Bodzabogyót a lekvárba

Szeptember elejétől október közepéig úton, útfélen, erdőkben és kiskertekben egy­aránt találkozunk a bodza ernyős csokrokban virító, mélyvörös, ilyenkor már majdnem fekete bogyótermésével, amelynek – bizony méltó helye lenne minden konyhánkban In­tenzív festékanyaga miatt felhasználják borok, égetett szeszek, szörpök, cukorkák,

 

BODZABOGYÓ 03

 

tortakrémek természetes színezésére, házilag pedig finom dzsemeket, lekvárokat és szörpöt készíthetünk belőle. Vigyázat! Nyersen emésztési zavarokat okozhat, ezért csakis főtt-párolt ál­lapotban tanácsos fogyasztani!

Én most egy vegyes gyümölcs dzsem receptjét írom le, melyben a bodza érett bogyói a fő alkotó elem.

 

Bodza-birsalma- körte dzsem

Hozzávalók hat 2dl-es üveghez:

 

  1. 70 dkg fürtös bodzabogyó
  2. 30 dkg birsalma (hámozva és kimagozva)
  3. 30 dkg körte (hámozva és kimagozva)
  4. 500 g cukor
  5. 1 tasak dzsemzselésítő
  6. 1/2 citrom reszelt héja
  7. 1 db szerecsendió reszeléke
  8. 6-8 szem szegfűszeg

 

Elkészítése:

                 

A bodzabogyókat szárastul, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, majd leszemezzük, és egy nagyobb lábasba tesszük. Az almát és a körtét meghámozzuk, magházukat kiemeljük, kisebb kockákra vágjuk, és a bodzához adjuk (össze­sen 1 kg tisztított gyümölcsre van szükségünk). Hozzákeverjük a cukrot, a lereszelt citromhéjat és a szerecsendiót, a szegfűszegeket. Ezután folyamatos keverés közben lassan felforraljuk, és mind addig főzzük, míg be nem ürüsödik.

 

Azonnal-forrón színültig töltjük vele a meleg vízbe állított, csavaros fedelű, tiszta üve­geket, gondosan lezárjuk, majd fejre állítjuk. 5 perc múlva az üvegeket a talpukra visszafordítjuk, felcím­kézzük, és végleges helyükre tesszük.

 

 

BODZADZSEM

 

Vajas kenyérre kenve, tejeskávéval csodás reggeli, süteményekbe kitűnő töltelék.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots