Magyarország 1900 – III. rész

Korabeli újsághírek- tudósítások bálokról, házasságról, balesetről és becsületbeli párbajról – képes beszámoló  a megnyílt Párizsi Világkiállításról

 

 

Képek a Királyi Palota berendezésének korabeli részleteiből Címképen is ez látható)

 

A „boldog békeidők” éveiben:

Az újság írja 1901. első napján: „Vidéken és a fővárosban nagy az ínség. Budapesten ingyenes kenyérosztásba kezdtek jótékonysági intézmények önkéntesei.”

A borús kilátások ellenére a Pesti Vigadóban egymást érik a jótékonysággal egybekötött álarcos és farsangi bálok.

 

 

A főváros polgármestere kenyeret oszt az éhezőknek – Fővárosi kenyérgyár 1900. körül

A politikai életben viszont egyre több az „affér” nézeteltérés, melyet a legtöbb esetben párbajjal döntenek el. A sajtó szenzációja, hogy báró Bánffy Dezső volt miniszterelnök és Ugron Gábor – ez utóbbi gyalázkodó cikke miatt – pisztolypárbajt vívnak. A híradás szerint kétszeri golyóváltás után sem esett kár a két bajvívóban.

 

Jótékonysági bál a Pesti Vigadó nagytermében

 

Az Üllői úti Sebészeti klinika kigyulladt és csak áldozatos hősiesség árán sikerült az épületet megmenteni, de a tetőszerkezete így is a lángok martaléka lett. Érdekes hír viszont Budapest polgárai számára, miszerint Mária Terézia főhercegnő hozzájárult fia Ferenc Ferdinánd és Csotek Zsófia grófnő tervezett házasságához.

 

Ferenc József Bécs város bálján ( korabeli tudósítás)

 

Rémület fut át a városon, mikor a napi sajtóban megjelenik, hogy Pünkösd hétfőn tömegszerencsétlenség történt a Zugligetben. Az indulásra váró túlzsúfolt villanyos magától elindult a leejtős pályán és majd egy kilométernyi út után felborult. Négy halott és számos sebesült a baleset következménye.

 

Ferenc Ferdinánd trónörökös és Chotek Zsófia grófnő esküvői képe

 

Talán az is érdeklődésre tarthat számot, hogy mi történik napjainkban, a nagyvilágban? Nos, talán számunkra most a legfontosabbról szólok.

Párizsban április 5.-én megnyílt a világkiállítás melyen hazánk önálló kiállítóként először vesz részt és nem is akármilyen sikerrel. A Szajna partján megrendezendő nemzetközi seregszemlén részt vesznek hazánk városai közül, Budapest (Márkus József főpolgármester vezetésével), továbbá Szeged, Temesvár, Sopron, Arad és Kassa.

Fényes példával járt elől maga a király, mikor hazánk e kiállításra meghívást nyert. Elrendelte, hogy az éppen csak felépült királyi palota Szent István termét, tisztán a magyar ipar készítményeivel rendezzék be. Szél Kálmán miniszterelnök pedig értvén a szóból, az országház építéséből megtakarított 11.000,- forintért megrendelte – kiváló és érdemes építészünktől; Steidl tanártól – a ház egyik fogadótermének bútorzatát. Kérte, hogy a tervek olyan szép és

Széll Kálmán miniszterelnök

 

díszes bútorokat tartalmazzanak, melyek, ha elkészülnek, bemutathatók legyenek Párizsban, a magyar demonstráción.

 

 

Széll Kálmán miniszterelnök felszólalása a Part-klub vacsoráján

 

A főpolgármester és tanácsa pedig még sok mási iparművészeti alkotás megrendeléséhez szavazott meg további 20.000,- forintot. E példákon felbuzdulva a vagyonos polgárság is mélyen a zsebébe nyúlt és főpapjaink áldása mellett az ország nagyjaival és aprajaival összefogva, soha nem látott lelkesedés szállta meg a kiállításra készülődő magyar kis- és nagyipar tulajdonosait és munkásait.

 

A miniszterelnöki palota a Szent-György téren

A tét nem kevesebb, mint bebizonyítani a világnak; Magyarország az európai fejlődés mögött semmivel sem marad el s jogunk van a művelt és iparilag fejlett államok asztalánál egyenrangú partnerként helyet foglalni. Jelentem; sikerrel helytálltunk.

 

 

Bálint Zoltán és Jámbor Lajos műépítész urak tervei alapján felállított magyar pavilon a Párizsi Világkiállításon (1900.)

 

 

Párizsi Világkiállítás képe a Szajna felől, A népek utcája, középen a magyar pavilon tornya

 

Ennyi elég is talán a hírekből, olvasás helyett menjünk inkább vendégségbe és lessük meg ki, hol és hogyan lakik a századfordulós Magyarországon és a fővárosban; Budapesten?

 

Magyar pavilon, jobbra az angol, balra a bosnyák pavilon

Folytatás következik:

http://lakberendezes.hu/eletmod/magyarorszag-1900-iv-resz/

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots