Itt a gyümölcslevesek szezonja. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy kóstolja meg ezt a pompás nyári csemegét. Unokáimnak, de jómagamnak is kulináris kedvencünk. Hasonló módon lehet, más idénygyümölcsből is készíteni isteni finom gyümölcslevest. Van, aki liszttel, keményítővel, esetleg pudingporral sűríti be, végül is mindegy, mert valamennyi változatában finom és biztos, hogy bomba sikere lesz a vasárnapi terített aszaténak.
Hozzávalók:
- 1 kg kimagozott friss meggy
- 5 – 6 db nyári alma, meghámozva cikkekre vágva
- 2 dl főzőtejszín
- 2,5 dl tej
- ½ citrom felkarikázva
- 1 evőkanál cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 1 e.k liszt vagy étkezési keményítő (besűrítéshez)
- szegfűszeg (ízlés szerint)
- fahéj (ízlés szerint)
- egy csipet só
- Elkészítés: A kimagozott meggyet, almacikkeket, cukrot, a citromkarikákat és a szegfűszeget, fahéjat. feltesszük egy lábosban annyi vízzel főni, amennyi ellepi és. felforraljuk.
- Pár perc (két-három perc) forrás után, a tejet – lehetőleg – csomómentesre keverjük a liszttel vagy, ha van az étkezési keményítővel. Ezzel sűrítjük (habarom) be a levesünket. Végül keverés, közben belecsurgatom a tejszínt, de ekkor már nem forraljuk, csak összefőzzük a lábosban lévő finomságokat.
- A tűzről levett levest hideg vízbe állítjuk, hogy lassan lehűljön. Tálaláshoz hűtőszekrényben előhűtött tányérokat, vagy csészéket adjunk az asztalra
Jó étvágyat kívánok!
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook