Télen, hogy a meghűlésekkel szemben minél ellenállóbb legyen az immunrendszerünk, most nyáron kell feltölteni szervezetünket megfelelő mennyiségű vitaminnal és ásványi anyagokkal. Ennek egyik módja a különféle ízesítéssel, gyorsan elkészíthető salátaféleségek, vagy aki még ennél is ízesebb vitaminfalatokra vágyik, akkor a török hódoltság idején, tőlük eltanult lecsót válassza. Hasonló török finomság, mely mára itthon teljes mértékben nyári, magyar ínyencségnek számít, sokunk kedvence: a töltött paprika.
A két nyári finomság közül, talán lecsó a leggyorsabban, legkevesebb időráfordítással – a hozzávalók vásárlást is figyelembe véve – készíthető el.
Legyen tojásos, cukkinis, rizses, tarhonyás vagy készüljön virslivel, kolbásszal egyaránt vitaminbomba. Melyik a legfinomabb? Mind isteni. Mindegyiket érdemes megkóstolni. Arról már nem is beszélve, ha még egy pohár hideg Rozé is kerül mellé az asztalra.
Bár melyiket is választjuk a lehetőségek közül a lényeg, hogy friss és zamatos zöldségekből készüljön. Ebben nagy segítségünkre lehet a termelői piacokon beszerezhető hazai kis kertekben termesztett csípmentes hagyna, a húsos fehér paprika – aki a csípőset szereti a „Bogyiszlói” fajta – valamint a lédús, magyar földben termett édes paradicsom.
És hogyan készítsük el?
Íme egyik a sok közül:
Tarhonyás – kolbászos lecsó (Szöszike nyári vitaminbombája)
- Füstölt szalonna 10 dkg
- Olaj (napraforgó) 2 evőkanál
- Vöröshagyma 2 kisebb fej
- Paprika (húsos) 10 db (nagyobb fajta)
- Paprika (bogyiszlói erős) 1 db
- Paradicsom 3 db (nagyobbak és hámozva)
- Tarhonya (házi) 1 kis csomag
- Lecsókolbász 80 dkg
- Száraz kolbász (füstölt) 40 dkg
- Fűszerpaprika (kalocsai) 2 evőkanál
- só ízlés szerint
- víz 3 dl.
Elkészítés módja:
Előkészítés:
Szalonnát és hagymát kockára vágjuk. (hagymát kisebb kockákra) Paprikát kb. 1 cm vastag karikákra szeljük. A kolbászokat bőrükül megszabadítjuk, majd 1/2 cm vastag szeletekre karikázzuk. A paradicsomokat meghámozzuk, és szintén kockára vágjuk. Aki a csípőset szereti, hozzákarikázhat még egy bogyiszlói csípős fehér paprikát.
Elkészítés sorrendje:
- A kockára vágott szalonnát két evőkanál napraforgó olajon barnára, de nem égettre pirítom.
- A sült szalonna kockákat egy kis tálba külön szedem. Tálalás előtt a lecsó tetejére szórom és azzal összekeverve adom fel.
- A visszamaradt zsírban és olajban ezután üvegesre pirítom a hagymát. A zsiradékot, ha sok, a nem kívánt mennyiség egy hőálló edénykébe leöntöm. Később más ételek készítésénél, vagy pirítós kenyérre kenve felhasználom.
- Hozzáadom a tarhonyát, a felkarikázott füstölt, száraz kolbászt majd a hagymás zsíros alappal 3 – 4 percig tovább pirítom, vigyázva, hogy a hagyma ne égjen meg. Megfelelő láng bealítása esetén ez nem is fordul elő.
- Miután hozzáadtam és összekevertem a fűszer paprikával is, felöntöm 3 dl vízzel. Rászóróm a fehér paprikát, a paradicsom kockákat és az egészet megsózom. (Ki – ki ízlése szerint)
- A serpenyőt, vagy lábast most már lefedem és közepes lángon, lassan – paprika minőségétől függően körülbelül fél órán át puhára párolom. A párolás tizedek perce környékén a karikára szelt lecsókolbászt is belekeverem. Aki a paprikát kissé ropogósan szereti, kóstolja meg a lecsóját párolás közben. Amikor az ízlésének az megfelel, vegye le a lángról! Finom fehér kenyérrel és egy pohár Rozéval isteni nyári egy tál étel.
Előtte egy tányér hideg gyümölcsleves fahéjjal maga a mennyország.
Jó étvágyat!
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook