Halas ételek 02

Nem csak halászlé és rántott hal létezik a karácsonyi fogások között. Néha érdemes a gasztronómia gazdag kínálatából más nemzetek ízletes ételeivel is gazdagítani az ünnepi asztal választékát.

 

Csuka oroszosan

 

Hozzávalók:

Csuka, legalább egy kilós

1/2 citrom leve

Só, bors

Csokor petrezselyem

Egy fej vöröshagyma vékonyra szeletelve

Két pritamin – (paradicsom) paprika kicsumázva, felkockázva

Csiperkegomba 50 dkg

Vaj 3dkg

Fehérbor (száraz) 2.5 dl.

Főzőtejszín 2.5 dl.

Elkészítése:

A csukát a pikkelyeitől megszabadítjuk, mossuk és citrom levével, sóval bedörzsöljük. A petrezselymet apróra vágjuk és citromlével átáztatva a csuka belsejében szétterítjük.

 

 

 

Hagymát a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és a megtisztított, felszeletelt gombát. Az egészet együtt még további 4-5 percig pároljuk. Közben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Sóval vigyázzunk, mert a halat már egyszer sóval bedörzsöltük!

 

Egy sütőtálat kivajazunk és benne a hagymás, paprikás, gombás ágyra helyezzük az előkészített csukát. Felöntjük borral és lassú tűzön (180C) úgy 25 percig pároljuk. Ezután a halat tálra helyezzük, levét pedig összeforraljuk a tejszínnel. A halat petrezselyemmel, citromkarikával díszítve adjuk fel az ünnepi asztalra. Mellé kiöntőbe a forró tejszínes mártást tálaljuk. Fűszeres vörösbor illik hozzá.

 

 

Jó étvágyat.

 

Szerző: Tamás Horváth

Szólj hozzá Te is!

slots