Rozi mama cukkinis, sült szalonnás krumpli salátája

Akkoriban fóliasátor hiányában, melegágyban termesztették a korai zöldségféléket, köztik a cukkinit is. Május második felében a halványzöld héjú zsenge kis kobakosokat már kosárba szedtük.

 

 

 

Karikára szelve, sózva, ahogy lecsavartuk a tövéről, azon mód, nyersen fogyasztottuk. Kevés borssal megszórva, forró zsírban megkapatva a világ legfinomabb ropogós csemegéje. A fiatal, zsenge cukkinit minden formájában kedveltük, de legnagyobb sikere mégis csak Rozi mama cukkinis krumpli salátájának volt, főleg, ha néhány szelet erdélyi szalonnát is sütött hozzá a serpenyőben.

 

Hozzávalók négy személyre számolva:

 

Lisztes (Ella) krumpli úgy 30 – 35 dkg.

Zsenge cukkini héjastól 3-4 db.

Legalább egy maréknyi kapor

Lehetőleg borecetből 4-5 evőkanál

Oliva olaj 4-5 evőkanálnyi

Fűszerezéshez só, fehér bors ízlés szerint

Kolozsvári szalonna 10-15 dk

Tálaláshoz a tányérdíszítésre néhány salátalevél

 

 

Ahogy Rozi mama készítette:

 

A meghámozott krumplikat kockára vágta, majd sós vízben majdnem puhára főzte. (Lisztes krumplinál vigyázni kell a főzéssel, mert hamar szétfő.)

Levéről leszűrte és s így egy nagyobb tálba átöntötte. A cukkinikat mosás után a krumplihoz hasonló kockákra vágta. Közben az olajt, ecetet, sót, borsot és az apróra vágott kaprot összekeverte és a kockára vágott krumplihoz s cukkinihez keverte. Tálalásig a kamra hideg kövén pihentette.

Amikor már nem bírtuk tovább az éhségtől, a nagyika levágott 3 – 4 szelet jó húsos szalonnát s azt felkockázva a serpenyőben zsírjára sütötte. Isteni illata volt. Mikorra elkészült vele, mi már régen az asztalkörül ültök néma csendben.

Szerintem még ma is mosolyog lelke, ha visszagondol az akkori látványra.

A salátalevelekkel bélelt hideg cseréptálainkra szétosztotta a lehűlt cukkinis krumpli salátát és arra már kanalazta is rá a frissen sült szalonna kockákat, melyet végezetül jól meglocsolt a forró zsírjával.

 

 

Jó étvágyat!

Aki még dúsabban szeretné tálalni, morzsoljon a tetejére friss juhtúrót. Nem bánja meg.

 

Rozi mama receptjét közreadta:

l

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots