Halas ételek 01

 

Nem csak halászlé és rántott hal létezik a karácsonyi fogások között. Néha érdemes a gasztronómia gazdag kínálatából más nemzetek ízletes ételeivel is gazdagítani az ünnepi asztal választékát.

 

 

 

 

Íme egy olasz recept:

 

Halas spagetti csípős, paradicsomos szósszal

 

Hozzávalók:

Spagetti: kb. 40dkg (1 csomag)

Paradicsom: 50 dkg, vagy ennek megfelelő sűrítmény

Olíva olaj: 2 evőkanálnyi

Vöröshagyma: 1 közepes fej

Fokhagyma: 2-3 gerezd

Gomba: 10 dkg, lehet konzerv is

Ketchup: 1 evőkanál, lehetőleg csípős

Paprikarém : 1 kiskanál, vagy ízlés szerint (csípős)

Párolt hal : 30 dkg, lehetőleg kevésbé szálkás: harcsa, vagy konzerv tonhal, de lehet rák is)

Bazsalikom: ½ csomag

Cukor, só, bors ízlés szerint.

 

Elkészítése:

A hagymát és a meghámozott paradicsomokat apróra kockázzuk. A hagymát a felforrósított olajon üvegesre pároljuk és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomokat a fokhagymával.

 

Közben a csomagoláson feltüntetett módon kifőzzük sós lében a tésztát. Levétől leszűrjük és kevés olajjal összekeverve langyos sütőbe tesszük.

A hagymás paradicsomos mártást, közben kis lángon 10-15 percig továbbfőzzük. Ízlés szerint fűszerezzük cukorral, borssal, ketchuppel, erős paprikakrémmel és az apróra metélt bazsalikomlevéllel.

 

 

 

 

 

A megtisztított gombát szeleteljük fel és kevés olajon pároljuk meg a serpenyőben. (konzerv gombát nem kell) A halat főzzük meg enyhén sós vízben és kockázzuk fel úgy 2×2 cm-es darabokra. (konzerv tonhal, vagy rák esetén, mivel ezek sós lében vannak eltéve, párolni nem kell.)

Végül a gombát a hallal (rákkal) óvatosan, hogy ne törjenek össze, keverjük bele a paradicsomos, paprikás szószba. Feladáshoz porciózzuk ki a még meleg tésztát s a tetejét gazdagon terítsük be a halas, paradicsomos, paprikás szósszal. Aki kedveli, a tetejére szórhat reszelt parmezánt. Fűszeres vörös bór illik hozzá.

 

 

 

Jó étvágyat kívánok:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots