Lakberendezés művészetének általános igénye

vazlatMa még mindig sokan hiszik, ha az újonnan vásárolt lakást a lakberendezési áruházak által kínált “modernnek” és divatosnak kikiáltott bútorival és kiegészítő tárgyaikkal berendezik megvalósult minden álmuk, már csak a lakásszentelőt kell a barátokkal megtartani. Pedig…..

 

balatonfoldvar-2016-lakas-003

 

 

Míg a huszadik század első felében a városi bérházak –lásd belvárosi „bérpaloták” épületei – addig napjaink szociális viszonyainak már, legalább is hazánkban, a lakótelepi és lakóparki tömbházak a legkifejezőbb alakulatai.

 

balatonfoldvar-2016-lakas-ii-030

 

 

A városlakó családok legtöbbje, ugyanis a nagyvárosok szülte társadalmi viszonyok és kultúra keretein belül, valamint azoknak a törvényeivel kénytelen számolni és együtt élni.

 

 

balaton-010

 

Ennél fogva a bérlőknek, tulajdonosoknak éppen úgy, mint tervezőknek ehhez a lakótelepi és lakóparki lakásviszonyokhoz, adottságaikhoz, anyagi lehetőségeikhez kell igazítani a reális lakberendezési elképzeléseiket és az igényeiket.

 

 

balatonf-lakas-iv-001

 

 

Gondoljuk csak meg! A múlt században legalább ötven évre volt szükség ahhoz, hogy a vidéki házaikat, kertjeiket kényszerből maguk mögött hagyó családok sokasága beletanuljon a városi élet keretein belül megvalósítható, igen csak szűkösnek nevezhető, lakáskultúrájába és annak, lakberendezési művészetébe.

 

 

 

balatonfoldvar-2016-lakas-ii-010

 

 

Na, már most az ilyen családok gyermekeinek, nekünk, akik már a világ majd minden szögletébe eljuthatunk és elleshettük a mienknél jóval előbbre tartó berendezői kultúra apró esztétikai finomságait majd még egyszer annyi idő szükségeltetetett mindezek megértéséhez és igényéhez, mint annak előtte a szüleiknek a bérpalotai otthonaiban.

 

 

balatonf-lakas-iv-002

 

 

Ahhoz, hogy napjaink anyagi szűkében élő gyermekeink felismerjék a hazai lehetőségeink keretein belül megvalósítható s a világ nagyvárosi lakáskultúrájának esztétikai finomságaival teletűzdelt célszerű és ugyanakkor ízléses megoldásait, egyetemes társadalmi iskolázottságra van szükségük.

 

balatonf-lakas-iv-009

 

 

Csak ettől lehet remélni az otthonok oly mérvű tökélesedését, mely nem a nyomorúságot, de nem is a kivagyiságot, hanem a lakásából otthont építeni kívánó ember belső adottságát, egóját tekinti elsődlegesnek.

 

 

balatonfoldvar-2016-lakas-ii-035

 

 

Ennek az iskolának egyetlen mondanivalója: Keresd a igényesen szépet és a tökéletesen kényelmeset!

 

 

 

balatonfoldvar-2016-lakas-ii-001

 

 

A mai iskola, ha nem érti meg, hogy miért van szükség a rajz, ének és testnevelés, vagy éppen a költészet szeretetének tanítására soha nem lesz képes a legfontosabbat megtanítani, példának okán azt, hogy hogyan szenteljük meg életünk pihenőhelyét, a családi fészkét s hogyan válasszunk majd ahhoz, énünkkel harmonizáló színeket s hogyan teremtsünk benne meghittséget, kellemet, kényelmet. Hiszen a megvásárolt lakás nem más, csak csupasz falak által határolt kisebb, nagyobb terek összessége.

 

 

 

balatonfoldvar-2016-lakas-ii-040

 

 

Természetesen túlzás lenne egy tanóra kereteit dogmatikus szabályokkal megtölteni. Helyette abból az életérzésből, személyiségünknek olyan esztétikai igényességéből fakadó szikráját kellene ezeken a tanórákon lángra lobbantani mely képes az otthon melegét a lakásunk csupasz falai közé varázsolni.

 

 

balatonfoldvar-2016-lakas-ii-044

 

 

Képes lesz a lakásberendezés minden egyes tárgyából azt a meghitt érzést sugalltatni, hogy még az, az egyetlen darab is, az, az apró kis részlet is az énünknek, belső énünknek, mind egy- egy parányi darabjai. Vagyis: „Nem én vagyok a tárgyaimért, hanem a tárgyaim vannak énértem.”

 

 

balaton-002

 

 

Köszönöm a figyelmüket:

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots