A tapasztalatok szerint az ételek és italok alkalomhoz illő, ízléses, szakszerű párosítása fokozza az élvezetüket. A következőkben ahhoz szeretnék néhány útmutatást adni, hogy mikor, miért és milyen borokat kellemes fogyasztani?
-Étkezés előtt, az étvágy serkentésére: friss, könnyű, elegáns és általában (kivéve az egyéni érzékenységet) savas karakterű borokat, vermutot, száraz pezsgőt válasszunk.
– Étkezés közben, az ízek kiegészítésére, hangsúlyozására az emésztés elősegítésére : nem túl nehéz borokat adjunk fel, hogy azok az ételeket kiegészítsék és semmiképpen se ne harsogják túl A száraz ‘Szamorodni, a száraz sherry (Héliosz), a jó minőségű rozé, a finom minőségű száraz, esetleg félszáraz pezsgő minden ételt, ételsort végig kísérhet.
– Levesekhez , főtt, sült és rántott húsokhoz, halakhoz és tésztafélékhez fehérborokat. Sült és rántott vörös húsokhoz, pörköltekhez, magyaros halászléhez vörösborokat kínálunk.
– Desszertekhez az édes csemegebor illik.
– Étkezés után, lezárásul, a társalgás hangulatának, és kedélyességnek megalapozására: kiemelkedő minőségű, ó evjäratokbó1 származó , késői szüretelésű, érlelt, vagy muzeális értékű borokat, borszármazékokat tegyünk az asztalra. Közülük a tokaji aszút ünnepi asztalhoz , kávé előtt, a j6 konyakot, brandyt mindig az étkezés végen , záróakkordként adjuk fel.
– Hideg napokon, belső melegítésre: megfelelően érlelt, ó vörös borokat kínáljuk (a kellő hőmérsékleten), ezek híján – főleg csak hideg téli estéken – kellemesen fűszerezett,ízesített forralt borokkal kedveskedjünk.
– Meleg nyári napokon a felfrissülést és a fáradtság legyőzését segítik: könnyű tankpezsgők, fiatalos, karakteres, esetleg gyöngyöző borok, vagy szódavízzel könnyebbé tett, kellemesen savas, üde asztali borok.
– Változékony időjárás eseten, a jó közérzet fokozására: kellemes, könnyű rozé, illetőleg siller (kastélyos) borok kedveltek.
– Az üzleti tárgyalásokhoz, vagy merengő órákon, a vidám bensőséges légkör kialakítása érdekében: finom, friss minőségi rozé, vagy vörösborok , vagy diszkrét illatú, határozott zamatú , tájjellegű fehérborok a legjobbak.
– Ha jó barátok összejönnek, a kedélyes hangulathoz, gondtalan vidámság fokozására alkalmasak: a friss, de tájjellegű minőségi vörösborok és minden fajta más fehér bor.
-Hölgy- és férfi társaságban, vidám• hangulat megteremtéséhez, a kellemes szórakozás elősegítéséhez : finom, illatos, vagy fölég – zamatos fehérborok, esetleg belőlük ügyesen kevert bó1é (újabban mar készen is kapható), minőségiségű pezsgő a nyerőital.
– Férfi társaságban, a tárgyilagos, őszinte vitát megkönnyíti: erős, testes, karakterisztikus, különleges minőségű óborok.
– Női társaságban, a közlékenység fokozására: könnyű, illatos, zamatos, lágy, kerek, édeskés borok ajánlhatók, de többen értékelik a kellemesen kevert erősebb csemege borokat is (például a csokoládés, a tojásos , a kakaós, a gyümölcskivonatokkal ízesített likőrborokat), vagy a spumante típusú pezsgőket.
– Születésnap, névnap alkalmával? a jó hangulat fokozására: lágy, édeskés, határozott zamatú fehérborok, vagy az ünnepelt kedvelt bora való az asztalra. Ügyeljünk, hogy sohase keverjük a különböző szesztartalmú italok fogyasztását!
– Eljegyzés, esküvő esetén a vendégek fogadásakor , az ünnep méltó bevezetéseként: fiatalos, finom, jó minőségű gyöngyöző bor, vagy különleges minőségű pezsgő illik.
– Az ünnepi étkezés megfelelő kiegészítéséhez : igyekezzünk, hogy a fogások és a borok – a 2. pont szerint – méltón egymásra találjanak .
– Étkezés után az ünnep hangulatát a tetőpontig emelhetjük: ha az ételsorhoz fogyasztott borok minőségét fokozatosan emelve (érlelt, késői szüretelésű, különleges minőségű borokat) ritka minőségű aszúborokat adunk fel az asztalra.
– Különösen megbecsült vendég tiszteletére: feltételezve a hozzáértést, különleges minőségű, történelmi borvidéki, kiemelkedő évjáratokbó1 származó 6borok közül javasolható a választék összeállítása. Lehet egy fajtánál maradni, vagy egy minőségi sort, végigkóstolva a legkedveltebbhez visszatérni.
Este, televíziózás közben, a napi feszültség feloldására karakteres fehérbort , vagy egy pohár különleges minőségű bort, netán valamilyen bitter típusú vermutot ajánlanék.
Ajánlja mind ezreket az Önök figyelmébe: T6th Sándor
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook