Iskolatáskáról dióhéjban

Miért fontos az iskolatáskáról, hogy szót ejtsünk?

Mert az iskolatáska helyes, egészséges viseletének feltétele a táska megfelelő ergonomikus kialakítása. Fontos követelmény, hogy a táska illeszkedjen a gyermek hátára, legyen könnyű, de mégis tartós anyagból elkészítve, ezzel is csökkentve a gyermek hátára nehezedő terhet a benne helyet foglaló sok más tanszer súlyával együtt.

A kisiskolás korú gyermekek gerincoszlopa még fejlődik. Fejlődésük során a csontjaik gyorsabban nőnek, mint az izomzatuk. Ezért fontos, hogy a gerincoszlopot nehéz, helytelen felépítésű iskolatáska viselésével ne terheljük túl. Ellenkező esetben elkerülhetetlen lesz az aszimmetrikus és az azzal járó korai porckorong-kopás. Utóbbi komoly fájdalmakat okoz, melynek gyógyítása hosszadalmas.

Hogyan viselje a gyermek az iskolatáskát?

Helyes, ha mindkét vállán, az egész hátat lefedve viseli az iskolatáskát, hátizsákját. A pántokat úgy kell beállítani, hogy a táska a lapocka magasságában a csípőlapát felett érjen véget, így a gerincoszlop terhelése egyenletesen oszlik meg. A táska merevített hátrésze is éppen ezt a célt szolgálja.

Ideális esetben a gyermek ne cipeljen több súlyt, mint testsúlyának 10 százaléka!  Mivel ez szabály sok esetben nem tartható be, még fontosabb kérdéssé válik, hogy milyen táskát választunk a a bőséges piaci kínálatból.

Továbbá, egyáltalán nem mindegy az sem, hogy a táskába hogyan helyezzük el a könyveket, füzeteket és más egyéb kiegészítő felszereléseket. Helyes, ha a nehezebb darabokat helyezzük minél közelebb a törzshöz, míg a könnyebbeket kifelé a gerincoszloptól távolabbi részbe. A táska súlya így nem fogja lehúzni a gyermek vállait.

A kisiskolás gyermek mozgásszervei ebben a korban folyamatosan fejlődnek, változnak. Ez gyakran okoz olyan testtartás béli problémát, mint a hanyag tartás, melynek később gerincferdülés lehet a következménye.

A szülő feltétlen figyeljen a gyermek rossz testtartásra, a beesett vállakra, vagy lapockacsontok nem egy magasságban történő elhelyezkedésére a háton!

Bármilyen aszimmetriát tapasztalunk gyermekünk tartásában haladéktalanul fel kell keresni egy ortopéd szakrendelést!

Szántó Zsófia  – általános iskolai tanító

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots