Palacsinta aszalt gyümölcsös rizzsel töltve

 

Annuska fiatal korában Partium egyik legtüneményesebb virága szála, édesanyánk legfiatalabb testvérhúga volt. Nyakas kálvinista család hatodik, s egyben legkisebb gyermeke, akinek a sütés – főzés tudományának az elsajátítása, még gyermeklány korában kötelező volt a szülői háznál. Nagyszüleim szigorának gyümölcsét, mi unokák arattuk le elsőnek, mert mielőtt Annuska, még t a férje házának tűzét őrizhette volna, helyette ránk vigyázott az iskolai szünetekben. Visszaemlékezve azokra a nyarakra leginkább Annuska gyümölcsrizses palacsintái jutnak az eszembe. Bennünket, vagyis jómagamat és két bátyámat, kiket akkoriban legtöbb szőr az „égetnivalók” jelzővel illetett nagyapánk, csak azzal az isteni finomsággal lehetett asztalhoz csalni, amit Annuska olyan boldogan sütögetett a kedvünkért, hetente, akár két-három alkalommal is. Nagynénink, aki csak hat évvel volt idősebb nálunknál, ilyenkor a tudását fitogtatva nagyszüleink előtt, telesütötte a tojásos kast, melyet előtte szép fehér konyharuhával bélelt ki, illatozó palacsintákkal. Tölteléknek a kedvencünket, gyümölcsös rizst készített hozzá. Hogy milyen volt? Talán essenek megkóstolni.

 

 

Hozzávalók:

KÉP: 1 db

8db hagyományosan sütött palacsintatészta

15dkg vegyes aszalt gyümölcs (apró kockákra vágva)

10 dkg rizs

3dl tej

fél vaníliarúd belseje

5dkg barna – vagy nádcukor

1dl tejszín

2dl csokoládé öntet

 

 

Elkészítés módja:

A megmosott rizst vaníliás tejben puhára főzzük. Lehűtjük, majd hozzákeverjük a cukrot, az apróra felkockázott aszalt gyümölcsöket. Amikor a rizs teljesen kihűlt hozzákeverjük a felvert habtejszínt. Ízesíthetjük fahéjjal vagy ízlés szerint citromhéj reszelékével. A kész keveréket betöltjük és betekerjük a palacsintatésztákba. Végül kétujjnyi vastag darabokra vágjuk és a kész csokoládé öntettel tálaljuk. Mentalevéllel díszítjük.

 

 

Jó étvágyat kíván hozzá: Berey Annuska

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots