Legyen szép hétvégénk!

Nem mindenki tervezhet egy – két hetese nyaralást, akár még hosszabb hétvégi pihenést sem, de a természet örömeit, mint például; a csendet; a nyugalmas pihenést, a friss levegőt; a madárcsicsergést, a fenyőfák illatát, vagy a virágos mező látványát senkinek sem kell nélkülözni.

Csak elhatározás kérdése, hogy a hétvégi bevásárlás és tévénézés helyett, felkerekedjünk és néhány órát, de akár egy egész napot is szabadban töltsünk szeretteinkkel. Nálunk ezt kirándulásnak, más országokban, idegen nyelven piknikelésnek nevezik.

Gyerekkoromra emlékezve gyakran jut eszembe annak a kockás plédnek a képe, amelyiket vasárnap reggel, amikor megérkeztünk a hűvösvölgyi Nagy rétre, anyám lecsatolt apám hátizsákjáról s az általa kellemesnek ítélt árnyas tisztáson azt nyomban leterítette,

 

Ugyanis iga­zi piknikelők – tanúsította nekünk anyánk – sohasem ülnek le leterített kockás pokróc nélkül a fűre, Hogy miért éppen kockás pokrócra, mert ő is így tanulta a nagyikánktól, aki meg az angol természetjáróktól leste el a korabeli képeslapokból.

 

 

Erre a leterített pokrócra, aztán gombaszedés és némi labdázás után nem csak, hogy leheveredtünk, de az otthonról hozott kimondottan erre az alkalomra kora reggel frissen sült vagdalt pogácsa és rántott húsos szendvicsből terülj asztalkát varázsolt anyánk. A szendvicsek mellé természetesen mélyvörös, mézédes paradicsomcikkelyek és vastag, fehér húsú, cecei paprika felszeletelt karikái dukáltak.

Mert miről is szól egy vasárnapi piknik? Természetesen az erdő, mező zöld színének pihentető nyugalmáról, bogarak halk zümmögéséről, madarak énekéről, a fák leveleinek a lágy neszezéséről, a gondtalan heverészésről és a lukulluszi lakoma utáni szundikálásról.

 

Figyelem! A pikniket, még a velünk együtt kiránduló barátaink kedvéért se akarjuk összetéveszteni egy állófogadás traktájával. Bár őket is megkínálhatjuk a hazulról hozott finomságainkkal, de ezt ne érezzük kötelességünknek. Mindenki azt fogyassza, amivel önmaga készült a kirándulásra. Melegben a jeges citromos limonádé, míg hűvösebb napokon a forró citromos tea legyen a hőálló termoszokban. Szeszes ital fogyasztása nem éppen az ilyen alkalmakra való, de, ha mégis megkívánnánk. csak mértékkel fogyasszunk belőle!

 

Milyen legyen egy jól sikerült piknikeléshez a megfelelő felszerelésünk?

Ahogy a fentiekben már szóba került, a megfelelő pokrócon sok múlhat. Erre a célra jó lehet, akár egy nyugdíjazott sátorponyva, vagy vitorlavászon darab, de beszerezhetünk kifejezetten szabadtéren használható vízlepergetős pokrócot is.

Szükségünk lesz még néhány lapos, a hátizsákban kevés helyet foglaló párnára, esetleg felfújható fejtámaszra. Ezektől még kényelmesebb lesz a lakmározás utáni szundikálás.

A tálaláshoz jól jöhet néhány papírtányér, papírpohár és egy több funkciós étkezésre is alkalmas zsebkés. Ezek semmi esetre se legyenek műanyagból, mert azokból évszázadok múltán sem lesz lebomló szemét! A szendvicsek, zöldségek, italok és gyümölcsök szállítására feltétlen szükség van egy hűtőtáskára, valamint kisebb, nagyobb termoszokra. Talán mondanom sem kell, de szemeteszsákot, és az lehetőleg legyen szintén papírból, mindig vigyünk magunkkal az ételmaradékaink eltakarításához.

Figyelem! Ahhoz, hogy mások, de magunk is a már megkedvelt piknikelő – helyünket legközelebb is vonzón és tisztán lássuk viszont, úgy hagyjuk magunk mögött, mint ahogyan a természettől első alkalommal azt átvettük.

A természet bár életünk szerves része, időnként mégis okozhat meglepetéseket. Ilyen meglepetés lehet a virágpollen, ami allergiás tüneteket okozhat. Másik meglepi lehet akár egy rovarcsípés, vagy ami legtöbb esetben elkerülhetetlen: a káros UV sugárzás, amelyik a hámló bőrünk szúró, égő fájdalmaiért felelős.

Nos, ezek kivédésére feltétlen vigyünk magunkkal gyógyszertárakban beszerezhető kenőcsöket és aromás olajokat, míg az esetleges bőrsérülésekhez, fertőtlenítőszert és steril sebtapaszt! Természetesen a kullancskanálról sem feledkezzünk meg, melynek használata a csomagolásában található rajzos ábráról könnyen elsajátítható.

Bár képeslapokban, tévéműsorokban láthatunk porcelántányéros, pezsgős ételkölteményes piknikfotókat, mégse akarjuk az ilyen majomkodással versenyre kelni. A szabadtéri eszegetés in­kább szóljon a kevés, de finom, házias falatokról, mint sem a kivagyiság terülj asztalkájáról! A hétvégi kirándulás – piknik – sokkal inkább a természethez tartozás élménye és annak keresése legyen,

Gombaszegi Ella (életmód tanácsadó)

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots