Rozi mama almás ötletei – I!. rész

Gyermekkorunkban hírből sem ismertük a banánt, még kevésbé a narancsot vagy gránátalmát, de nem is hiányoztak. Rozi mama almás költeményeit; almás pitéit; almás palacsintáit; töltött sült almáit nem cseréltük volna el semmilyen déligyümölcsre.

 

 

Még ma is így vagyok ezzel, ha bármikor, bármilyen almás étel kerül a tányéromra. Mindig is hittem és ma is hiszem, hogy az Édenkert legbecsesebb gyümölcse az alma volt. Mi magyarok – Istennek hála – bővében vagyunk az Édenkert e csodálatos termésnek. Együk hát…!

 

Almás rizs:

 

 

40 dkg rizst gyengén sózott tejben (vízben), 15 dkg vajjal és 6 – 8 hámozott vékony szeletekre vágott, kissé savanykás almával megfőzünk. Ízlés szerin cukrot is adjunk hozzá. Mire a rizs megpuhul, az alma is szétfő benne. Ha melegen adjuk fel olvasztott vajat locsolunk rá, ha hidegen tálaljuk, fahéjjal és vaníliás pór cukorral hintsük be.

 

Almaital hidegen:

 

 

Finom édes almákat (4-5db.) és citromot (2db.) karikára vágva egy nagyobb méretű üvegtálba halmozunk. Az almaszeleteket alulra, tetejére a citromkarikákat. Bőven megcukrozzuk. Amikor a cukor már jól elolvadt, annyi jófajta (0.7 liter félszáraz fehérborral és 3 – 4 dl vízzel felöntjük úgy, hogy az alma és citromszeleteket ellepje. Hűvös helyen huszonnégy óra múlva a levét leszűrjük, és édes – aprósütemények mellé kínáljuk.

 

Almaleves ízesen:

 

 

Személyenként két almát számolva, valamennyit meghámozzuk, kimagozzuk és cikkelyekre vágjuk. Az alma felét annyi vízzel, cukorral, csipetnyi sóval és kevés olvasztott vajjal felteszünk főni, amennyi levest gondolunk majd az asztalra feladni. Túl híg ne legyen. Az almacikkelyek másik felét félretesszük, de citromlével belocsoljuk, hogy ne tudjanak a várakozás közben megbarnulni. Amikor az alma szétfő a levesben (pár perc) tejföllel és lisztel habarást készítünk, (ügyelve, hogy össze ne csomósodjon) és folytonos keverés közben a főtt alma léhez adjuk. Hagyjuk még egyszer felforrni. Ezután a félretett almacikkelyeket is hozzáadjuk. Vigyázat! Az almacikkelyek hozzáadása után azonnal vegyük le tűzről, különben az utólag hozzáadott cikkelyek is szétfőnek. A kész levest hagyjuk kihűlni. Hidegen tálaljuk.

 

Töltött alma:

 

 

Tizenkét almát megmosunk, meghámozunk, tetejüket lemetsszük és félretesszük. Az almák magházát kivájjuk vagy kiszúrjuk és a helyüket z alább leírt töltelékkel betömjük:

12dkg hámozott, apróra vágott mandulát, 8dkg cukorral, 2 egész tojást és kevés reszelt citrom – és narancshéjat elkeverünk. Ezzel megtömjük az almákat, aztán a levágott és félretett almakalapokat visszaillesszük a helyükre. Az almákat egy lapos jénai tálba egymás mellé állítjuk. Meglocsoljuk a tetejüket egy ½ liter cukrozott fehérborral és a sütőben szép halvány barnára sütjük őket. Ha megsültek a cukros – boros levet leöntjük róluk. A lébe elkeverünk egy deciliter málna – vagy eperszörpöt, s azzal együtt felfőzzük. Tálalásnál, ezzel a boros – epres mártással az almákat bőségesen meglocsoljuk.

 

 

Rozi mama naplójából közreadta:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots