Nem csak halászlé és rántott hal létezik a karácsonyi fogások között. Néha érdemes a gasztronómia gazdag kínálatából más nemzetek ízletes ételeivel is gazdagítani az ünnepi asztal választékát.
Íme egy olasz recept:
Halas spagetti csípős, paradicsomos szósszal
Hozzávalók:
Spagetti: kb. 40dkg (1 csomag)
Paradicsom: 50 dkg, vagy ennek megfelelő sűrítmény
Olíva olaj: 2 evőkanálnyi
Vöröshagyma: 1 közepes fej
Fokhagyma: 2-3 gerezd
Gomba: 10 dkg, lehet konzerv is
Ketchup: 1 evőkanál, lehetőleg csípős
Paprikarém : 1 kiskanál, vagy ízlés szerint (csípős)
Párolt hal : 30 dkg, lehetőleg kevésbé szálkás: harcsa, vagy konzerv tonhal, de lehet rák is)
Bazsalikom: ½ csomag
Cukor, só, bors ízlés szerint.
Elkészítése:
A hagymát és a meghámozott paradicsomokat apróra kockázzuk. A hagymát a felforrósított olajon üvegesre pároljuk és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomokat a fokhagymával.
Közben a csomagoláson feltüntetett módon kifőzzük sós lében a tésztát. Levétől leszűrjük és kevés olajjal összekeverve langyos sütőbe tesszük.
A hagymás paradicsomos mártást, közben kis lángon 10-15 percig továbbfőzzük. Ízlés szerint fűszerezzük cukorral, borssal, ketchuppel, erős paprikakrémmel és az apróra metélt bazsalikomlevéllel.
A megtisztított gombát szeleteljük fel és kevés olajon pároljuk meg a serpenyőben. (konzerv gombát nem kell) A halat főzzük meg enyhén sós vízben és kockázzuk fel úgy 2×2 cm-es darabokra. (konzerv tonhal, vagy rák esetén, mivel ezek sós lében vannak eltéve, párolni nem kell.)
Végül a gombát a hallal (rákkal) óvatosan, hogy ne törjenek össze, keverjük bele a paradicsomos, paprikás szószba. Feladáshoz porciózzuk ki a még meleg tésztát s a tetejét gazdagon terítsük be a halas, paradicsomos, paprikás szósszal. Aki kedveli, a tetejére szórhat reszelt parmezánt. Fűszeres vörös bór illik hozzá.
Jó étvágyat kívánok:
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook