A magyar háziasszony nem csak a szakácsművészetével szerzett magának elismerést világszerte, hanem, a háztartás minden munkájában való leleményességével és ügyességével is.
Karácsonyhoz közeledve most a konyhai tapasztalataim közül osztanék meg néhányat azokkal az ifjú kezdő háziasszonyokkal, akik talán most fogják elkészíteni életük első ünnepi vacsoráját.
Mihez, mit illik?
Egy jó háziasszony konyhai szaktudása nem csak a főzési és sütési tudományában merül ki, hanem abban is, hogy vajon ért-e az ételfélék összeválogatásához. Képes-e hétről – hétre változatos étrendet kitalálni, s ezen belül olyan ételféleségeket összeválogatni, melyek egymáshoz illők? A legfinomabb ételek sem fognak az asztalnál ülőknek ízleni, ha a felkínált menüsorban az egymást követő ételek nem harmonizálnak, vagy éppen csak a feladott fogás körete és feltétje nem illenek egymáshoz.
Mire ügyeljünk? (néhány példa)
• Tejföllel habart leves után nem adunk fel tejfölös főzelékféléket.
• Savanyú leves után sem kínálunk semmilyen másféle savanyított ételt.
• Amikor egres, – ribizli, – vagy más gyümölcsmártást adunk föl vadhúsokhoz, utána még véletlenül sem teszünk gyümölcstálat az asztalra.
Egészségügyi okok miatt ügyeljünk az ételsorok összeállításánál, hogy szénhidrát tartalmú, lisztes tésztaféléket a gazdagabb sokfogásos, nehéz ételsorok esetén, mindig hagyjuk el, ugyanis ezek a tésztás ételek a gyomrot túlságosan megterhelik. A nehéz emésztés, pedig korai fáradságot okoz az asztalnál.
Hogy milyen ételekhez, mi illik, erre nézve a következő néhány tudnivaló szolgáljon mintának:
Halakhoz: (akár főtt -, akár sült halakhoz)
Köret: sós vízben főtt burgonya, petrezselymes, vajas burgonya, töltött tojás, olvasztott vaj és citromszelet.
Saláta: hagymás burgonyasaláta
Mártás: besamelmártás-, (tej-mártás), gomba, tartár, majonézes mártások
Főtt húsokhoz: (disznó-, marha, szárnyas húsokhoz)
Köret: főtt zöldségek, pirított kenyéren csontvelő, főtt burgonya, grízkása, hajdinakása, petrezselymes főtt rizs, főtt tarhonya.
Mártás: gyümölcs-, gomba-, zeller-, hagyma-, gomba-, torma-, savanyú uborkamártás.
Savanyúság: kovászos uborka és ecetes uborka, ecetes lila -, vagy gyöngyhagyma, ecetes torma, mustár.
Kirántott húsokhoz: (disznó-. Borjú-, csirkehúshoz)
Köret: párolt zöld köretek (akár vegyesen is) Petrezselymes főtt rizs és a mindenféle fajtája a főtt és sült burgonyának. télen a savanyúságok minden változata, valamint paprika és paradicsomsaláta.
Disznóhús mellé: akár egészben sütjük. akár felszeletelve pároljuk, mindenféle főzelékek és különösen a vörös káposzta jól illik. Ezen kívül a burgonya mindenféle elkészítési formájában, továbbá a rizs, a tarhonya és mindenféle savanyúság.
Malacpecsenyéhez a párolt lila káposzta és a sült burgonya illik a legízletesebb köretnek. Citrom.
Szárnyas sültekhez: A fentebb felsoroltakon kívül ízletes köret lehet a franciasaláta. Savanyúságnak az ecetes-tormás saláták sokfélesége.
Befstakhez, rostbefhez:: (angolosan sütött húsokhoz)
Köret: burgonyapüré, főtt és vajban pirított hasáb burgonya, rizskása és párolt gomba mustár, torma, paprikapüré és a mártások pikáns változati.
Egészben sült (tűzdelt) vesepecsenyéhez:
Köret: párolt gomba, gombamártás és általában a gomba legváltozatosabban készült fajtái, főtt burgonya vagy petrezselymes párolt rizs.
Vadhúsok mellé:
Köret: makaróni, zsemlye és szalonnás gombóc, burgonyafánk, gesztenyepüré, alma-, és
Birsalmapüré, áfonya, vagy ribizli mártás.
Fogolyhoz: legjobban a lencsepüré illik.
Őzgerinchez: a narancsos mártást, míg vaddisznóhoz torma –csipkebogyó – áfonyamártást adjuk fel.
Évtizedek tapasztalata, bírt arra, hogy megosszam másokkal is konyhai tapasztalatim közül néhányat. Gondolom, ha Erdélyben közel nyolcvan év gyakorlat után sem értek a fentebb leírtakért különösebb elmarasztaló bírálatok, akkor nálamnál jóval fiatalabb, esetleg a házimunkát még csak most kezdő asszonytársaimnak a segítségemet jó szível, bátran ajánlhatom.
Györffy Rozália emlékkönyvéből közreadta:
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook