Gyógyszerek biztonságos tárolása

Az otthoni gyógyszereket, elsősegélynyújtó készletet célszerű magasabb polcra vagy szekrényben elhelyezni.  Hely hiányában a gyógyszereket lehet műanyag vagy fém dobozokban is tárolni. Az elsősegélynyújtó készlet kész gyári konténerben, vászon tokban, kisebb bőröndben, műanyag dobozban, vagy akár egy kézitáskában is tarolhatjuk gyerekek elől elzárva.

Mindannyiunknak mindig van otthon egy bizonyos gyógyszerkészlete. Annak érdekében, hogy az otthoni gyógyszeres szekrényből származó gyógyszerek mindig segítsenek, és ne károsítsanak, bizonyos szabályokat be kell tartania:

– A gyógyszerek tárolására szolgáló helynek gyermekek és háziállatok számára hozzáférhetetlennek kell lenni!  Ellenben, ha túl nehézkes a gyógyszerekhez jutni, előfordulhat, hogy nem lesz idő sürgős segítséget nyújtani egy sérült vagy beteg családtagnak.

–  A gyógyszereket legjobb műanyag, vagy fém dobozokban tárolni. Ugyanakkor az otthoni elsősegélynyújtó készlet tárolására nagyon kényelmesek a kész gyári konténerek, amelyek tok (bőrönd), műanyag doboz vagy kézitáska formájában megvásárolhatók. A több rekeszes tárolók lehetővé teszik a gyógyszerek és gyógyászati ​​termékek meghatározott sorrendben történő elrendezését. A tárolók tisztán tartására, fertőtlenítésére és tartalmának ellenőrzésére rendszeresen gondot kell fordítani!

– A gyermekeket feltétlen tartsa távol még az elsősegély készlettől is! Ha olyan gyógyszereket ad gyermekének – gyermekeinek, amelyek jó ízűek és szép színesek ügyeljen arra, hogy a jó ízt és a szép színeket ne társítsa más, esetleg a nagymama, vagy a nagypapa által szedett tablettákéval, kapszulákéval!

– Az otthon tárolt elsősegély-készlet ne vonja magára a gyerekek figyelmét!

– Lehetőleg ne nyissa ki az elsősegélydobozt a gyermek szeme előtt!

– Ne hagyja, hogy játsszon a dobozból származó eszközökkel, tárgyakkal és főleg ne ébressze fel azokkal gyermeke kíváncsiságát!

– Tárolja a gyógyszereket eredeti csomagolásban a használati utasítással együtt!

– A gyógyszer alkalmazása előtt ne hagyatkozzon a memóriára vagy bármiféle intuíciókra, főleg ne a szomszéd tanácsaira!  Helyette feltétlenül ellenőrizze az alkalmazási utasításokat és kövesse figyelemmel a gyógyszerek lejárati idejét!

– Lejárt szavatosságú gyógyszereket, soha ne dobja a háztartási szemétbe! Minden gyógyszertár köteles azokat átvenni.

Gyógyszervásárláskor ügyeljen a tárolás feltételeire is. Erről szóló utasítások a gyógyszerek külső csomagolásán, vagy a gyógyszerek termék használati utasításán olvashatók.

Bár a gyógyszerek egészségünk és életkörülményeink javításra szolgálnak, ám alkalmatlan kezekben, felelőtlen tárolás estén veszélyt jelentenek.

A gyógyszerek körültekintő tárolásával óvjuk önmagunk, gyermekeink és idős hozzátartozóink egészségét!

Dr Unicsovics Íván

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots