Kisállatok az otthonunkban

Vajon hányszor hangzik el felnőttek és gyerekek szájából egy verőfényes vasárnapi séta közben az állatkert valamelyik kifutója, ketrece, röptetője, vagy terráriuma, esetleg akváriuma előtt, hogy “de jó lenne otthon is”.

 

 

Az óhajt sokszor tett követi és hétfőn nyitáskor már is ott ácsorgunk egy kisállat kereskedés kirakata előtt, hogy a kiszemelt kedvencet, vagy annak egy kisebb példányát  minél előbb megvásároljuk.

 

 

Nagy felbuzdulásunkban azonban soha ne tévesszük szem elől, hogy a megvásárolt kis élőlény a lakótársunk lesz, még pedig olyan társunk, amelyik nem képes gondoskodni önmagáról. Elvárja, hogy etessük, takarítsunk utána, és ha még aznap fáradtak is vagyunk, és még kedvünk lenne hozzá, akkor is foglalkozzunk, törődjünk vele. Cserében viszont rendkívül sok boldog pillanatot s örömet szerez majd a család aprajának és nagyjának.

 

 

Sok mindent kell tudnia egy állatbarátnak. Például, ki kell tudni választani kedvence helyét a lakásban, megfelelő környezetet kell teremteni a kis jövevény számára. Etetni, tisztítani kell a lakhelyét és észre kell venni, ha beteg. Esetleg még gyógyítani is kell, ha baj éri. Figyelem! minden élőlénnyel szemben, melyet a lakásunkba, otthonunkba befogadunk,iránta  felelősséggel tartozunk. Ugyanakkor szomszédunkat és környezetünket sem terhelhetjük meg az állattatásból származó negatív hatásokkal. Szagok, zajok, mások testi épségének, vagy lakókörnyezetének veszélyeztetése szabálysértési eljárást vonhat maga után.

 

 

Ebben a rovatunkba kívánunk segítséget nyújtani mindazoknak, akik elhatározták megfelelő elszántsággal, hogy otthonukba családtagként, valamilyen kedvencet fogadnak be. Igyekszünk majd önökkel,megismertetni, legalább alapfokon a terráriumok, akváriumok, madárkaliktok berendezéseit, lakóik tulajdonságait, valamint azok habitusát, gondozását, valamint a hasonló témákkal foglalkozó, már megjelent, illetve kiadásra kerülő szakirodalmat.

 

 

Tesszük mind ezt annak reményében, hogy cikkeinket olvasva a kiválasztott kis kedvenceikkel minél boldogabb és gondtalanabb lesz az  otthoni közös együttélésük.

E rovatunk szerkesztéséhez a témához értő állatszerető önkéntest és lelkes cikkírókat keresünk..

 

 

Kellemes időtöltést!

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots