Gyerekkoromban sokszor jött össze a család Magda nénémnél Pozsonyban a Trianon előtti Magyarország egyik legrégebbi és az egyik legszebb városában. Ilyenkor Nagypapánk és nénikém férje Gyula bácsi a terített asztalnál minden alkalommal elmesélték nekünk gyerekeknek, hogy ez csodálatos magyar város nyolcszáz éven át adott helyet királyaink koronázási ceremóniájának és most hála a tanácsköztársaság pribék vezetőinek, 1920 június 04-e óta a tót atyafiakat gazdagítja, pompás várával, díszes polgári házaival és , magyar kultúra sok – sok emlékével.
—És ezt soha ne felejtsétek el! – fejezte be nagypapánk a visszaemlékezést. Magda nénénk megvárva apja utolsó könnyes szavait hatalmas herendi leveses táljában azonnal feladta gyöngyöző, forró húslevesét az asztalra.
Nem emlékszem arra, hogy egyszer is előfordult volna, hogy a tányérjainkban gőzölgő levesbe, az asztali áldás elmondása nélkül, valaki is belemerítette volna a kanalát.
Az áldást legtöbbször Gyula bácsi mondta. A fohásza ugyan mindig más volt, de arra ma is világosan emlékezem a befejezését mindannyiunknak kötelező volt vele együtt mormolni:
“Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!
Ámen”
Az ebéd végét mi gyerekek ilyenkor alig győztük kivárni, ugyanis a finom fogásokat Rozi mama gyümölcsös rizse koronázta.
Régen volt, talán igaz sem volt, de a gyümölcsös rizst, azért tessenek megkóstolni!
gy. 20 dkg rizst megfőzünk ugyanúgy, mint a rizsfelfújthoz. (A megfőtt rizst nagyobb tálban szétterítve teljesen kihűtjük, egyforma nagyságú kockákra vágott gyümölcsöt keverünk hozzá. 4 dl tejszínt habbá verünk, keveset a díszítéshez félreteszünk, a többit könnyedén a rizshez keverjük. A maradék tejszínhabbal díszítjük. Hidegen tálaljuk.
Segítségképpen:
A rizsbe sohasem teszünk bele nyersen gyümölcsöt, 2-3 sárga- vagy őszibarackot meghámozunk, kettévágunk, kimagozunk, és 2 evőkanál cukorral, kevés vízben kicsit – nem túl puhára! – főzünk. Levét lecsurgatva, kockákra vágva adjuk a rizshez, amibe még rumban áztatott mazsolaszőlőt, apróra vágott kandírozott citromhéjat, gyömbért tehetünk. (Télen cukrozott (kandírozott) gyümölcsöt és konzervbefőttet használunk.)
Csak még annyit:
A tálra halmozott gyümölcsrizst tejszínnel teljesen beboríthatjuk, egészen vékony sugárban rácsorgatott málnaszörppel díszíthetjük, de talpas poharakban, kompótos tálkákban is tálalhatjuk. A tejszínhabbal „megkoronázott” gyümölcsrizs tetejére reszelt csokoládét is szórhatunk.
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook