Rozi mama gyümölcsborai.

Rozi mama a nyári gyümölcs szüretnél, már a téli vendégekre gondolva válogattatta velünk három kupacba a bokrok, fák megérett termését. Egyik kupacot azonnali fogyasztásra, a másikat befőzésre, míg a harmadikat bor készítéséhez tettük félre.

 

 

A nyáron készült gyümölcsbor aztán a télen betérő vendégeknek lett kitöltögetve.  Ebből a kellemes zamatú gyümölcsléből kapott a postás, ha jó hírt vagy pénzt hozott a házhoz, de a család orvosa, Winkler doktor sem maradhatott ki e pompás ital kóstolásból. A doktor szinte mindennapos vendég volt nálunk. Gyakran jött s ilyenkor, ha a Nagyikánk nem küldte volna udvariasan tovább a betegeihez, még este is ott adomázott volna nekünk az ebédlőasztalnál a számára kikészített gyümölcsbor társaságában. De a mama szívesen látta a háznál, mert bizony, amikor lehullt az első hó , mi azon nyomban teletrüszköltük hatalmas zsebkendőinket.

 

 

Rozi mama meg csak akkor tudott megnyugodni, ha Winkler doki jött, a hátunkon kopogtatott s közben a kitöltött gyümölcsborból jóízűeket kortyintgatott. Gyógyulásunkkal természetesen egyenes arányban fogyott Rozim mama gyümölcsbora is, de ő egy cseppet sem sajnálta a jóságos doktortól, már csak azért sem, mert bőven volt belőle a pincében. Emlékszem, nyárra még ecet is készült a hordó alján maradt seprűjéből, csakhogy egy cseppje se vesszen kárba a jófajta itókának.

Hogy milyen is volt az a gyümölcsbor? Talán kóstolják meg Önök is.

 

Ribiszke bor:

 

Hozzávalók: 1 liter piros-, vagy fekete ribiszke leve,45 dkg kristálycukor, 1,2 liter víz. 1 adag borélesztő.

 

 

A borkészítéshez a gyümölcsöt megzúzzuk. A szár eltávolítása szükségtelen, mert úgyis felhígítjuk a bogyók levét és így csökken a lé cserzőanyag tartalma.

A zúzott ribiszkét (cefrét) 10 literenként 10 gramm borkénnel megkénezzük. A nagy pektintartalom, a szín- és aromaanyagok jobb kioldása érdekében. Ezután a cefrét 10-12 órát pihentetjük.

Az állás közbeni néhányszori kavarással az erjedési Folyamatokat elősegítjük, felgyorsítjuk. A cefrét ez után kisajtoljuk. Kisebb mennyiség feldolgozásánál erre a célra jól használható a kézi csavaros prés A sajtolás révén kapjuk az anyalevet és a törkölyt.

 

 

Az anyalevet egyelőre félretesszük. A hígításhoz szükséges vizet kezdő forrásig melegítjük. A törkölyt felöntjük ezzel a recept szerinti meleg víz mennyiséggel. Körülbelül 24 órai állás, kavargatás után a törkölyt másodszor is kisajtoljuk. Az így nyert piros levet vízzel, a recept szerinti mennyiségre kiegészítjük, majd ezt a piros levet az anyalével összekeverjük. Ez lesz aztán az erjesztendő must.

A mustban feloldjuk a recept szerinti cukormennyiségnek körülbelül a felét. A többi cukrot egyenlőre félretesszük. A 15-18 C fokra hűlt cukrozott musttal az erjesztő edényt (a demizsont, üvegballont, hordót) négyötöd részig megtöltjük. Az anyalével elkevert erjesztő élesztőt, a teljes mennyiség 3-5 százaléknyi részének megfelelő adagot az erjesztendő mustra öntünk.

 

 

Figyelem! Ne keverjük el a mustban az anyaléhez adott élesztőt s az erjesztő edény száját se zárjuk le erősen. Az erjesztéshez használjunk mindig borászati fajélesztőt! A sütőélesztőtől a bor rendszerint kellemetlen élesztőízű lesz.

A mustot lehetőleg 15-‘l8 C -foknál nem melegebb helyen erjesszük. Naponkénti kóstolással kísérjük figyelemmel a cukorfogyást, vagyis az erjedés menetét. Amint a must cukortartalma már javarészben kierjedt, adjuk hozzá a még hiányzó, félretett cukoradagot.

 

 

Az erjedés végén igen előnyös, ha az erjesztő edényt kotyogóval zárjuk le, ugyanis az üvegkotyogó megakadályozza a káros mikroorganizmusok elszaporodását.

 

 

A gyümölcslevek általában két héten belül kierjednek és az újbor (murci) tisztulni kezd. Az első fejtést – függetlenül attól, hogy az újbor mennyire tisztult le – korán, már a zajos erjedés után egy-két héttel végezzük el. Ehhez olyan tároló edényeket válasszunk, amelyek teletölthetők és lazán ledugaszolhatók. Az újbort ez után vigyük hűvös (10-12 C-fokos) helyre. (kamra, pince)

 

 

Az első fejtés után a bor tovább tisztul, vagyis érik. Körülbelül egy hónap múlva újabb fejtéssel szabadítsuk meg borunkat a keletkező üledéktől. Most már ügyeljünk arra is, hogy a tároló edények mindig tele legyenek.  A második fejtést után 3-4 héttel a bor fogyasztható és palackozható lesz.

 

Megy bor:

 

Hozzávalók:1žliter meggy leve, 35 dkg kristálycukor, 8 deci víz, 1 adag borélesztő.

 

 

A bor készítéshez a meggy szárát eltávolítjuk s a gyümölcsöt megzúzzuk. A magokat 10-20 százalék meghagyásával, eltávolítjuk. Ez fontos, mert a törött magokból az egészségre káros anyag (ciánhidrogén) szabadul fel.  A meggy cefrét a ribiszkéhez hasonlóan kezeljük. Ugyan úgy pihentetjük és kénezzük. Sajtolással választjuk szét az anyalevet és a törkölyt. A hígításhoz szükséges vízzel is ugyanúgy járunk el, mint a ribiszkebor esetében.

 

Figyelem!

Bornak mindig csak tiszta, egészséges gyümölcsöt dolgozzunk fel.

Rendszeres kóstolással ellenőrizzük az erjedő mustban a cukorfogyást. Az erjedés végén szereljünk az edényre kotyogót, hogy a muslicákat és más rovarokat távol tudjuk tartani a bortól.

 

 

Két héttel az erjedés befejeződése után a bort Fejtsük le, a tárolóedényt töltsük tele, a dugót csak lazán rögzítsük. A hűvös helyen tartott italt egy hónap múlva újra fejtsük át. Az üvegballont, hordót ezután már tartsuk teletöltve és erősen ledugaszolva.

 

Almabor:

 

Nyári almákból is jó bor készíthető. A tiszta gyümölcsöt nagyjából daraboljuk fel és zúzzuk meg. Szennyezett, éretlen gyümölcsöt ne használjunk borkészítésre, mert abból nem kapunk minőségi, jó ízű italt. A cefrét tíz literenként 2 gramm bor kén adagolásával kénezzük. Előnyös, ha Phylazim pektinbontó enzimet is adunk a cefréhez.

 

 

A cefrét 1-2 órát pihentetjük, miközben kétszer-háromszor megkavarjuk. Ezután a cefrét kisajtoljuk (1,5 kg gyümölcsből körülbelül egy liter levet nyerhetünk).  Egy liter léhez 16 dkg cukrot és 2 -5 gramm citromsavat adjunk. A lében oldjuk fel a citromsavat és a cukor kétharmadát. Az így nyert lével megtöltjük az erjesztő tartályt körülbelül háromnegyed részig. Ebben az esetben is hasznos a fajelésztó használata. Az erjedést 15-18 C-fokon indítsuk meg.

 

 

Amikor a must már erjed, adjuk hozzá a megmaradt cukrot. Ellenőrizzük az erjedés menetét. Befejeztével az erjesztő edényt kotyogóval zárjuk le. A kierjedés után egy-két héttel a bort fejtsük le és feltétlenül kénezzük meg. Száz literenként 2 dkg borként számoljunk erre a célra.

 

 

A megtöltött edényt hűvös kamrában,pincében tároljuk, majd a másodszori fejtés után három-négy héttel az almabort palackozva tovább tároljuk. Érdemes fogyasztás előtt legalább még néhány hónapig érlelni, mert úgy sokkal finomabb italt nyerünk. Karácsonyra a legízletesebb.

Egészségükre.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots