Karácsonyi fűszerek

Elgondolkodtak már azon, hogy milyen lenne a karácsonyi sütemény, a mézeskalács, vagy a forralt bor egzotikus, aromás ízesítők nélkül? Ismerjük hát meg, hogy évről – évre milyen fűszerek illata lengi át az ünnepre készülő otthonok levegőjét.

 

 

A különleges ízű és illatú fűszerek közül az ánizst a Földközi – tenger partvidékéről, szegfűszeget Madagaszkárról, míg a fahéj Sri Lankáról a volt Ceylonból érkeznek hozzánk.

Ezeknek az egzotikus fűszernövényeknek szárított magvai, virágai, levelei és kérge már a reneszánsz kortól fogva, illatukkal és ízükkel bűvölték – és bűvölik még napjainkban is el Európa ínyességekhez szokott népeinek konyháit. Hajdan a Távol – Keletről behozott fűszerritkaságok, hosszú ideig, drágábbak voltak az aranynál. Velence is nagyrészt e fűszereknek köszönhette gazdagságát.

Napjainkban nincs olyan élelmiszer bolt, ahol valamennyi fűszerfélét ne lehetne bármikor a polcokról leemelni. Áruk természetesen a minőségük függvényében változik, de közülük, még a legdrágábbak is megfizethetők.

 

VANÍLIA A TERMÉSZETBEN

 

E fűszerek aromáját a növényekben található észterikus olajak adják, mely illóolajak a légmentes csomagolást megbontva, viszonylag rövid időn belül elillannak. Segíteni ezen úgy tudunk, hogy a fűszereket lehetőleg egészben és nem őrölt, darabolt kiszerelésben szerezzük be. Házilagos őrlésüknél azonban ügyelni kell arra, hogy fémfelülettel, ha lehetséges, ne érintkezzenek. Az őrlő vagy mozsár anyaga lehetőség szerint legyen kerámia vagy fa, ugyanis ezeknek az anyagoknak az ízét az aromás olajok nem tudják magukba szívni.

 

 

A legismertebb karácsonyi fűszerek:

Csillagánizs:

Összetett termése 6 -8 szem, csillogó, fényes magvat tartalmaz. Ezek a sarló alakú ánizs magvak erősen illatozó, kissé fanyar, de mégis édeskés ízt kölcsönöznek az ünnepi aprósüteményeknek, vagy az ilyenkor szokásos almakompótnak. Kiváló ízesítője még a puncsnak és forralt boroknak.

 

 

Szegfűbors:

Jamaicából kerül z európai konyhák fűszertartóiba. Apró, barna gömbölyű termése szinte majd miden ételben a bors ízét helyettesítheti. Íze gyengén égető, kissé csípős aromájú. Mézes süteményekben az íze egyesíti a bors, a szerecsendió, valamint a fahéj aromáját. Forralt borok sztárfűszere.

 

 

Koriander:

Borsszem nagyságú bordázottan, aromás magvak. Egyedülálló édeskés illatával és ízével kitűnő fűszernövény. Illata egyesíti magában a narancs héjának, a fahéjnak és a szerecsendió illatainak keverékét. A mézeskalácsnak, a kelt tésztáknak és gyümölcskenyereknek elmaradhatatlan fűszere.

 

 

Vanília:

Eredetileg egy Dél – Amerikai orchideaféle toktermése Ezek a fényes rudacskák tartalmazzák az erősen aromás vanília velőt, melynek illata lés íze a világ cukrászatában nélkülözhetetlen kellék. A vanília az édes sütemények majd mindegyikéhez használható. A karácsonyi bejglihez és vaníliás kiflikhez meg egyenesen nélkülözhetetlen fűszeradalék.

 

 

Szegfűszeg:

Apró szeghez hasonlítható alakját egy trópusi szegfűféle virág szárított bimbójától nyeri. Aromája igen meghatározó. Karácsonykor narancsnak a héjába beleszurkálva nem csak szép dísze az ünnepi asztalnak, de erőteljes illatával az étkező levegőjét is áthatja. Íze, akár csak az illata erőteljesen aromás, már – már égető, ezért lehetőleg óvatosan adagoljuk. Íze nem hiányozhat a mézeskalácsból, a mézes puszedliból, a birsalma kompótból, s főleg nem a forralt borokból.

 

 

Fahéj:

Kevés gyerek van, aki a tejbegríz tetejére szórva az ízét ne ismerné. Csípős porát felszippantva benne lévő illóolaj anyaga az orrnyálkahártyát erősen íri tálja. Eredetileg egy trópusi fa kérgének sima, belső, fehér része, mely kiszáradás után csőszerű alakot ölt, miközben a színe jellegzetes rozsdabarnára változik. Kissé fanyar, édeskés, de mégis kellemes aromájú és ízű fűszer. Európába a legnagyobb mennyiségben Sri Lankáról érkezik. Karácsonyi konyhák gyakori és kedvelt fűszere. Mézes sült almához, almás sütemények töltelékébe, kompótokba és forralt borhoz kiváló, aromás ízesítő.

 

 

 

Felhívnám szíves figyelmüket, hogy fent felsorolt fűszerek együttes keverékének illata és aratója a karácsonyi otthon ünnepi levegőjének örök emléke marad. (Karácsonyi potpouri)

Áldott Karácsonyt.

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots