Folyékony gyümölcs

 

Lehet vitamintabletták nélkül élni?

Feltétlenül, s méghozzá jóval olcsóbban.

Nem kell hozzá gyógyszergyár, nem kell hozzá patika, erre a célra bőven megfelelnek a zamatosabbnál – zamatosabb ízű hazai gyümölcseink pépes levei; a folyékony gyümölcsök.

 

 

 

A folyékony gyümölcsöt minden egyéb adalék hozzáadása nélkül, tisztán használhatjuk fel egészségünk megőrzésére, anélkül, hogy félnünk kellene a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok túladagolásától.

 

 

A tablettákkal ellentétben a folyékony gyümölcsöknek élvezeti értékük van. Ezek közül is talán a legfontosabbak közé tartóznak; finom ízük és az üdítő hatásuk.

Kisebb otthonok vendégváró terítékeiről ma már a helyszűke miatt, sajnos hiányoznak a hatalmas gyümölcsös tálak. A terített asztalokon az ilyen gyümölcsös tálakat hívatottak pótolni a szép formájú kancsók és poharak, na és bennük a színeikkel üdítő látványt nyújtó különféle folyékony gyümölcslevek. Fogyasztásuk az étkezések előtt, közben és étkezések után egyaránt pótolják a szervezetünk napi vitamin és ásványi anyag szükségletét. Kínálásukkal fokozhatjuk az ebédek és vacsorák gasztronómiai fényét.

 

 

Egy – egy pohár folyékony gyümölcs, 2 – 3 almának, vagy ezeknek megfelelő más gyümölcsnek a pépes nedvét tartalmazza. Túl sűrű pépeket hígíthatjuk, ásványvízzel, vagy ízlés szerint szódavízzel esetleg tejjel.

 

 

Kitűnő alkoholmentes bólét is készíthetünk belőle. Ehhez többféle gyümölcs pépjét használjuk. Például: folyékony almát, körtét, köszmétét, ribiszkét. Finom az őszibarack, szamóca, ananász keveréke, kevés vanília hozzáadásával.

7 dl folyékony gyümölcshöz, körülbelül 1/2kg lédús gyümölcsöt veszünk. Ehhez a 7dl gyümölcspéphez 15 – 20 dkg apróra vágott gyümölcshúst keverünk és ízlés szerint, mézzel ízesítjük. Esti tálaláshoz reggel lehűtjük, feladáskor, ásványvízzel a kívánt sűrűségre hígítjuk.Két – három zselatinlap hozzáadásával gyümölcskocsonyát vagy önteteket is készíthetünk belőle.

 

 

Folyékony gyümölcslevekből például különösen finom hideg puncsot is keverhetünk.

½ l vízben, kevés fahajat, vaníliát és 10 dkg cukrot felfőzünk. Ezt a sziruplevet ráöntjük két meghámozott gerezdjeire szedett narancsra és kevés apróra kockázott ananászra. Hűlni hagyjuk. Miután lehűlt, az egészet leöntjük körülbelül 7 – 8 dl folyékony gyümölccsel.

5 tojás sárgáját15dkg cukrot, kevés őrölt fahajat, vaníliát, 5dl folyékony gyümölcsöt, 5dl tejszínt habverővel kemény habbá verjük. A habot hideg poharakba szedjük, és feladásig hűtőben tároljuk

 

 

Folyékony gyümölcsleveket felhasználhatjuk még különféle ételek ízesítéséhez vagy öntetnek.

Rizsből, zabpehelyből és kukoricalisztből készült kásákhoz Németországban és Svájcban gyakran használt hideg ízesítők.

Házilag folyékony gyümölcsöt gyorsan, feldarabolt gyümölcskockákból vagy házi befőttekből turmix géppel készíthetünk. Citromlé hozzáadásával a tárolt pépek barnulását könnyen megakadályozhatjuk.

Jó nassolást és még jobb egészséget!

Berey Bertalan

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots