Húsvét a Krisztus előtti időkben

A húsvéti ünneplésnek nincs bibliai indokolása. Ha utánajárunk az ünnep történetének, felfedezhetjük kezdeti arcát, vagyis az ősi termékenységi rítusokra visszavezethető hagyománynak a  tiszteletét.

Akkor honnan az elnevezés?

Attól függ melyik ország hagyományait vesszük figyelembe, aszerint más és más néven vonult be az elnevezése az ünnepek történelmébe.

Például az Encyclopaedia Britannica – n ezt olvashatjuk: „ Az angol Easter (mi magyarok húsvétnak fordítjuk) bizonytalan eredetű megnevezése az ünnepnek. . Valószínű, hogy egy angolszász Bede nevű pap adta ezt a nevet az angolszász, tavasz istennője ” Eostre” tiszteletére. Azonban megjegyzendő, hogy Krisztus születése  előtti népek Eostre személyében, már rég-idők óta tisztelték  benne a termékenység és az újjászületés istennőjét.

 

 

 

HÚSVÉTI KÉKFESTŐ TOJÁSOK

 

Más források összekapcsolják húsvét nevét a termékenység föníciaiak istennőjével, Ashtore-nal, akinek babilóniai társa Ishtar istennő volt.

S akkor ebbe a történetben hol és mikor kap szerepet a Krisztus utáni keresztény egyház?

 

„Kétségtelen – olvashatjuk a The American Book of Days (amerikai ünnepek könyve) oldalain, , hogy kezdetekben a keresztény egyház átvette a régi pogány rituálékat, majd aztán azokat lépésről – lépésre keresztény tartalommal töltöttek meg.

Miért is?

Mert Európa népessége még Krisztus utáni időkben  is a pogány ünnepet, az élet újjászületést és megtestesítőjét Eostre istennőt imádták tavasz beköszöntével. Nos, a keresztény egyház  ezért elrendelte, hogy az evangéliumban Jézus kertszerhalálának megemlékezése mellet  – e szomorú esemény másod napján, pedig Isten fiának a feltámadását  hirdessék s legyen annak ünneplése!.
A húsvét két legszimbolikusabb szimbolikus jelképe már évszázadok óta a nyúl és a színes tojás. Mind kettő a termékenységet példázza.

 

 

NYULAK TOJÁSSAL

 

 

Nyúl: Szimbolizálja a termékenységet. Az európai és a pogány közel-keleti tavasz ünnepségeknek és ceremóniának egyik főszereplője.

 

 

TOJÁS FA 012
Tojás:

A húsvéti tojást állítólag a húsvéti nyúl hozza. Bizonyos kultúrákban úgy gondolják, hogy ezek a  színes tojások mágikus erővel rendelkeznek Boldogságot, jólétet, egészséget és a biztonságot hoznak a ház népére.

Vidám húsvéti ünneplést kívánunk.

Szerepi Tünde

Más hasonló cikkek:

http://lakberendezes.hu/elmelet/husveti-rigmus/

http://lakberendezes.hu/eletmod/husvet-hagyomanyos-jelkepei/

http://lakberendezes.hu/eletmod/a-husveti-sonka-fozesi-szabalyai/

http://lakberendezes.hu/eletmod/husvet/

http://lakberendezes.hu/tarsmuveszetek/husvetra-juhasz-gyula-verse/

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots