Orosz lakberendezők munkáiból 2015-16.

 

Aki ma Moszkva, vagy más orosz nagyvárosainak lakótelepi házait, mint kívülálló idegen , szemügyre veszi,természetesen a közelmúlt ismereteinek a tükrében, akkor azonnal megérti, hogy a volt – van – és lesz létigék jelentésesükben miben különböznek egymástól. egy egy kerületben egyszerre van jelen a Hruscsovi bolsevizmus – Brezsnyevi kommunizmus – a Gorbacsovi peresztrojka – s a Putyini külön utas demokrácia építészeteznék minden stílusjegye és lenyomata.

 

 

 

 

Murmanszki szárazdokban az 980-as években. A képen egy nevezetes jégtörőhajó orránál az pici alak én vagyok.  A parancsnoki híd 26 emelt magasan volt. (fényképezés ott, akkor államellenes bűncselekménynek számított.)

 

 

Bár láthatunk ilyent is meg olyant is, de az tagadhatatlan, hogy egy új világ felé való kapaszkodásnak a sokasodó jelei ezeknek, az egyelőre még eltakaríthatatlan házgyári házaknak a megújuló homlokzataikról könnyen leolvashatók. De a házakban is szép számban találhatunk már olyan otthonos hangulatú lakásokat, melyeknek berendezési összképe, minősége és technikai felszereltsége, bármely nemzet számára példamutató, sőt többségükben megsüvegelendők.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilyen volt, s akkor ez még a jobbak közül az egyik

 

 

Ilyen volt és efelé törekednek:

A szép utáni vágyakozás az emberben nem ismer határokat, napjainkban meg egyáltalán. Munkám során az 1970 – 80 – 90 -as években, de meg az ezredforduló után is számtalan alkalommal megfordultam az akkori Szovjetunió majd mindegyik köztársaságának nagyobb városaiban. Mondhatnám úgy is: a mai Oroszország és FÁK országainak nagyobb városaiban. Hol szállodáknak, hol meg koncert – és konferenciatermeknek, de legtöbbet tengeri személyszállító hajóknak be és átrendezését terveztem és kiviteleztettem magyar vállalatokkal, szövetkezetekkel, később meg már magán vállalkozásokkal is. Mondhatom, munkáinkkal sok elismerést szereztünk a hazánknak és a magyar szakmunkának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilyen alkalmakkor sok barátra és meghívásra tettünk szert, ha a barátaink kaptak éppen engedélyt arra, hogy külföldieket fogadjanak az otthonukba. Na, nem lakni, csupán néhány órai vendégeskedésre.

Akkoriban, akár csak itthon a szovjet házgyári lakások és lapbútoraik fedték le a “modern” otthon és „modern” berendezésének a fogalmát. Ekkoriban nálunk ugyan már épültek, de csak kevés számban társasházak is, de ők ilyesféle vállalkozásra, magántulajdonra akkortájt, még gondolni sem mertek.

-Talán, a kommunizmus eljövetele után – suttogták a fülünkbe, hogy mások meg ne hallják.. S ezt bizony sokan komolyan is gondolták.

 

 

 

 

 

Itthon annyival volt fényesebb a helyzetünk, hogy ha előjegyzésre is, de már tudtunk vásárolni ezekbe a panel csodákba BUBIV – Nagykanizsa – Zala – Mátészalka – Győr bútorgyáraiban gyártott, kimondottan a házgyári lakások számára tervezett szekrénysorokból, fotelekből és heverőkből. Bár választék még a lengyel, csehszlovák és NDK-s importbútorokkal együtt is igen szegényes volt, de mégis jobb volt a helyzet, mint a kommunizmus fellegvárában. Náluk ilyen bútorokat csak nemzetközi kiállításaikon és tévéreklámokban láthattak. Valóságban, vezető állású pártagok és magas rangú katonatisztek tudtak, hosszú várakozással, lengyel, román, és NDK-s bútorokhoz hozzáférni.

 

 

 

 

 

Hogy mégis legyen némi elképzelése bárkinek is arról, aki nem járt akkoriban a sarló és kalapács hazájában, hogy milyen is volt egy hazaihoz hasonló panelház kinézete és annak berendezése, röviden, de tényleg csak röviden elmesélem:

 

 

 

 

 

Felújított lakótelepi házak. Utóbbi hokipályával a parkjában.

 

 

 

A ház bejáratának ajtaja, ha már átverekedtük magunkat a több éve hátrahagyott építési hulladék hegyeken és sártócsákon, sok estben deszkából, jobb estben vaslemezből volt összetákolva. Az üvegezett bejárati ajtó kuriózumnak számított. Inkább csak a belvárosi házakon láttunk ilyeneket.

 

 

 

A mennyezet minél nagyobb felületen fényes műanyag burkolattal, vagy festéssel látják el. Ezáltal a belmagasság optikailag növekszik. Megszűnik az alacsony tér nyomasztó hatása.

 

 

 

Kisebb lakásoknál érdekes és engedett megoldás, hogy a logia és a szoba közötti szakipari falat eltávolítsák. A logia új hőszigetelt, műanyag nyílászárókat kap. A padlót és oldalfalakat hő – és hang szigetelik. Sokféle célra hasznosítják. jelen képen konyhának.

 

 

 

Olyan lakásoknál, ahol dupla logia van azokat összenyitják és különféle céllal beépítik . Nő a lakás komfortfoka, hang – és hőszigetelése. Természetesen a homlokzaton valamennyi beépítésnek a  képe megegyezik. Csak azonos osztású és színezetű nyílászárokkal és azonos műszaki megoldással építhetők e.

 

 

 

 

Ennél a megoldásnál a volt logia   vendégek fogadásához, pihenéshez, alkalmi hálóhelynek lett berendezve.

Ugye könnyű kitalálni? A gyerekszoba tanulószobája. Alkalmanként a felnőttek adminisztrációs teendőinek elvégzésre is kiválóan alkalmas hely.

A  szárnyak visszahúzására, s nem becsukódására, rossz autógumi belsőből hasított gumiszalag szolgált. Zár és kilincs csak a mesében létezett, de huzatot, főleg a téli mínusz 20-25 fokban, annál inkább valóságosnak és elviselhetetlennek éreztük, még a lépcsőházban felfelé menet is. Öt emeletig ugyanis lift az nem létezett. Ám, ami még ennél is elviselhetetlenebb, az a vizelet és más állati végtermékek orrfacsaró “illata” volt. Az utca népe, nyilvános vécé nem lévén, az éppen útjukba eső kapualjat használták csoportos alkoholizálásra, majd pedig a hólyagjaik könnyítésére.

 

 

 

Egyszerű, de mégis vidám és elegáns a lakás fürdőszobája.

 

A lakásba foltos, összefirkált szürkére mázolt lépcsőházi falak mentén értünk fel, ahol a házigazda és párja már nagy fazék szoljankával, (húsleves)piroggal,(tésztában sült fűszeres, darált hús), logian szárított hallal, ecetes gombával és tengernyi pezsgővel és vodkával vártak. Megjegyzem, a peresztrojkában Gorbacsov szesztilalmának idején, már mi vittük a fekete címkés “finom” magyar pálinkát, melynek akkor nagyobb sikere volt mint egy “Szovjetunió Hőse” kitüntetésnek, Ház asszonyénak “AMO” szappan, gyerekeknek golyó rágógumi volt a slágerajándék.

 

 

 

Ennél a megoldásnál is a szakipari fal került eltávolításra. Így a konyha hasznos alapterülete a volt loggia alapterületével nagyobb lett.

 

 

 

Amikor a a volt logian csak egy relaxáló, pihenőhelyre van szüksége a lakóknak.

 

 

 

 

Itt a szakipari fal helyére  egy boltíves nyílás került. A helyiség maga a lakó munkahelye és fogadószobája.

 

 

 

 

A lakásban, még tehetősebb családok esetében is (Havi 100 Rubel fizetés már nagyon tehetősnek volt mondható) a berendezés – magyar fogalmak szerint : szedett – vetett – nek volt mondható. Az ab alakokon sok lakásban a függöny helyett, télen inkább jégvirág volt az árnyékolás és egyben a dekoráció is. Az ablakok résein át, hogy szélviharban a hó ne lepje be a szobát, az ablakkereteket körben leukoplaszttal (orvosi ragtapasszal) ragasztották le

 

 

 

 

Amikor a logia területével megnöveljük a gyerekek szobájának szűkös alapterületerét.

 

Vidéki szállodákban, szint’ így. Szőnyegre a padlón nem emlékszem, de arra, hogy a falon milyen borzalmas képek “festmények” és faliszőnyeg lógtak, arra igen. Általában szarvast, tigrist ábrázoltak és a fal repedésein át beáramló hideg elleni védték az ott ülő, vagy fekvő háziakat. Kivételt ez alól képzőművész barátaink lakásai voltak, ahol a falakon csodálatos műalkotásaik lógtak nagyszámú össze -összevisszaságban. Bármelyiket elfogadnám ma is. Ők, akkor a „kutyának” sem tudták volna eladni egyiket sem. Lenin volt a sláger.

 

 

Amikor a szakipari fal helyére egy pult és beépített szekrény kerül.

 

 

Náluk ,ha nem is volt gyakori, azért de láthattunk egy-egy romos, a cáridők polgári lakásaiból megmentett bútordarabot is. Pártvezetők lakásában, mert azért ilyen lakásokban is megfordultam, ha hiszik, ha nem intarziás, magas fényű, magyar szövetkezetek által gyártott neobarokk bútorok, míg a padlón, szintén magyar “gépi perzsa” szőnyegek koronázták meg a berendezés fényét. Büszkén is mutogatták nekünk poháremelgetés közben. Nazdarovij!!!.

BUMASZ – Fejlődés, Szikra – Kőbányai Asztalos – Béke kárpitos – Soproni Mű botor és Békéscsabai Asztalosipari Szövetkezet gyártották, természetesen sohasem elégséges mennyiségben ezeket a szovjet legfelsőbb igényeket is kielégítő bútorokat a KGST keretében. egészen: a „Davaj ruszkik!”idejéig.

 

 

 

 

Tervezők minden esetben nagy gondot fordítanak a dekorálásra és a színharmóniára. A k függönyözés az összképben mindig hangsúlyos szerepet kap, legyen szó étkezőről, konyháról, háló-vagy nappaliszobáról.

 

 

De térjünk csak vissza a mi kasztrendszerünkhöz tartozó “elvtársak” lakásába:

A jó kedv és a barátságos ölelkezés főleg néhány “sztogramm” itóka elfogyasztása után, mely poháremelésekhez kötelező volt a “tószt”, vagyis a jó kívánságmondás, hamar a tetőfokára hágott. Kezdődhetett “sútka “mesélés , vagyis viccmondás és az éjszakába nyúló éneklés, hozzá még több alkohol,  és „jót kívánás”.

 

 

 

 

A konyhák a létező legkorszerűbb technikával vannak felszerelve. Az orosz piacon e téren a világ összes gyártója képviselteti magát.

 

Csak, ha már mindent megittunk, mehettünk haza a szállodánkba, agy a hajónkra. Természetesen taxival, aminek a díja a napidíjunkhoz mérten “filléres” ügylet volt. Taxi óra nélkül tíz Rubelért, akárhova, akárhány személlyel, éjjel és nappal utazhattunk. Tele taxi nem létezett, legfeljebb csak lemaradt utas. Ma is szívesen és jó kedvel, gondolok vissza az akkori vidám napokra na, meg a barátságokra és a meleg fogadtatású vendégeskedésékre.

Lakberendezőkkel, belsőépítészekkel bár akkoriban kerestem a kapcsolatot, sajnos eggyel sem találkoztam. Még a középületek építése és berendezése közben sem. Ám, ha visszagondolok a Moszkvai Olimpia előtti évben? Nos, igen ott Bakuban egy kormányszállodát rendeztem be magyar bútorokkal, magyar szakmunkások közreműködésével.

 

 

 

A ma létező legkorszerűbb lakásvilágítás minden előnyévét kihasználják  berendezési terveik elkészítésénél a lakberendezők. Az energiatakarékos halogén világítás – valamint a LED -es világító szalagok fény -árnyék hatásainak tudatos betervezésével, ilyen és ehhez hasonló  hangulatú összképi megoldások születnek.

 

 

 

Emlékszem az ablakokból csodálatos kilátás nyílt a Kaszpi tenger kikötőjére. Egy alkalommal valamelyik műszaki bejáráson, Azerbajdzsán egyik prominens pártvezetője, egy Lembaranszkij nevű elvtárs megjelent egy nagyon csinos, fiatal hölgyet s őt, mint belsőépítészt, mutatta be az építkezésen dolgozó vezetőknek, köztük nekem is. Később azonban kiderült, hogy asztalon heverő épület alaprajzairól a „belsőépítészünk azt hitte”, hogy csomagolópapírok, melyeket terítő helyett használunk. Ugyanis a számunkra rögtönzött piknikre hozott minden ételt és italt ezekre a rajzokra tálalta fel.

Az elvtárs jóváhagyó, de kissé ideges tekintetéből azonban kiolvasható volt, hogy ő azért azokat a papírlapokat többre tartja holmi csomagolóanyagnál, de, hogy ő minek képzelte azt sohasem tudtam meg, mert a műszaki egyeztetés csupán evésből és ívásból állt, míg el nem mentek. A csinos hölgy különben az elvtársnak az éppen ügyeletes „elvtársnője” volt. Ezt, amikor a vendégek már messze jártak, egy bakui építésvezető kollégám súgta a fülembe.

 

 

 

A kis alapterületű lakások Moszkvában éppen olyan gondot jelentenek az ifjú házaspároknak, mint akár nálunk, vagy bárhol Európa fővárosaiban. (lakásárak) Ilyen esetekben a lakberendező furfangos megoldása jöhet csak szóba. A képen éppen egy ilyen furfangos megoldás látható. A logia ez esetben is beépítépül a nappali szoba hasznos területébe.

 

 

Gondolom a leírtakból értik, hogy miért nem találkozhattam túl sok szakmabelimmel az építkezéseken?

Nem? Pedig egyszerű, ők nem jöhettek ki az építkezésekhez a tervezővállalataiktól, én meg nem mehettem be hozzájuk. Bár, mint már mondtam, szettem volna.

 

 

 

A Vintage éppen olyan divat az orosz fiatalok körében, mint bárhol a világon. Mivel kevés a piacon a megmarad régiség új, ötletes megoldású, egyedi tervezésű és kivitelezésű bútorokkal pótolják a régi kacatokat és lomokat.

Mára azonban nagyot fordult Oroszországban az idő kereke, némely esetben az is megeshet, hogy nagyobbat is, mint nálunk.

Ma más a helyzet. Nem győz az ember csodálkozni, ha sikerül meghívást nyerni egy – egy városi lakótelepi család otthonába. Igényesebbnél- igényesebb belsőterekkel, bútorozással, lakásvilágítással, függönyözéssel konyha és fürdőszoba technikával találjuk szembe magunkat, amint benyitunk egy ilyen moszkvai, vagy pétervári házgyári lakás ajtaján.

 

 

 

Ki ne fogadná el szívesen ezt a nappaliszobát a lakótelepi panel lakásában?

 

 

Külföldet járva, a mi utazóinkkal ellentétben az orosz fiatalok sokasága vitte magával haza az igényesen, ízlésesen berendezett otthon képét. Végre igényesek lettek. Az ilyen igényeknek kielégítésére, meg magas szintű lakberendezői ismeretekkel bíró szakembergárdára lettt szükség országszerte Az országban ilyen képzés kezdetben nem lévén, az arra érdemes diákok sokasága, kik önköltségesen kik ösztöndíjjal, nyugati országokban tanulhatták ki a lakásberendezés tervezésének és kivitelezésének minden csínját.

 

 

 

Napjainkban természetesen az orosz fiatalság körében is a “minimál” a sláger.

 

 

Hazatérve nem csak a tudást, de a megvalósításhoz szükséges anyagok és szerszámok kereskedelmét is magukkal vitték az orosz piacra. Hogy ez mennyire sikerült a bemutatott házgyári lakások enteriőr képeiből Önök is véleményt formálhatunk.

 

Ajánlom siessünk utánuk, különben még lemaradunk!

 

Köszönöm a figyelmüket:

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots