Rozi mama húsvéti ajánlata

Rozi mama ajánlata a húsvéti asztalra. Mama a locsolókat tojáslikőrrel kínálta és egy – egy szál jácintot tűzött a legények gomblyukába. 

Húsvéti főtt sonka:

 

Kétféleképpen tudjuk ünnepi étellé varázsolni a húsvéti sonkát. Időigényes, de annál eredményesebb, ha előző éjszaka hideg vízben áztatjuk s csak ezután főzzük puhára. Ha nem akarjuk áztatni a sonkát, enyhén ecetes vízben kell megfőzni.

Füstölt, főtt tarja:

Főtt húsból – füstölt tarjából vagy sonkából – ízletes ínyencség adhatunk fel a húsvéti asztalra. Ehhez főzést megelőzően a füstelszívós áztató hideg vizébe babérlevet, gyömbért, szemes fekete borsot és ételízesítő fűszerkeveréket keverünk. Ebben a fűszerekkel ízesített lében főzzük az előpácolt húst takarék lángon.  Főzés közben a hús puhaságát egy villa segítségével időnként ellenőrizzük!. A hűst saját levében hagyjuk kihűlni.

Csülök és comb pácban

A csülök vagy comb igazán ízletes lesz, ha főzés előtt huszonnégy órát  egy egyszerű pácban áll. Ha egyenletesen bekenjük a húst mustárral, és enyhén borsozzuk, majd felöntjük fehérborral, és így puhára főzzük, egészen egyedi ízvilág lesz a jutalmunk. (Főzési idő körülbelül: Gyöngyözve forró lében 2 – 2 1/2 óra.)

Tormakrémes sonkatekercs

Tormakrémet készítünk alábbi módon:

A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a hideg, sűrű besamelt, tormakrémet és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük és könnyű krémmé keverjük. A leszeletelt füstölt vagy gépsonkát ezzel a krémmel betöltjük, olvasztott aszpikkal lefényezzük, majd dermesztjük. Különféle salátákkal könnyű, de mégis az ünnepi asztal kínálatának egyik kedvelt fogása lesz.

Hozzávalók:

• 200 gramm szeletel gépsonka

• 100 gramm besamel (mártás)

• 100 gramm vaj

• 50 gramm ecetes torma

• 50 gramm aszpik

• ízlés szerint só, őrölt, fehér bors

• díszítéshez salátalevél, retek, metélőhagyma.

Rozi mama   húsvéti tojás likőrje:

Hozzávalók:

(kb. 1 literhez)

• 5 nagyobb tojássárgája

• 350 g porcukor

• 3 dl tejszín

• 1 vaníliarúd vagy 1 fiola vaníliaaroma

• 3 dl 90-96%-os tiszta szesz

A tojássárgákat és a porcukrot keverőtálba robotgép habverőjével a legalacsonyabb fokozaton (körülbelül 20 percig) habosra kikeverjük.

A tejszínt  a felhasított vaníliarúddal kis lángon, kavargatva, felforraljuk. (Ha aromával készítjük, akkor azt hideg hab – tejszínbe keverjük el!)

A kihűlt vaníliával ízesített tejszínbe kézi habverővel, a cukorral kikevert tojássárgáját apránként adagolva hozzá, keverjük. Végül egy megfelelő nagyságú üvegben a kimért alkohollal összedolgozzuk. Az üveget  gondosan lezárjuk. Fogyasztás előtt az italt alaposan felrázzuk. Hosszú hónapokig eltartható.

Békés Húsvéti Ünnepeket és sok szép jácintot a gomblyukakba.

Györffy Rozália (Szatmárnémeti)

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots