Rozi mama ajánlata a húsvéti asztalra. Mama a locsolókat tojáslikőrrel kínálta és egy – egy szál jácintot tűzött a legények gomblyukába.
Húsvéti főtt sonka:
Kétféleképpen tudjuk ünnepi étellé varázsolni a húsvéti sonkát. Időigényes, de annál eredményesebb, ha előző éjszaka hideg vízben áztatjuk s csak ezután főzzük puhára. Ha nem akarjuk áztatni a sonkát, enyhén ecetes vízben kell megfőzni.
Füstölt, főtt tarja:
Főtt húsból – füstölt tarjából vagy sonkából – ízletes ínyencség adhatunk fel a húsvéti asztalra. Ehhez főzést megelőzően a füstelszívós áztató hideg vizébe babérlevet, gyömbért, szemes fekete borsot és ételízesítő fűszerkeveréket keverünk. Ebben a fűszerekkel ízesített lében főzzük az előpácolt húst takarék lángon. Főzés közben a hús puhaságát egy villa segítségével időnként ellenőrizzük!. A hűst saját levében hagyjuk kihűlni.
Csülök és comb pácban
A csülök vagy comb igazán ízletes lesz, ha főzés előtt huszonnégy órát egy egyszerű pácban áll. Ha egyenletesen bekenjük a húst mustárral, és enyhén borsozzuk, majd felöntjük fehérborral, és így puhára főzzük, egészen egyedi ízvilág lesz a jutalmunk. (Főzési idő körülbelül: Gyöngyözve forró lében 2 – 2 1/2 óra.)
Tormakrémes sonkatekercs
Tormakrémet készítünk alábbi módon:
A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a hideg, sűrű besamelt, tormakrémet és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük és könnyű krémmé keverjük. A leszeletelt füstölt vagy gépsonkát ezzel a krémmel betöltjük, olvasztott aszpikkal lefényezzük, majd dermesztjük. Különféle salátákkal könnyű, de mégis az ünnepi asztal kínálatának egyik kedvelt fogása lesz.
Hozzávalók:
• 200 gramm szeletel gépsonka
• 100 gramm besamel (mártás)
• 100 gramm vaj
• 50 gramm ecetes torma
• 50 gramm aszpik
• ízlés szerint só, őrölt, fehér bors
• díszítéshez salátalevél, retek, metélőhagyma.
Rozi mama húsvéti tojás likőrje:
Hozzávalók:
(kb. 1 literhez)
• 5 nagyobb tojássárgája
• 350 g porcukor
• 3 dl tejszín
• 1 vaníliarúd vagy 1 fiola vaníliaaroma
• 3 dl 90-96%-os tiszta szesz
A tojássárgákat és a porcukrot keverőtálba robotgép habverőjével a legalacsonyabb fokozaton (körülbelül 20 percig) habosra kikeverjük.
A tejszínt a felhasított vaníliarúddal kis lángon, kavargatva, felforraljuk. (Ha aromával készítjük, akkor azt hideg hab – tejszínbe keverjük el!)
A kihűlt vaníliával ízesített tejszínbe kézi habverővel, a cukorral kikevert tojássárgáját apránként adagolva hozzá, keverjük. Végül egy megfelelő nagyságú üvegben a kimért alkohollal összedolgozzuk. Az üveget gondosan lezárjuk. Fogyasztás előtt az italt alaposan felrázzuk. Hosszú hónapokig eltartható.
Békés Húsvéti Ünnepeket és sok szép jácintot a gomblyukakba.
Györffy Rozália (Szatmárnémeti)
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook