Lakás, vagy otthon? Ez itt a kérdés, válasszatok!

 

 

Az emberi kultúra legszebb, az ember legősibb ösztönéből született alkotása; az Otthon.

Innen meríti erejét, s amit ezzel az erővel alkot és létrehoz, annak eredményeit is idegyűjti össze. Akinek boldog és harmonikus az otthona, annak boldog és hangulatos az élete is 

                                                                                         Tábori Piroska

 

 

 

 

A lakás- és lakberendezési divat időnként a felszínre dob ellentmondásos, képmutatónak mondható olyan ötleteket, melyek az aktuális gazdasági helyzet változásaiból fakadó gesztusokat szinte ráerőszakolja a lakását, vagy az otthonát berendezni kívánó emberre, családra.

 

 

 

 

Például azok a honfitársaink, akik fájdalmas, görcsös kézzel igyekeznek kapaszkodni a nyugatias polgári jólét után, a divat szeszélyétől hajtva, ma kénytelenek egy olyan méregdrága lakótelepi, vagy lakóparki lakásban – általában óriási adósságok és költségek árán – már meglévő, vagy éppen születendő gyermekeikkel összepréselődni, melyben a nyugatias életforma és életkörülmények még nyomokban sem fedezhetők fel.

 

 

 

 

A mai társadalom gazdasági kényszerére jellemző legdivatosabb lakáskínálat ugyanis azok a lakóparki 40 – maximum 50 négyzetméteres, sok kis alapterületű helyiségből álló lakások, melyek aztán egy több gyermeket vállaló család igényének megfelelő módon berendezhetetlenek lesznek.

 

 

 

 

 

Az ilyen lakásban egy plazmatévé sejtelmes kék fényénél ugyan elbóbiskolhatunk, talán még egy teát is főzhetünk a kicsiny konyhájában, de barátságos, kényelmes otthonra, az ilyen lakásban soha sem találunk. Látszatmegoldásnak nem rossz. Megjelenésében, formájában, parkjaival, talán még hasonlít is valamelyik nyugati luxus lakóparki másához, de annak legfeljebb csak zsugorított – valamilyen vicces „Disneyland”- s változata. Vagyis az ilyen „álom” – lakás csak is olyan célra alkalmas – mely egy egyszerű hajléknak is a feladata – megvédi a benne lakókat az időjárás viszontagságaitól.

(Félreértés ne essék! Így volt ez a szocializmusban is, sőt…)

 

 

 

 

 

Amikor a gazdasági kényszer és a divat ilyen körülmények közé kényszerít a családokat, akkor mások szemében az életminőségük, ugyan egyfajta jómódról fog mesélni, de ez a jómód ténylegesen, csak is a mesében fog létezni. Az ilyen lakásoknak közük nincs az élhető otthon fogalmához. A valóság sajnos a mesénél egy sokkal hétköznapibb történetről szól; Olcsó munkabérek – méregdrága lakásárak.

 

 

 

 

A kicsi lakást, pedig sok ember együttéléséhez még egy profi lakberendező sem képes, főleg nem a nyugati lapokban látott lakásképeknek megfelelő módon és színvonalon berendezni. Így magára marad a család a saját megoldhatatlan problémájával. Megpróbálják az adott alapterületen és helységméreteken belül az életterüket kijelölni, s ahhoz a megfelelő – legszükségesebb berendezési tárgyakat hozzárendelni. Így lesz az „otthonuk” összképe túlzsúfolt, színeiben csiricsáré. kényelmetlen, hangulatában szomorkás.

 

Ezt bizony közel sem nevezhetjük lakberendezésnek, legfeljebb erőn felüli ügyeskedésnek, főleg, ha mindehhez a család pénztárcájának a vastagságát is figyelembe vesszük.

 

 

 

 

 

Mi lehet a megoldás? Nehéz tanácsot adni, de én személy szerint amellett kardoskodnék, hogy a főváros és más megyei nagy városok helyett, természetesen a munkahelyre történő utazási lehetőség figyelembevétele mellett, éljünk az új (FALUSI CSOK) hitelezési és támogatási lehetőségekkel és költözzünk egy a család létszámának megfelelő alapterületű és beosztású vidéki kertes ingatlanba. Még akkor is, ha az felújításra, bővítésre szárul. Bár ebben az esetben is felmerülhetnek pénzügyi korlátok, de egy önálló ingatlan esetében van remény a későbbi továbbterjeszkedésre a ház bővítésére, míg ez egy lakótelepi, vagy lakóparki lakás esetében szóba sem jöhet.

 

 

 

Megjegyzés:

A bemutatásra kerülő képekkel inkább az a célom, hogy most lakásvásárló házaspárokat, gyermekes családokat elrettentsek a nem megfelelő alapméretű lakások megvásárolásától. A példákban szereplő lakások berendezésének összképei nem csupán az ízlés hiányáról árulkodnak, sőt arról a legkevésbé, sokkal inkább a szükség szülte, csupán a hely hiányát figyelembe vevő, a funkciót minél racionálisabban kiszolgálni igyekvő ember lakberendezési elképzeléseit tárják a szemünk elé. Sajnos elrettentő példaképpen.

(Képek az elmúlt évtizedek során készültek más – más városban és lakásokban.)

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots