Halas – burgonyás – orosz pite (pirog)

Karácsonykor a sokféle édes sütemény mellé a sós – borsos ízvilág sem hiányozhat, főleg nem egy horgász asztaláról. Ezt a hányt pótolja Igor Kolovcsenko, egyik orosz horgásztársunk otthon gyakran készített halas – burgonyás pirog receptjével.

Az elkészítés egyszerűsége ellenére a halas és burgonyás pite hihetetlenül lédús és ízletes sütemény.

Hozzávalók:

  • Leveles tészta – 400 g
  • Tengeri hal filé, lehet halkonzervből, de süllőből is- 150 g
  • Burgonya – 400
  • Hagyma – 150 g
  • Só ízlés szerint
  • Őrölt fekete bors – ízlés szerint
  • Tojás fehérje

Elkészítése:

  • Készítsünk elő minden hozzávalót a halas-burgonyás pitéhez! A leveles tésztát használhatunk élesztő nélkülit vagy élesztővel készültet (én élesztőmentes tésztát kedvelem). Ehhez a recepthez bármilyen tengeri halfilét választhatunk, de fogas süllővel is nagyon finom.
  •  A burgonyát meghámozzuk, késsel vagy zöldségvágóval  vékony szeletekre karikázzuk
  •   Sütőpapíron kinyújtunk egy réteg leveles tésztát, amelyik Körülbelül 40×20 cm-es méretű legyen.
  • A felkarikázott burgonyát a tészta szélétől 6-7 cm-re visszahúzva a tésztalapon egymást fedve              hosszában végi lerakjuk. Sóval, borssal jól megszórva ízesítjük.
  •  A meghámozott hagymát is vékony karikákra vágjuk és a burgonya teríték tetejére szórjuk majd ezt is sózzuk és borsozzuk.
  • A halfilét késsel apró kockákra vágjuk (sós lében eltett haldarabokat villával darabosra tördeljük) a hagymaréteg tetején egyenletes vastagságban szétterítjük. Kevés olívaolajjal belocsoljuk. Ízlés szerint ezt a réteget is sózzuk, borsozzuk.
  • A tészta széleit és végeit a burgonya – hagyma – halrakásra vissza -ráhajtjuk majd a tetejét egy újabb tésztacsíkkal végleg lezárjuk. Felvert tojás férjével egy lúdtoll segítségével megkenjük. Villa hegyével a tetejét egyenletes távolságban megszurkáljuk.
  •  A kész halas tortát 190 fokra előmelegített sütőben 40 – 50 percig sütjük.

Vegye ki a süteményt a sütőből, és hagyja kissé kihűlni! A pitét szeletekre vágjuk és úgy tálaljuk. A pite hidegen és melegen is tálalható.

Jó étvágyat

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots