Meghökkentő otthonképek

 

 

Az otthon tervezésében csak az ésszerűség szabhat gátat, de ezt a szigort művészettel, harmóniával enyhíthetjük.”

Lengyel Kálmán (belsőépítész 1932)

 

 

Különcök?

A lakberendező, amikor harmonikus rendet igyekszik bármely belső tér összképébe varázsolni, azt bizton nevezhetjük művészi tevékenységnek. De vajon tudjuk-e, hogy a térrendezésben, hol kezdődik ez a művészi munka, s annak hol vannak a végső határai? Vajon mi szabhat gátat az emberi képzeletnek? Azt hiszem semmi. Gondoljuk csak meg! Földünkön nagyjából hatmilliárdan élünk, s hatmilliárdféleképpen érzünk és gondolkodunk egyéniségünktől függően; Istenképről, hazáról, családról, na és természetesen; otthonról,s azok berendezéséről.

 

Vannak köztünk galamblelkűek, oroszlánszívűek, álnok kígyók, buta majmok és nagy gyerekek. E sok különféle lelkületű embernek az otthona is éppen olyan színes képet mutat, akár csak az egyéniségük. Vajon hányféle otthonkép létezhet a világban? Biztos, hogy számtalan. Ezek után adódik a kérdés: Formálhat bárki is jogot arra, hogy e sokféle, sokszínű elképzeléseknek, bármilyen korlátot szabjon?

Válasz? ………….

A következőkben olyan otthonok képeit szeretném bemutatni, melyek lakberendezésében, annak ellenére, hogy enteriőrjeik jól komponált harmonikus egységet mutatnak a látványuk egyáltalán nem könnyen emészthető feladat. Minden egyes elképzelésben tetten érhető az a művészi szabadosság, melynek jelenléte a hagyományok tiszteletéhez szokott szemlélőben megütközést kelthet.

Ugyanis ezek az enteriőrök harsányak, figyelemfelkeltők. Egyféle lázadás a sekélyes konfekció, az unalomig ismételt kispolgári – csak kárpitjában, színében eltérő – áruházi tömegbútorok ellen. Lakóiknak elegük van az egyhangú házgyári és lakóparki sablonlakásokból, az előre csomagolt ételekből, az átlagfizetésből, de mindenféle átlagosból, úgy egyáltalában. Lehet, hogy sokan megmosolyogják majd, amit látnak, de higgyék el inkább irigylésre méltó, ahogy ezekben az otthonokban élő emberek gondolkodnak az élet dolgairól. Lehet, hogy mi is különcök vagyunk a magunk módján? Nézzünk csak gyorsan széjjel a saját otthonunkban!

Bingó?

Nos, akkor nézzük azokat a furcsa képeket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen? Ugye nem is olyan rossz?

Köszönöm figyelmüket:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots