Otthonos otthonok

 

 

Hogy otthonnak érezzük a lakásunkat az nem a lakás alapterületétől függ, de még a komfortosságától sem, hanem kizárólag attól, hogy szeretünk benne lakni, szeretünk otthon lenni. Ahogy a magyarok mondják:” Mindenhol jó, de a legjobb otthon.”

 

 

Ők így rendezték be.

 

A legegyszerűbb lakás is berendezhető személyiségünkhöz igazodó ízlésessel és életvitelünknek megfelelő célszerűséggel, vagyis otthonosan. Ám az is tagadhatatlan, hogy a mai időhiányos világban könnyebb szeretni egy minden kényelemmel ellátott lakást.

A komfortérzés „bakancslistáján” általában, első helyein a házimunkát megkönnyítő feltételeknek a biztosítása, a tisztálkodást segítő berendezéseknek a megléte, valamint a pihenést és a gondtalan kikapcsolódást elősegítő lehetőségek szerepelnek.

 

Ők meg így rendezték be.

A házimunkát segítő berendezések beszerzése viszonylag egyszerű, mert erre a célra ma már számtalan műszaki berendezés közül válogathatunk szakboltokban. Hasonló a helyzet a tisztálkodást elősegítő berendezések esetében. Változatos színekben és formákkal, zenét szolgáltató, zuhanyzós gőzkabinok, lengőkaros csapteleppel beépített mosdók, megvilágított tükörrel, borotva és hajszárító csatlakozással még a legkisebb alapterületű fürdőszobákba is könnyen megvásárolhatók és a kiépített helyükre akár szakember segítsége nélkül is beszerelhetők

Ezek többsége olyan technikai berendezések és azoknak szakszerű és célszerű elrendezése adott helyre, melyeket tetszésünknek és pénztárcánknak megfelelően kiválaszthatunk, szakboltokban megvásárolhatunk, vagy webes áruházakból megrendelhetünk. Nem ez a helyzet a pihenést és a kikapcsolódást szolgáló lehetőségek területén. Ez már bőven a lakberendezés szép, de hozzáértetést igénylő feladata.

 

Nekik meg így tetszik.

Ezt a feladatot csak úgy oldhatjuk meg, ha jól átgondoljuk. Egy lakás berendezése sokba kerül. Az elkövetett hibák következményeit viszont évekig nyögjük. Manapság a méregdrága lakásárak mellett még inkább megfontolandó, a sok estben az igényüknél jóval kisebb alapterületű lakás célszerű berendezése.

 

Tanács: Előzetes felmérés után gondoljuk át, család esetén közösen, mit, hol, mikor, mit, hova?

Egy egyszerű ábrán bemutattatom, hogy mire gondolok. Íme:

 

 

A helyiségek rendeltetésének helyes kijelölésé, valamint ezeknek a helyiségeknek egymásba történő helyes kapcsolódásának meghatározása a célszerű, az otthonos otthon lakásberendezésének alapfeltétele.

Ezután már semmi más dolgunk nincsen, minthogy a rendeltetéshez megfelelő berendezési tárgyakat kiválasszuk. A kiválasztott tárgyak formája, színe, azoknak harmonikus egységbe történő összefoglalása és célszerű szétosztása egyéniségünkből fakadó ízlésvilágunk lenyomata lesz.

 

Ők a nosztalgikus stílust kedvelik.

Mit akarok ezzel mondani? Csupán annyit, hogyha kedvelt színunk a zöld és árnyalatai, akkor a pillanatnyi divatszínt, mely történetesen akkor a lila és árnyalatai, otthonunk színképi meghatározásánál csupán a divatosság kedvárát ne válasszuk. Ellenkező esetben, ahogy a divatos ruha színe és szabása, az otthonunk berendezésének összképi hangulata is gyorsan elillanhat. Amíg egy divatos otthonkép otthonos hangulata viszonylag gyorsan elszáll, addig egy a saját ízlésünk szerint kialakított otthonkép eleganciája és annak kedvező hangulati hatása hosszú évekre maradandó lesz.

Köszönöm a figyelmüket: (2019.)

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots