A világon kevés olyan levesféle létezik, melyet főételként fogyasztanak, Mi magyarok ebből a szempontból szerencsések mondhatjuk magunkat, hiszen a halászlénk, gulyás levesünk és a csodálatos fejtett bablevesünk is szégyenkezés nélkül feladhatók főételként a vendégváráshoz terített asztalra, Bográcsban főzve, meg egyenesen mennyei étkek.
Hozzávalók : (6 – 8 személyre számítva)
• 80 dkg sertéshús kockára vágva
• 1 db közepes nagyságú füstölt csülök
• 60 – 80 dkg kifejtett bab
• 30 – 40 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, darab zeller és karalábé) – aprítva
• 2 nagy fej vöröshagyma – finomra vágva
• 4 – 6 gerezd fokhagyma – aprítva
• 20 dkg füstölt kolbász karikára vágva. El is maradhat)
• 3- 4 babérlevél
• fekete bors
• 3 – 4 ek. őrölt pirospaprika
• tárkony – ízlés szerint
• 1 erős zöldpaprika, felkarikázva (ebből 2-3 karikát belefőzünk a levesbe, míg a többit a tálaláskor kínáljuk)
• 1 – 1 csokor zeller és petrezselyem zöldje, (csokorba kötözve) Paradicsom éscecei paprika
• 3 – 4 dl tejföl
• 5 dkg disznózsír (füstölt szalonna zsírjára sütve)
• só
• 10 %-os ecet ízlés szerint ( el is hagyható)
A csipetkéhez:
• 2 tojás
• liszt, amennyit felvesz
• csipet só
Elkészítése:
Előző este az előre beáztatott füstölt csülköt babérlevéllel, borssal, fokhagymával puháéra főzöm. A levét félreteszem a másnapi főzéshez, míg a csülköt miután kihűlt kicsontozom és felkockázom.
A felhevített zsiradékban az aprított zöldségeket a vöröshagymával a bográcsban kevergetve, pár percig dinsztelem, majd belepirítom a maradék fokhagymát. Meghintem pirospaprikával s a füstölt csülök levével felöntöm.
Amikor felforr, beleöntöm a babot, fűszerezem a többi hozzávalóval ízlés szerint majd a felkockázott, a húst (kolbászt) is hozzáadom. Puhulásig főzöm.
Ameddig puhul a bab és a hús, 1 tojásból és lisztből kemény tésztát gyúrok egy kis tálban, pár perc pihentetés után enyhén lisztezett tálcára csipegetem. (lehet közvetlen a forrásban lévő levesbe is)
Tálaláskor a zöldségcsokrokat a eltávolítom a levesből, további tejföllel és a felkockázott füstölt csülökkel és erős paprika karikákkal, valamint puha friss kenyérrel kínálom.
Megjegyzés:
Hagyományos pácolású és füstölésű csülköt válasszunk, ne gyors érlelésűt. Csipetke helyett adhatunk mellé főtt metélt tésztát. Van, aki nem szereti a tejfölt, ez esetben a levest kevés lisztből és disznózsírból készült rántással habarjuk be, így is fenséges. Pogácsát vagy édes kelt tésztát adhatunk mellé. Száraz magyar vörösbor illik hozzá.
Ajánlatos tálalás előtt k a levest 1-2 órát pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek. Pihentetés utána a maradék parázson ismét felmelegítjük. (Várakozás közben a vörösbort kóstolgatjuk.)
Jó étvágyat!
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook