Megkínálhatom?

A tapasztalatok szerint az ételek és italok alkalomhoz illő, ízléses, szakszerű párosítása fokozza az élvezetüket. A következőkben ahhoz szeretnék néhány útmutatást adni, hogy mikor, miért és milyen borokat kellemes fogyasztani?

 

 

-Étkezés előtt, az étvágy serkentésére: friss, könnyű, elegáns és általában (kivéve az egyéni érzékenységet) savas karakterű borokat, vermutot, száraz pezsgőt válasszunk.

 

 

– Étkezés közben, az ízek kiegészítésére, hangsúlyozására az emésztés elősegítésére : nem túl nehéz borokat adjunk fel, hogy azok az ételeket kiegészítsék és semmiképpen se ne harsogják túl A száraz ‘Szamorodni, a száraz sherry (Héliosz), a jó minőségű rozé, a finom minőségű száraz, esetleg félszáraz pezsgő minden ételt, ételsort végig kísérhet.

 

 

– Levesekhez , főtt, sült és rántott húsokhoz, halakhoz és tésztafélékhez fehérborokat. Sült és rán­tott vörös húsokhoz, pörköltekhez, magyaros halászléhez vörösborokat kínálunk.

– Desszertekhez az édes csemegebor illik.

– Étkezés után, lezárásul, a társalgás hangulatának, és kedélyességnek megalapozására: kiemelkedő minőségű, ó evjäratokbó1 származó , késői szüretelésű, érlelt, vagy muzeális értékű borokat, borszármazékokat tegyünk az asztalra. Közülük a to­kaji aszút ünnepi asztalhoz , kávé előtt, a j6 konyakot, brandyt mindig az étkezés végen , záróakkordként adjuk fel.

 

 

– Hideg napokon, belső melegítésre: megfelelően érlelt, ó vörös­ borokat kínáljuk (a kellő hőmérsékleten), ezek híján – főleg csak hideg téli estéken – kellemesen fűszerezett,ízesített forralt borokkal kedveskedjünk.

 

– Meleg nyári napokon a felfrissülést és a fáradtság legyőzését segítik: könnyű tankpezsgők, fiatalos, karakteres, esetleg gyön­gyöző borok, vagy szódavízzel könnyebbé tett, kellemesen sa­vas, üde asztali borok.

– Változékony időjárás eseten, a jó közérzet fokozására: kellemes, könnyű rozé, illetőleg siller (kastélyos) borok kedveltek.

 

 

– Az üzleti tárgyalásokhoz, vagy merengő órákon, a vidám bensőséges légkör kialakítása érdekében: finom, friss minőségi ro­zé, vagy vörösborok , vagy diszkrét illatú, határozott zamatú , táj­jellegű fehérborok a legjobbak.

– Ha jó barátok összejönnek, a kedélyes hangulathoz, gondtalan vidámság fokozására alkalmasak: a friss, de tájjellegű minőségi vörösborok és minden fajta más fehér­ bor.

 

 

-Hölgy- és férfi társaságban, vidám• hangulat megteremtéséhez, a kellemes szórakozás elősegítéséhez : finom, illatos, vagy fölég – zamatos fehérborok, esetleg belőlük ügyesen kevert bó1é (újabban mar készen is kapható), minőségiségű pezsgő a nyerőital.

 

 

– Férfi társaságban, a tárgyila­gos, őszinte vitát megkönnyíti: erős, testes, karakterisztikus, kü­lönleges minőségű óborok.

– Női társaságban, a közlékeny­ség fokozására: könnyű, illatos, zamatos, lágy, kerek, édeskés borok ajánlhatók, de többen értékelik a kellemesen kevert erősebb csemege­ borokat is (például a csokoládés, a tojásos , a kakaós, a gyümölcski­vonatokkal ízesített likőrborokat), vagy a spumante típusú pezsgőket.

 

 

– Születésnap, névnap alkalmával? a jó hangulat fokozására: lágy, édeskés, határozott zamatú fehérborok, vagy az ünnepelt kedvelt bora való az asztalra. Ügyeljünk, hogy sohase ke­verjük a különböző szesztartalmú italok fogyasztását!

 

 

– Eljegyzés, esküvő esetén a vendégek fogadásakor , az ünnep méltó bevezetéseként: fiatalos, finom, jó minőségű gyöngyöző bor, vagy különleges minőségű pezsgő illik.

– Az ünnepi étkezés megfelelő kiegészítéséhez : igyekezzünk, hogy a fogások és a borok – a 2. pont szerint – méltón egymásra találjanak .

– Étkezés után az ünnep hangulatát a tetőpontig emelhetjük: ha az ételsorhoz fogyasztott borok minőségét foko­zatosan emelve (érlelt, késői szüretelésű, különleges minőségű borokat) ritka minőségű aszúborokat adunk fel az asztalra.

– Különösen megbecsült vendég tiszteletére: feltételezve a hozzáértést, különleges minőségű, történelmi borvidéki, kiemelkedő évjáratokbó1 származó 6bo­rok közül javasolható a választék összeállítása.  Lehet egy fajtánál maradni, vagy egy minőségi sort, végigkóstolva a legkedveltebbhez visszatérni.

 

 

Este, televíziózás közben, a napi feszültség feloldására karak­teres fehérbort , vagy egy pohár különleges minőségű bort, netán valamilyen  bitter típusú vermutot ajánlanék.

Ajánlja mind ezreket az Önök figyelmébe: T6th Sándor

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots