Gyorsan, finomat: melegszendvicsek

Nem mindenkinek erőssége a konyhaművészet tudománya, de sokan akadnak, akik csak idő hiányában kerülik a konyhai munka szépségeit. Ám, akár kedveli, akár nem mindenkihez csengethetnek be váratlan vendégek, akiket néhány pohárka itóka mellé illik valamilyen harapnivalóval is megkínálni. Nálam ilyenkor a melegszendvics jön be:

 

 

A melegszendvics nemcsak gyors, könnyű vacsora, de kiválóan alkalmas vendégfogadásra is. Előnyei közé tartozik, hogy nem kell a tálaláshoz kés, villa, elég csupán egy kistányér, no meg egy papírszalvéta. Feladhatjuk csupán csak szalvétával is asztalra, így még mosogatni sem kell utána. Szabad teret kap itt a fantáziánk, ízlésünk. Csupán néhány alapszabályt kell csak megtartanunk.

A legjobb meleg szendvics alap a felszeletelt, ún. toast a-kenyér, de félujjnyira felvághatunk hozzá zsúrkenyeret vagy zsemlekenyeret is. Ha grillben készítjük, a szeletek egyik felét előre megpirítjuk, majd a másik, pirítatlan felét kenjük meg vajjal, rakjuk rá a hozzávalókat. Ha sütőben készül a melegszendvics, nem kell előre pirítani, mert a sütő alul-felül egyformán süt. A vajjal kent, különféle ízesítőkkel megrakott szendvicset megszórjuk reszelt sajttal, vagy ha ez nincs lapkasajtszeletet borítunk rá.

Úgy kell megsütni, hogy a sajt ráolvadjon, de nem szabad ropogós kérget pirítani rá. A képeinken látható meleg szendvicseket még sajtszórás előtt készültek, hogy jól lehessen látni, mi minden is kerülhet a kenyérre. E kínálatból bátran válogathatunk, és amelyiket legjobban megkedveltük, kinevezhetjük a „konyhánk” specialitásának.

 

 

 

A megvajazott kenyérszeletre felszeletelt főtt vagy sült csirkemellet fektetünk. Közé, levesben (vagy sós vegetás vízben) főtt sárgarépát teszünk és petrezselyemmel díszítjük.

 

 

 

A vajas kenyérre egy szelet gépsonka kerül, erre egy héjastól félujjnyira vágott, kicsumázott almaszelet, a magháza helyére egy nagy kupac reszelt sajtot szórunk. Esetleg egy szem zöld olívabogyóval vagy kaprival is díszíthetjük.

 

 

 

Egy kevés vajon reszelt hagymával (vagy a nélkül) addig párolunk sóval, őrült borssal ízesített, felszeletelt gombát, amíg saját levét el nem főtte, majd nyers, elhabart tojást ráöntve, gombás tojást készítünk belőle. Ezt simítjuk a vajas kenyérre. Tetejébe reszelt parmezánt szórunk.

 

 

 

Egy kevés vajon sóval, őrölt borssal (esetleg finomra vágott petrezselyemmel) felforrósítunk levétől leszűrt, konzerv kukoricát majd a vajas kenyérre halmozzuk. Egy serpenyőben olajon ropogósra sütünk sűrűn bevagdosott baromfi virslit, és a kukorica ágyra fektetjük. Tetejét reszelt parmezán sajttal megszórjuk.

 

 

 

A vajas kenyérre egy szép darab lecsepegtetett gerincétől megszabadított szardíniát fektetünk és félbevágott olajbogyóval és marinált paprika csíkokkal díszítjük. Tetejére reszelt sajtot szórunk.

 

 

A vajas kenyérre vastagon tojásrántottát simítunk és a tetejére felszeletelt sült májas – vagy véres hurkát fektetünk. (Remekül felhasználható hozza hurkamaradék.) Tetejére reszelt sajtot hintünk.

 

 

 

A vajas kenyeret májpástétommal vastagon megkenjük és egy tűk8rtojást csúsztatunk a tetejére, majd reszelt sajttal megszórjuk.

 

 

 

Húslevesben főtt, karikákra vágott sárgarépát, karfiolrozsát, felszeletelt póréhagymát, meg levétől leszúrt zöldborsót összekeverünk, majd szépen elrendezzük a vajas kenyéren. Tetejére reszelt parmezán sajt való.

 

 

 

Főtt babot vagy babsaláta maradékát, esetleg bablevesből kimaradt babszemeket vajas kenyérre halmozunk, és tetejére egy szelet vajon megsütött, főtt, füstölt tarját vagy zsírosabb combszeletet borítunk. A tetejét reszelt sajt helyet vékony füstölt sajt szelettel takarjuk.

 

 

 

A megvajazott kenyérre szépen elrendezünk, levétől lecsepegtetett konzerv kagyló darabokat meg félbevágott főtt fürjtojásokat teszünk. Tetejére reszelt sajtot hintünk.

 

 

 

A vajas kenyérre először egy vékony gépsonkaszeletet borítunk, majd egy levétől leszúrt konzerv ananászkarikát helyezünk. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk. Ez az un. hawaii szendvics.

 

 

 

Egy kevés olajon üvegesre fonnyasztunk karikákra vágott vöröshagymát, hozzáadunk fölvágott, kicsumázott, karikára szeletelt zöldpaprikát, egy paradicsomot negyed darabokra vágva, egy kevés sóval puhára pároljuk. Ekkor beleteszünk, megtisztított, cikkekre vágott gombát, és megborsozva, puhára pároljuk. Így terítjük a vajas kenyérre. Tetejéről a reszelt sajtot ne felejtsük el.

 

 

 

A vajas kenyérre először vízben megáztattatott, majd enyhén cukros – citromos teában puhára főtt, lecsepegtetett, kimagozott aszalt szilva kerül. Erre kereszt alakban vékonyra szelt, ropogósra sült főtt, húsos, fűstől szalonnát borítunk. Tetejére reszelt parmezán sajtot való.

 

 

 

Megvajazzuk a kenyeret, kemény tojás szeleteket fektetünk rá, és mindegyik tojáskarikára 1-1 ringlis ajókagyűrű kerül. Marinált paprikacsíkokkal vagy paprikasalátával díszítjük. Tetejére sajtot reszelünk.

 

 

 

Egy kevés olajon üvegesre párolunk sok kockákra vágott vöröshagymát, majd közé keverünk nyers, elhabart tojást és megsózva puha rántottát sütünk belőle. A vajas kenyérre simítva, gazdagon meghintjük finomra vágott snidlinggel és reszelt sajttal.

 

 

 

A vajas kenyérre vékonyra vágott lángolt kolbász szeleteket fektetünk, e mellé leegyező tormára vágott ecetes, csemegeuborka kerül. Tetejére reszelt Karaván füstölt sajtot szórunk.

 

 

 

A gyümölcsös meleg szendvicshez is megvajazzuk a kenyeret, majd többféle főtt vagy párolt gyümölcsöt, esetleg alaposan lecsepegtetett befőttet halmozunk. Keverhetünk a főtt gyümölcs közé nyers almadarabokat is. Tetejére vékony sajtszeletet borítunk.

 

 

 

A vajas kenyér közepére, egy csíkban levétől lecsepegtetett, felszeletelt halmájat teszünk, és két szélére pedig hajszál vékonyra szelt lilahagymát. Ha, nem szeretjük a nyers hagyma ízét vagy a gyomrunk nem bírja, a hagymát, már korábban felszeleteljük, és legalább egy napig ecetes – sós – cukros páclében áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük és így rakjuk a halmáj két oldalára. Tetejét reszelt sajttal hintjük be.

Jó étvágyat kíván:

Kenyeres Réka

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots