A nyár egyik legemlékezetesebb élményei közé tartoznak a baráti társaságban megrendezett kerti partik, ahol, ha minél többen jönnek össze annál vidámabb a hangulat. Az ilyen vidám összejöveteleknek a fő attrakciója általában a kerti grillezés, bográcsozás és hozzávaló iszogatás. Ki-ki maga módja és rendje szerint fogyaszt ilyenkor hűtött sört, vagy, valamilyen jóféle bórból és szódából készült spricceltet, magyarosan mondva fröccsöt.
Ám akik autót vezetnek na meg a társaság ifjúsága be kell érjék alkoholmentes más különlegességekkel, mint például: isteni gyümölcsös jégkockákkal gazdagított különféle házi készítésű üdítőitalokkal, jeges kávéval. Íme még néhány ötlet a nyárra:
Az üdítő italt kellemesebbé teszi a gyengén édesített, citromos teából készített jégkocka.
A jégkockába fagyasztott gyümölccsel (eper, málna, cseresznye, meggy, citromszeletke stb.) vendégeinknek kellemes meglepetést okozhatunk.
A kockákba fagyasztott különböző gyümölcsök a poharak megkülönböztetésére is szolgálhatnak.
Ha a szifont víz helyett lehűtött citromos teával (borsmenta, csipkebogyó, hibiszkusz) töltjük meg, szénsavas hűsítő italt készíthetünk.
Ha személyenként egy tojássárgáját 1 evőkanál cukorral habosra keverünk, és erre jéghideg feketekávét öntünk, gyors krémkávét készítettünk.
Ha a lefőzött és kihűlt feketekávét jégkockatartóbún lefagyasztjuk a fagyott poharakba szedett kockáskákból (2-3 – 4 kocka) langyos tej hozzáadásával és felvert tejszínhabbal, cukorral jegeskávét kínálhatunk a vendégeinknek. A kávékockák már napokkal előre lefagyaszthatók.
Hasonlóképpen készíthetünk különféle turmixolt gyümölcslevekből színes jégkockákat gyerekeknek. A jégkockákat megfelelő turmixnépben – erre a célra alkalmas vágókéssel – jégkristályokká őröljük, majd poharakba szedjük és a tetejét hozzá illő friss gyümölcsdarabokkal díszítjük.
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook