Lakberendezés és divat

 

Ne legyünk végletesek,mivel a lakás berendezésénél elsődleges szempont hogy jól érezzük benne magunkat. Lehet követni a divatot, de csak annak érdemes igazán, aki mindenkor azonosulni tud az ilyen divat diktálta környezettel.

 

Ház homlokzata Bauhaus stílusban

Ugyan úgy, mint minden másban, a lakberendezésben is vannak uralkodó divat irányzatok. Ez vonatkozik a színekre és a formákra, de megmutatkozik a felhasznált anyagokban is. Szerencsére a bútorok lakásbelsők divatja nem annyira egyoldalú, mint a ruházkodásé. Mindig vannak aktuális divathullámok, amelyek befolyásolják döntéseinket az otthonunk kialakításában. A divattól függetlenül érdemes megfontolni, hogy milyen bútorokkal és kiegészítőkel vesszük körbe magunkat.

 

Bauhaus stílusban

 

Természetesen a lakberendezésnek is megvan a maga „farmernadrágja”. Egy elég széles vásárlóréteg, függetlenül a divattól, ragaszkodik a klasszikusokhoz.

 

Nappaliszoba Bauhaus stílusban

Talán igazuk is van, hiszen napjainkra a közelmúlt modern bútorai is klasszikussá váltak. Gondoljunk csak a századunk harmincas éveinek Bauhaus bútoraira vagy a posztmodern stílusirányzat keretein belül alkotott formákra. A divatos berendezési tárgyakat és bútorokat annak érdemes megvenni, aki esetleg néhány év múlva le tudja azokat cserélni egy újabb módira.

 

 

Magyarországon egyelőre az a jellemző, hogy az emberek hosszú távon gondolkodnak. Általában 15-20 évre, sőt néha ‘egy életre’ vesznek bútort. Nekik tanácsos olyat választani, amelyek 10 évvel ezelőtt is jól mutattak és 20 év múlva is megállják a helyüket. Azért a kiegészítőkben természetesen lehet követni a divatot. Újrakárpitozással, új függönyökkel, a falak átfestésével, időről időre újjávarázsolhatjuk otthonunkat. Természetesen vigyázva arra, hogy megmaradjon otthonunk hibátlan összképe.

 

 

Otthonteremtés, új lakásvásárlás, építkezés előtt mindenképpen gondolkodjunk el családunk életmódján, szokásain. Sajnos az emberek nagy része nem tájékozódik kellőképpen és a hirtelen jött ötleteit vagy a szomszédban, újságokban, tévében látottakat erőlteti magára és a családjára. Ennek köszönhető például, hogy manapság mindenki „amerikai konyhát” szeretne berendezni.

 

 

Ennek lényege, hogy a konyha az étkező és a nappali összenyitott, s egy légtérben van. Előnye hogy nem szigeteli el a háziasszonyt a munka során a család többi tagjától, illetve a falak hiánya miatt tágul a tér. Hátrányai viszont az élet során mutatkoznak meg. Az amerikai és a magyar főzési szokások alapvetően eltérnek egymástól.

 

Hagyomány tisztelő berendezés nappaliszobába (retró)

A tengerentúlon, inkább telefonon rendelnek pizzát, kínai ételt és, ha főznek, akkor is inkább zöldséget párolnak, vagy natúr húst sütnek minimálisan fűszerezéssel. Nálunk ezzel ellentétben – legalább hétvégén – töltött káposzta, rántott hús, pörkölt készül, sok hagymával. A legjobb teljesítményű elszívók ellenére, rövid idő alatt átveszik a szagokat a függönyök, szőnyegek, sőt az ülőgarnitúra kárpitja is. Tehát az amerikai konyha azoknak ajánlott, akik ritkán főznek és nem túl fűszeresen.

A divat-őrület más helyiségeket sem kímél meg. Néhány éve megnyíltak a kovácsoltvas bútorokat forgalmazó üzletek és az óta Magyarországon hódit a „mediterrán enteriőr”.

Ezt a stílust azonban elsősorban a színek – kék, terrakotta és a hidegburkolatok jellemzik. Ráadásul klasszikus környezetében előfordulhat, hogy karácsonykor is + 20 fok van. Képzeljünk el egy hideg téli napot, amikor alig várjuk, hogy haza érjünk a jó meleg lakásba. „Kuckós” meleg nappali helyett, egy rideg, hideg padló fogad bennünket. Ezen a padlófűtés, ugyan valamit segíthet, de ma már köztudott, hogy az kevésbé egészséges. Szárítja a levegőt, s porral telíti a helyiség levegőjét. Az sem mellékes, ilyen gázszámlák mellett, hogy a bútorozott felületeket is feleslegesen fűtjük.

 

 Amerikai konyhás egyterű lakótér

Jó tanács tehát, hogy ne legyünk végletesek,mivel a lakás berendezésénél elsődleges szempont hogy jól érezzük benne magunkat. Lehet követni a divatot, de csak annak érdemes igazán, aki mindenkor azonosulni tud az ilyen divat diktálta környezettel

Kabátnik Zsolt

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots