Képviselő fánk
Szükséges mennyiségek:
- Víz : 1/4 liter
- Disznózsír: 15 dkg
- Cukor : 1 k.k.
- Liszt: 30 dkg
- Tojás: 8 db
- Hab vagy gyümölcsíz tölteléknek tetszés szerint.
Elkészítése:
A vizet a zsírral és a kiskanál cukorral összeforraljuk. A forró léhez állandó keverés mellett hozzáadjuk a kimért lisztet. Ügyeljünk a csomómentességre.
Húzzuk le a tűzről és egyenként, a nyolc tojást beleütjük, majd eldolgozzuk. Az így kapott masszát habzsákba töltjük és egy megvajazott sütőlapra dió nagyságú fánkocskákat nyomunk belőle.
Mérsékelt, egyenletes hőfokon ropogósra sütjük. Az első tízperc alatt a sütő ajtaját nem szabad kinyitni. Miután a fánkocskák megsültek hegyes késsel az oldalaikat megnyitjuk, és habzsák segítségével krémmel vagy gyümölcsízzel megtöltjük azokat. Porcukorral megszórjuk és tálaljuk. Körülbelül 50 db készíthető egy bekeverésből.
Csörögefánk
Szükséges mennyiségek:
- vaj vagy margarin 8 dkg
- Finomliszt 35 dkg
- porcukor 8 dkg
- vaníliás cukor 2 tasak
- tojássárgája 5 db
- tejföl 2 e.k.
- rum 1 e.k.
- vaníliás porcukor 10 dkg
- étolaj sütéshez 1 l
- só
Elkészítése:
Felolvasztjuk a vajat vagy a margarint, és langyosra hűtjük.
A lisztet átszitálás után összekeverjük a vaníliás cukorral és egy csipet sóval, majd félkupacoljuk és a kupac tetejébe kürtőt formálunk. Beletesszük a tojások sárgáját, az olvasztott, langyos vajat vagy margarint, a tejfölt és a rumot. Összegyúrjuk majd a kész tésztát alufóliába csomagolva legalább fél órára hűtőben, pihentetjük.
Pihenés után a tésztát lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk majd derelyevágóval 8-10 cm széles szalagokra vágjuk és kb. tenyérnyi hosszúságú darabokra szabjuk. A fonott alakzathoz négyzet alakú tésztákat formázunk, melyeket középen késsel bemetszünk és az így kapott szárnyakat egymásra keresztbe rakva, összefonjuk.
Egy nagyobb edényben bő olajt forrósítunk majd a kész tésztákat közepes lángon mindkét oldalukon világosbarnára, hólyagosra sütjük. Az olajból kivett süteményeket lecsöpögtetjük, szalvétán a még fölösleges olajt felitatjuk, végül üvegtálra halmozzuk és a porcukorral, jól meghintjük. Melegen tálaljuk. Barackízt kínálhatunk hozzá.
Györffy Rozália
(Szatmárnémeti)
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook