Karácsonyi gyümölcsös kalács

Karácsonyi készülődésnek  még ma is felejthetetlen élménye a nagyika  hetekkel előre sütött  gyümölcsös  kalácsának mindenen  áthatoló, fűszeres  illata. Hát még, amikor Karácsony reggelén felébredtünk s a tejeskávé, vagy az akkoriban még ritkaságszámba menő gyümölcsös tea mellé  az asztalon, kendővel letakarva ott várakoztak ránk   a színesebbnél – színesebb, porcukorral bőségesen meghintett hatalmas  kalácsszeletek. Az volt ám az igazi Karácsony.

 

 

Hozzávalók 2 kalácshoz :

 

 

– 38 dkg mazsola, vagy apró kockákra vágott aszalt gyümölcs (szilva, barack, körte. Lehet vegyesen is.)

– 1 csésze rum

– 1 kg liszt

– 1 és 3l4 kocka élesztő

— 1 | tej,

– 20 dkg cukor

– 10 szem keserű mandula

– 25 dkg aprított mandula

– 30 dkg cukrozott citromhéj

– 30 dkg vaj

– 8 dkg olvasztott aj

– 8 dkg olvasztott sertészsír

 

A kenéshez:

  12 dkg vaj

– 4 evőkanál cukor

– 1 csomag vaníliás cukor

– 15 dkg porcukor

– sütőpapír

 

Ahogyan a nagyika készítette:

 

 

Előző nap rumba áztatjuk a mazsolát (aszalt gyümölcs darabkákat).

25 dkg lisztet tálba szitálunk, a közepébe mélyedést készítünk, majd be]emorzsoljuk az élesztőt. Kis tejjel és cukorral kovászt készítünk.

 

Meleg helyen letakarva 20 percig kelesztjük. Leforrázzuk a keserű mandula szemeket melyeket ezután meghámozzuk és felaprítsuk.

A kovászt összekeverjük a többi hozzávalókkal majd letakarva 1 óra hosszan továbbkelesztjük. Még egyszer átgyúrjuk az egészet, majd újabb 1 órán át pihentetjük.Ezután kinyújtjuk a tésztát és kalácsokat formázunk belőle. A sütőt 200 ‘C fokra előmelegítjük. Egy sütőtálat kibéleljünk sütőpapírral, rátesszük a kalácsokat, megkenjük langyos vizezi, és 180 C fokos sütőben 1 óra hosszán át sütjük. A kész kalácsokat hűlni hagyjuk. Közben felolvasztjuk a vajat, s ezzel megkenjük a tésztát. A cukrot és a  vaníliás cukrot összekeverjük, majd a kalácsokra szórjuk, ismét megvajazzuk s végül behintjük a porcukorral. A kihűlt kalácsokat celofánba csomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk.

 

Akkor a legfinomabbak,ha pár hétig pihenten.

 

 

Recept: Holló Tamás és Társa: “Nagy süteményes könyv” valamint saját tapasztalataim alapján.

Boldog Karácsonyt!

Berey Károly

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots