Aki üdült mára spanyol tengerpart valamelyik szép nyaralóhelyén egészen biztos, hogy megkóstolta nemzeti eledelük egyik legpompásabb ételkülönlegességét, a “coca de tomate”-t, vagyis a spanyol paradicsomos lepényt. Vidéke válogatja, hogy az egységes paradicsomos lepényt mivel gazdagítják. Van ahol gombával, megint máshol tonhallal, szardíniával, esetleg sonkával, kolbásszal. a lényeg az, hogy egyiknek sem lehet ellenállni. Íme, a receptje:
Hozzávalók 12 személy részére:
• 35 dkg sima liszt, átszitálva.
• ½ kiskanál só (ízlés szerint)
• 2 tojás
• 4-5 kanál olívaolaj
• Kevés világos sör
Rátétnek:
• 1kg érett, lehetőleg kemény paradicsom
• 30 dkg hagyma laskázva
• 4-5 gerezd fokhagyma vékonyra szelve
• 1 közepes doboz tonhalkonzerv (natúr lében)
• 1 csokor petrezselyem
• 1 zöldpaprika (Csípős jobb)
• Só ízlés szerint
• 1 kiskanál őrölt bors
• 3- 4 evőkanál olívaolaj
• 1 evőkanál cukor
Elkészítése Rafael barátom elmondása szerint a következő:
Az átszitált finomlisztből a tojásokkal, sóval, olívaolajjal, valamint kevés világos sörrel puha tésztát gyúrunk. Érdemes egy nagyobb tálban fakanállal, addig verni, míg selymesen fényes tésztát kapunk.
Egy belisztezett deszkán késsel két részre osztjuk, ésd cipókat formálunk a tésztákból. Ezután szobahőmérsékleten, letakarva fél órát pihentetjük. Amíg a tésztákat pihentetjük a megmosott paprikából a magokat eltávolítjuk és vékony hosszú csíkokra vágjuk. A fokhagymát is vékony szeletekre vágjuk a megmosott petrezselyemmel együtt. A paradicsomokat egy szűrőkanál segítségével forrásban lévő vízbe mártjuk, majd hidegvíz alá tartva könnyen lehúzzuk a héjukat. A tonhalat (lehetőleg natúr lében) a levétől lecsepegtetjük. Közben a hagymákat vékony szeletekre vágunk Végül a tepsit, vagy kerek pizzaformát sütőpapírral kibéleljük. (könnyebben lehet később kitakarítani)
Ha mindezekkel elkészültünk egy nagyobb serpenyőben felorrosítjuk az olívaolaját (3-4 evőkanál) és kevés cukor hozzáadásával 1 kiskanál) arany barnára dinszteljük rajta a hagymaszeleteket, Hozzáadjuk a paprika csíkokat, fokhagymát, felkockázott paradicsomokat, borsot, sót. Kis lángon a finomságokat összefőzzük. Végül hozzákeverjük a az apróra vágott petrezselyem zöldjét és a tonhaldarabkákat. (hal helyett lehet konzerv gomba is,, vagy egyszerre mindkettőt Befejezésül még néhány percig főzzük, ha szükséges ilyenkor még utána ízesíthetjük. (bazsalikommal megszórva isteni) Levéve a lángról hűlni hagyjuk.
A már belisztezett deszkán akkorára nyújtjuk az egyik tésztacipót, amekkora a választott sütőedényünk (max. egy ujjnyi vastagra) A sütőpapírra leterítjük, a széleit a sütőedény falához az kevés cukor hozzáadásával ujjainkkal rányomkodjuk. (egy peremet képezünk)
Rásimítjuk a kihűlt tölteléket, majd a másik cipó kinyújtott lapjával lefedjük. Felvert tojással a tetejét bekenjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben (210 C fokon 30-35 percig sütjük.
A sütőedényben hagyjuk kihűlni. Felszeletelve, tetejére reszelt sajtot hintve feladjuk. Könnyű vörösbor vagy rozé illik hozzá.
Jó étvágyat Kívánok: Horváth Valéria
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook