Kisült – e már a kalácsom?

Napjainkban az év végi ünnepeket gyakran az a vásárlási láz és izgalom jellemzi, amelyet a megfelelni akarás kényszere erőltet ránk.

 

Tagadhatatlan, hogy olyan korban élünk, melyet a sietség jellemez. Ráadásul ez az amúgy sem lassú ritmus még felgyorsulni is látszik az ünnepnapok közeledtével.

 

Év közben egyik nap követi a másikat anélkül, hogy különösebb nyomot hagyna bennünk. Olyan gyorsan történnek az események, hogy észre sem vesszük s már megint itt az év vége

 

 

Mégis most, amikor jönnek az ünnepnapok, igyekezzünk lelkileg örömteli módon elmélyedni ezeknek a jeles napok élményeiben.

Ilyenkor erősítsük meg magunkat! Ne hagyjuk, hogy a reklámok és a vásárlás ördöge a hatalmába kerítsen bennünket!

Ne hagyjuk, hogy a karácsony- és az újév- várás igazi varázsa az ilyen sekélyes és gyorsan múló örömök miatt elillanjon! Fordítsuk ezt a varázslatos érzést a magunk javára, lelkiállapotunk megerősítésére.

 

Ahhoz, hogy az év végi ünnepeket méltó módon éljük meg, tudni kell leállni az évközi rohanással. Szünetet kell tartanunk, hogy legyen időnk elgondolkodni az év közben velünk történtekről, a jó és néha rossz eseményekről.

 

Arra kell törekednünk, hogy az ünnepi időszak varázslatos hangulata inkább erőt kovácsoljon az elkövetkező csodás napok eltöltéséhez, vagy akár az elkövetkező újesztendő hétköznapjaihoz, mint sem bármiféle megfelelési kényszernek az elviseléséhez.

Mind ehhez változtatnunk kell a rossz szokásainkon. Kezdjük azzal a változtatást, hogy feltesszük magunknak azt a kérdést: mi a fontos nekünk az ünnepben? Mit várunk a jeles napoktól és mihez lenne kedvünk az ünnepek alatt?

Higgyék el, minden ilyen kérdésre a megfelelő válasz, több önismeretre és a velünk történő események jobb megértésére ad majd lehetőséget.

Annak érdekében, hogy kellemesen, pihenéssel, ünnepi hangulatban, és ne kisebb-nagyobb félelmeink felszínre kerülése közepette töltsük a karácsonyi ünnepeket, nem mindegy, milyen lelkiállapotban készülünk e jeles napokra. Nem mindegy milyen lelki nyugalommal és békével indulunk neki a családunk körében eltöltendő örömet, békességet, szeretettet adni akaró napoknak.

 

Fontos, hogy lelkünkben békével az esetleges haragot, sértődést, bántást, félretéve, aggodalmaskodás nélkül, konfliktusokat kerülve töltsük el családunk és rokonaink, barátaik körében az év decemberének elkövetkező ünnepnapjait.

 

 

 

Ezekhez a békés, örömteli napokhoz kívánok áldott karácsonyt és boldog újesztendőt minden kedves olvasómnak.

Horváth Tamás

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots