Reggelizzünk a szabadban!

Természetesen csak akkor, ha erre van lehetőségünk. Ilyenkor kora nyáron, már kellemesek a reggelek. Elég melegen süt a Nap ahhoz, hogy akik terasszal, loggiával, erkéllyel, netán csak egy parkra, vagy kertre néző ablakkal rendelkeznek, a nap kezdetét a szabad levegőn akarják eltölteni.

 

 

Szinte mindegy is hogy hol, a lényeg végül is az, hogy a hosszú bezárkózás után, jól esik minél több időt tölteni a friss levegőn.

 

 

Aki csak megteheti, a reggeli nagy rohanás előtt iktasson be egy könnyű étkezést az aznapi „táncrendjébe”. Tudom, ma mindenkinek kevés az ideje, talán nincs is terasza, de még egy cseppnyi erkélye sem. Ablaka azonban, melyet rányithat a reggeli világra, csak van? Hát akkor nyissuk ki azt az ablakot, s engedjük beáramlani ennek a kellemes, kora nyári, langymeleg reggelnek legalább a derűs illúzióját. Ennyit már, ugyan csak mindannyian megérdemlünk.

 

 

Milyen legyen az a terített asztal? Egyszerű és ízléses.

 

 

 

Az idény friss gyümölcsei és zöldségei mellett igyekezzünk a teríték színével és mintázatával is kihangsúlyozni az évszak vidám, derűs hangulatát. Néhány nyugodt percig gyönyörködjünk el a terített asztalnál a reggeli nap szétomló fényében, halljuk meg végre a madarak éneket, vagy akár a kezdődő utcai élet zsongását. Üljünk le végre néhány nyugodt percre egy megterített asztal mellé és a teánkat, kávénkat kortyolgatva élvezzük ki az új nap kezdetének minden békés pillanatát.

 

 

De térjünk csak vissza a terítékhez!

A terítékünk akkor lesz a legüdítőbb látvány, ha a reggelire kínált fogásokat és a terített asztal stílusát harmonikusan tudjuk összehangolni. Ez ma már semmilyen gondot sem okozhat, talán még egy kevésbé tapasztalt, fiatal házaspárnak sem. Ugyanis a kereskedelemben kínált kollekciók már úgy kerülnek összeállításra – legdrágábbtól a legolcsóbbik – hogy nem szükséges egy teljes készletet megvásároljunk, mint nagyanyáink idejében, hanem a kívánt és elképzelt terítékekhez egyes darabjaikat is beszerezhetjük. A nekünk tetsző bögréket, tányérokat, sőt még a késeket, kanalakat, villákat is, külön – külön hazavihetjük.

 

 

Választhatunk például azonos színben, de eltérő mintázatú darabokat, vagy éppen fordítva; azonos mintázatú, de más – más színű tányérokat, csészéket s kiegészítőket. E téren, ma inkább a bőség zavarával kell megküzdenünk. Forma és színválaszték, mondhatni szinte korlátlan a terítékek piacán.

 

 

Egy biztos: miniden étel, akár csak egy lakás berendezése, mindig a sima fehér alapon a legmutatósabb. Egyszerű vonalvezetésű és mintázatú terítéknél elegánsabbat nehéz lenne elképzelni, bárki asztalán.

 

 

Kimagasló tudású éttermi konyhafőnökök szerint; az ízlésesen terített asztal minden esetben harmonizáljon a feladott ételek jellegével és azok minden előnyös tulajdonságával. Hogy ennek az igénynek maradéktalanul megfeleljünk, vegyünk példát a világ nagy szállodáiról, melyek ugyancsak a legegyszerűbb formájú, fehér készleteket választják éttermeik asztalának a dekorálásához.

 

 

Mi ettől azonban bátran eltérhetünk. Például egy asztalra terített sötét színű futó bár szépen kiemeli a fehér készletek egyszerű formáját és az ételek színét, de bátran tálalhatunk rá a terítő színével harmonizáló, más színes darabokkal is. Jól megy például; fehér a kékhez és a sárgához, de aki a föld színeit kedveli; tejeskávé szín, igen tetszetős a barnával és így tovább. A vidámság sem átok ebben az évszakban. Az asztal legyen „tarka – barka” példát véve a sokszínű virágos mező derűs összképéről.

 

 

Bárhogyan is legyen megterítve az asztal, végül is a lényeg az, hogy a reggeli rohanás előtt legyen néhány percünk leülni egy terített asztalhoz, friss levegőt szívni, inni néhány korty folyadékot, s mellé szemünknek, gyomrunknak kedves néhány falatot is elfogyasztani.

 

 

Szép napot kívánok:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots