Gyűrű szerepe az emberiség történelmében

A gyűrűt minden időkben nem csupán valamiféle dísz az ember ujján, hanem mély értelmű szimbólum is. A jegygyűrűt már a régi rómaiak is ismerték, amikor a vő legény menyasszonyának hűsége jeléül gyűrűt ajándékozott

 

 

KÉZKÉRÉS

 

 

A velencei dózsék városukat jegyezték el a tengerrel. A pápa halászgyűrűje, a bíbornokok zafír – és a püspökök rubingyűrűje pedig az egyházzal való tökéletes összeolvadást szimbolizálja.

 

 

HALÁSZGYŰRŰ

A Szentatya halászgyűrűje az egyházzal való tökéletes összeolvadást szimbolizálja.

A svéd egyetemeken a fiatal doktorokat még ma is jegygyűrűvel esketik össze a tudománnyal. A régi rómaiaknál csupán a patríciusoknak volt joguk aranygyűrű viselésére, az egyszerű emberek részére más, olcsóbb fémből készültek gyűrűk.

 

 

Die Hochzeit 2

 

A későbbi kórban a rómaiak pedig a bátorságot jutalmazták és tüntették ki aranygyűrűvel. Hannibál viszont mérget tartott a gyűrűjében, amellyel meg is ölte magát a római légiók ellen vesztett csata után.

 

 

HÁZASSÁGI SZERZŐDÉS

 

 

A reneszánsz kor is használta a méreggyűrűket, amelyek – a legszentebb szimbólumok mögött – a halált is szolgálták. Gyűrűre esküdtek az emberek, de gyűrűvel bélyegezték meg a középkorban a bűnösöket is.

 

 

JEGYGYŰRŰK

 

 

Mi a jegygyűrűiket azért hordjuk a negyedik ujjunkon, mert onnan közvetlenül visz egy ér a szívbe.

Gyűrűvel volt szokás megpecsételni a legsúlyosabb, legfontosabb szerződéseket is.

 

 

N. SÁNDOR HALÁLOS ÁGYÁN

 

Nagy Sándor a halálos ágyán féltestvérére Perdikkasra bízza bírodalma vezetését. Ennek jeléül gyűrűjét adja Perdikkasnak.

Amikor a haldokló Nagy Sándor gyűrűjét Perdikkasnak adta, végakaratát nyilvánította ki ezzel az utódját illetően. Irán – Irak, de sok más muszlin országban is a gyűrű, évszázadok óta, a viselője személyazonosságának igazolására szolgál.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots