Pozsonyi gyümölcsös rizs Rozi mama módra

Gyerekkoromban sokszor jött össze a család Magda nénémnél Pozsonyban a Trianon előtti Magyarország  egyik legrégebbi és az egyik legszebb városában. Ilyenkor Nagypapánk és nénikém férje Gyula bácsi a terített asztalnál minden alkalommal elmesélték nekünk gyerekeknek, hogy ez csodálatos magyar város nyolcszáz éven át adott helyet királyaink koronázási ceremóniájának és most hála a tanácsköztársaság pribék vezetőinek,  1920 június 04-e óta a tót atyafiakat gazdagítja, pompás várával, díszes polgári házaival és , magyar kultúra sok – sok emlékével.

—És ezt soha ne felejtsétek el! – fejezte be nagypapánk a visszaemlékezést. Magda nénénk megvárva apja utolsó könnyes szavait hatalmas herendi leveses táljában azonnal feladta  gyöngyöző, forró  húslevesét az asztalra.

Nem emlékszem arra, hogy egyszer is előfordult volna, hogy a tányérjainkban gőzölgő levesbe, az asztali áldás elmondása nélkül, valaki is belemerítette  volna a kanalát.

Az áldást legtöbbször Gyula bácsi mondta. A fohásza ugyan  mindig más volt, de arra ma is világosan emlékezem a befejezését mindannyiunknak kötelező volt vele együtt mormolni:

“Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,

Hiszek egy isteni örök igazságban,

Hiszek Magyarország feltámadásában!

Ámen”

 

Az ebéd végét mi gyerekek ilyenkor alig győztük kivárni, ugyanis a finom fogásokat Rozi mama gyümölcsös rizse koronázta.

Régen volt, talán igaz sem volt, de a gyümölcsös rizst, azért tessenek megkóstolni!

 

GYÜMÖLCSÖS RIZS TEJSZÍNNEL

 

gy. 20 dkg rizst megfőzünk ugyanúgy, mint a rizsfelfújthoz. (A megfőtt rizst nagyobb tálban szétterítve teljesen kihűtjük, egyforma nagyságú kockákra vágott gyümölcsöt keverünk hozzá. 4 dl tejszínt habbá ve­rünk, keveset a díszítéshez félreteszünk, a többit könnyedén a rizshez keverjük. A maradék tejszínhabbal díszítjük. Hide­gen tálaljuk.

 

 

 

Segítségképpen:

A rizsbe sohasem teszünk bele nyersen gyümölcsöt, 2-3 sár­ga- vagy őszibarackot meghámozunk, kettévágunk, kimago­zunk, és 2 evőkanál cukorral, kevés vízben kicsit – nem túl puhára! – főzünk. Levét lecsurgatva, kockákra vágva adjuk a rizshez, amibe még rumban áztatott mazsolaszőlőt, apróra vágott kandírozott citromhéjat, gyömbért tehetünk. (Télen cukrozott (kandírozott) gyümölcsöt és konzervbefőttet használunk.)

 

GYÜMÖLCSÖS RIZS

 

 

Csak még annyit:

 

A tálra halmozott gyümölcsrizst tejszínnel teljesen beborít­hatjuk, egészen vékony sugárban rácsorgatott málnaszörppel díszíthetjük, de talpas poharakban, kompótos tálkákban is tálalhatjuk. A tejszínhabbal „megkoronázott” gyümölcsrizs tetejére reszelt csokoládét is szórhatunk.

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots