes lángon mindkét oldalukon világosbarnára, hólyagosra sütjük. Az olajból kivett süteményeket lecsöpögtetjük, szalvétán a még fölösleges olajt felitatjuk, végül üvegtálra halmozzuk és a porcukorral, jól meghintjük. Melegen tálaljuk. Barackízt kínálhatunk hozzá.

Györffy Rozália

(Szatmárnémeti)

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots