Farsangi fánk mindörökre

 

Gyermek koromból, gondolok itt a múlt század első felére, bár táncmulatságokra nem emlékezem, de a farsangi fánkra, amit anyám és apám nővére hagyománytiszteletből minden év februárján a vasárnapi ebéd utáni asztalra feladtak, ízélményét és illatát a mai napig nem feledem.

A farsangi fánk receptjét anyám éppen úgy nagyanyámtól, mint nagynéném apai nagymamámtól tanulta s sütötték a szerint emlékezetből minden év februárjának első és utolsó vasárnapján.

Ezeken az ünnepi napokon, mert a farsangi fánk sütése nálunk annak számított, elhajtani sem lehetett a konyhából. Alig vártam, hogy az első darabokról az itatóspapírral bélelt szitán lecsöpögjön a felesleges forró zsír.  Amint a frissen sült tészta ehető lett, s ezt anyám állapította meg az ujjai hegyével, végre beleharaphattam a mintának szánt farsangi fánkba.

Azóta már hét évtized telt el, de még ma is minden év februárjában álmodok arról a csodás ízélményről, amit akkor ott az első harapás után éreztem a számban. Bár a mai napig sok finom fánkot kóstolhattam, de olyan finomat, olyan „farsangi ízű” fánkot, amilyent akkor anyám és nagynéném sütöttek még soha, sehol nem ettem.

Hogy milyen íze volt anyám farsangi fánkjának az íze azt leírni nem tudom, hogy miből készítette és hogyan, azzal most megpróbálkozom:

Amire figyelni kell:

A fánkot, különösen, ha hideg napokon készíted el, arra kell ügyelni, hogy liszt és a tojás legalább szoba-hőmérsékletű legyen. Ellenkező esetben a tésztája nehezen, vagy egyáltalán nem kel meg. A nem kellőképpen megkelt tésztából sült fánknak nem lesz szép szalagja.

Miből és hogyan:

 • Elsőre két evőkanál vajat keverj össze hat tojássárgájával, fél liter langyos tejjel melybe előzőleg morzsolj el két dekagramm élesztőt és egy evőkanál cukrot, csipetnyi sóval és annyi liszttel, amennyi kell ahhoz, hogy a tészta kellő módon lágy maradjon.
 • A tálban fakanállal, akinek van konyhai géppel, a tésztát addig kell forgatni, verni míg tál falára már nem ragad rá.
 • Takard le s tedd meleg helyre, hogy megkeljen!
 • Kelesztés után lisztezett táblán a tésztát nyújtsd ki, körülbelül úgy két ujjnyi vastagságúra, majd vágd ki abból a fánkformákat szaggatóval!
 • Miden darab közepére tégy egy kávéskanálnyi baracklekvárt és borítsd le egy másik kiszaggatott tésztaformával!
 • Az ujjaiddal finoman nyomkod körbe a fánktészta szélét, majd egy az előzőnél valamivel kisebb átmérőjű szaggatóval ismét szaggasd ki a végleges formára!
 • Amikor elkészültél a szaggatással a kész fánkformákat tedd félre egy kendővel letakart deszkára! Hagyd még egy húsz percig kelni!
 • Végül, forró zsírban vagy olajban a fánkokat fedővel letakart edényben süssed szép pirosra!
 • Figyelem! A tészták forgatásáról sütés közben ne feledkezz meg!
 • A kisült fánkokat itatóspapírral bélelt szitára szedjed, hogy a fölösleges zsiradék lecsöpöghessen.
 • Mielőtt melegen az asztalra feladnád ízlés szerint szórd meg a tétijüket porcukorral!

Vidám farsangolást.

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots