Gesztenye sütve – főve

A sült gesztenye az egyik legnépszerűbb utcai étel volt gyermekkoromban. Aromájukkal karácsony ünnepének illatát gazdagították. Régebben a hideg téli napokon a sült gesztenye illata megtöltötte a város utcáinak a levegőjét.

Emlékszem a parázsról lekapkodott s még sistergő, forró, ötösével papírzacskóba kiporciózott gesztenyék – egy forint volt zacskója – képesek voltak a hógolyózástól átfagyott kezünket felmelegíteni.

Ma már ritkán találkozni sült gesztenye árussal, pedig fagyos, kihűlt kezek ma is léteznek a nagyvárosok utcáin.

Bár mostanság igazán hideg és havas telek nem léteznek, de a sült – és főtt gesztenye helye még most is ott lenne az ünnepi desszertek kínálatában.

Az ókori Görögországban és Rómában a gesztenyét elsősorban gyógyító tulajdonságai miatt termesztették, és csak jóval később fedezték fel a szelídgesztenyefa termésének csodálatos ízét.Európában a gesztenye, mint a királyi asztalhoz méltó csemege, csupán a 15. században vált csak ismerté.

A sokak számára ismerős vadgesztenyétől, amelyet nem lehet étkezés céljára felhasználni, a nemes gesztenyét a fájának levelei és a termésének eltérő formája különbözteti meg.

Az ehető gesztenyének fényes barna héja van, és zöld burka, melyben sokszor több gyümölcs is található. Ez a zöld burok akár a sündisznó tüskés bundája, rendkívül szúrós.

A gesztenye kedvelt gyümölcs a gasztronómia minden területen.

Sütve az íze hasonlít a héjában sült krumplihoz, markáns dió ízesítéssel kiegészítve.

A szelídgesztenye gyümölcseit nemcsak ízük, hanem tápértékük és más előnyös tulajdonságaik miatt is kedveljük. Rostban, szénhidrátban, C-, E- és B2-vitaminban, valamint ásványi anyagokban (réz, vas, kálium) gazdagok.

Készítenek belőle lisztet, de sütve, és főzve is fogyasztjuk.

A sült gesztenye a húsételeknek kiváló alkotóeleme, de önálló köret is lehet vörös húsokhoz, mind halakhoz és szárnyasokhoz egyaránt.

A gesztenyét pürék és töltelékek készítésére használjuk, különféle zöldségekkel, magvakkal kombinálva.

Ezenkívül a “Culinary Encyclopedia” írása szerint az őrölt és pörkölt gesztenye helyettesítheti a babkávét. (Én még nem próbáltam ki.)

A gesztenye egyformán ízesíthető sóval és cukorral, így a gesztenyét nem csak húsételekéhez, de önálló desszertnek is elkészíthetjük.

Megsütik, megfőzik és édes szószokkal, csokoládéval leöntve tálalják.

Grillezett gesztenye :

Ezzel a parázson sült gesztenyével igazán meglepheti a karácsonyi vendégeit.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ehhez a sütésmódhoz egy speciális, sok lyukkal ellátott serpenyőre, vagy alufóliából készült készen beszerezhető tálcára lesz szüksége.

 

 

A sütéshez négy fő részére 1 kg gesztenye szükséges.

Elkészítése:

  • Öblítse le a gesztenyét folyó víz alatt, és vágjon éles késsel apró réseket mindegyiknek a héján.
  • Áztassa így be hideg vízbe körülbelül 2 órán át.
  • Gyújtsa be a grillt, készítse elő a parazsat.(Elektromos vagy gázos grillsütőnél ez természetesen elmarad.)
  • A grillben a tűz ne legyen erős, de legyen mindvégig elég hő a sütéshez.
  • Helyezzen rácsot a grillre, a tetejére pedig a lyukas serpenyőt. (Kilyuggatott alufóliából készen kapható tálca is megfelel a célra)
  • A gesztenyéket egy rétegbe terítse el a serpenyőben, (alufóliatálcában) melyet időnként óvatosan megráz.
  • Sütési idő Körülbelül 20 perc.

Akkor sült készre, amikor a gesztenyék héja a bemetszések mentén kinyílik és elkezd a magtól elválni.

Manhercz János (Burgenland)

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots