Rozi mama karácsonyi süllője

A halat sokan a szálkái is a jellegzetes szaga miatt nem kedvelik, pedig kevés olyan egészséges étel kerül a magyarok asztalára, mint a balatoni fogas . Ennyiféle változatában, mint a magyar konyha sehol a világon nem tudják ezt a csodálatos ízű halat az asztalra feladni. Most ennek egyik módját; Rozi mama karácsonyi süllőjének receptjét olvashatják.

 

 

A megtisztított süllőket kívül-belül sózzuk be majd hideg köre, vagy hűtőbe téve, letakarva, 1 – ½ órát pihentetjük. Ezt az előkészítést időzítsük oly módon, hogy tálalást megelőző egy, másfél órában kerüljön rá sor.

A süllő húsa ugyanis csak frissen sütve és rögvest feladva igazán élvezetes.

A tepsi alját, ahova majd a halak kerülnek, rakjuk ki vékonyra szelt, sózott szalonna szeletekkel. Erre az ágyra helyezzük a levétől szárazra felitatott, besózott halakat. A halakat aztán vékonyra vágott vöröshagyma karikákkal takarjuk erre, magjától és héjától megfosztott 3 – 4 mm vastag citromszeleteket rétegezünk. Végezetül ismét csak egy vékonyra szelt szalonnaréteggel zárjuk a elkészült étel remekünket. Meghintjük törött borssal, fűszerpaprikával, majd az egészet finom házi tejföllel, útnyi vastagon, egy kanál segítségével bevonjuk.

Ha nem túl vastag a hal, akkor sütésre kb. 30 – 35 percet számítunk. Mikor a tettjén a szalonna és a hagymakarikák már pirulni látszanak a süllők tálalásra készek. A halat úgy egészben, amint van, ügyesen kivesszük és óvatosan egy szép karácsonyi tálra helyezzük. Végezetül a kisült levét, mielőtt az ünnepi asztalra tálat feladjuk, ráöntjük. Főtt, petrezselymes krumplival vagy rizzsel tálaljuk. A magyar vörösborok bármelyike illik e fenséges fogáshoz.

 

 

Áldott, békés karácsony estét!

Közreadta:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots