Sütőtöklekvár

 

Kimondottan az őszi és téli idény táplálékláncának egyik legízletesebb zöldségféléje. Mind beltartalmi értékekben, mind ízében a szürke héjú, magyarfajta a legkeresettebb a piacon. Egészen Január végéig tárolható és fogy aszható. Elkészítésének se szeri, se száma. Sütve, főve, levesnek, köretének, de még lekvárnak is kiváló csemege

 

 

sutotok-fazekban

 

Főleg magas ásványi anyag tartalma miatt ajánlott fogyasztani. Kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, , B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző és gyógyító szerepe van az őszi és téli a táplálékláncban. A sütőtök közismerten magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, ami remek immunrendszer erősítő és így a daganatos betegségek megelőzésére is alkalmas táplálék kiegészítő.

Sokféleképpen készíthető el, de talán a töklekvár a legkevésbé ismert, melynek egyszerű receptjét megosztom most Önökkel.

 

Elkészítése magyar fajtájú, szürke héjú sütőtökből:

 

A magjától, héjától megtisztított sütőtőtök húsát apró kockákra vágjuk, majd víz nélkül lassú lángon, hogy le ne kapjon az edény aljára, úgy egy fél órát főzzük. Időnként fakanállal átforgatjuk.

 

 

toklekvar-ii

 

Egy kiló tökhúshoz fél kiló befőző cukrot számítunk. Együtt összekeverjük és további lassú lángon még két órát főzzük és kavarjuk. Időközben egy citromnak a levét belecsavarjuk, ügyelve arra, hogy a magok ne kerüljenek a lekvárba. Amikor végeztünk, üvegekbe szedjük és légmentesen lezárjuk. Gőzölni nem kell, hűvös helyen így is sokáig eltartható. Kevés rumaroma hozzáadásával még élvezetesebb. Vajas kenyérre kenve nincsen gyerek, aki visszautasítaná.

 

toklekver

 

Wilhelm Valéria

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots