Karácsonyi készülődésnek még ma is felejthetetlen élménye a nagyika hetekkel előre sütött gyümölcsös kalácsának mindenen áthatoló, fűszeres illata. Hát még, amikor Karácsony reggelén felébredtünk s a tejeskávé, vagy az akkoriban még ritkaságszámba menő gyümölcsös tea mellé az asztalon, kendővel letakarva ott várakoztak ránk a színesebbnél – színesebb, porcukorral bőségesen meghintett hatalmas kalácsszeletek. Az volt ám az igazi Karácsony.
Hozzávalók 2 kalácshoz :
– 38 dkg mazsola, vagy apró kockákra vágott aszalt gyümölcs (szilva, barack, körte. Lehet vegyesen is.)
– 1 csésze rum
– 1 kg liszt
– 1 és 3l4 kocka élesztő
— 1 | tej,
– 20 dkg cukor
– 10 szem keserű mandula
– 25 dkg aprított mandula
– 30 dkg cukrozott citromhéj
– 30 dkg vaj
– 8 dkg olvasztott aj
– 8 dkg olvasztott sertészsír
A kenéshez:
– 12 dkg vaj
– 4 evőkanál cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 15 dkg porcukor
– sütőpapír
Ahogyan a nagyika készítette:
Előző nap rumba áztatjuk a mazsolát (aszalt gyümölcs darabkákat).
25 dkg lisztet tálba szitálunk, a közepébe mélyedést készítünk, majd be]emorzsoljuk az élesztőt. Kis tejjel és cukorral kovászt készítünk.
Meleg helyen letakarva 20 percig kelesztjük. Leforrázzuk a keserű mandula szemeket melyeket ezután meghámozzuk és felaprítsuk.
A kovászt összekeverjük a többi hozzávalókkal majd letakarva 1 óra hosszan továbbkelesztjük. Még egyszer átgyúrjuk az egészet, majd újabb 1 órán át pihentetjük.Ezután kinyújtjuk a tésztát és kalácsokat formázunk belőle. A sütőt 200 ‘C fokra előmelegítjük. Egy sütőtálat kibéleljünk sütőpapírral, rátesszük a kalácsokat, megkenjük langyos vizezi, és 180 C fokos sütőben 1 óra hosszán át sütjük. A kész kalácsokat hűlni hagyjuk. Közben felolvasztjuk a vajat, s ezzel megkenjük a tésztát. A cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, majd a kalácsokra szórjuk, ismét megvajazzuk s végül behintjük a porcukorral. A kihűlt kalácsokat celofánba csomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk.
Akkor a legfinomabbak,ha pár hétig pihenten.
Recept: Holló Tamás és Társa: “Nagy süteményes könyv” valamint saját tapasztalataim alapján.
Boldog Karácsonyt!
Berey Károly
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook