Rozi mama palacsintája

 

A Nagyikám minden héten más – más ízesítésű palacsintával lepett meg bennünket, de mind közül, talán a tejfölösnek és a sonkásnak volt a legnagyobb sikere. Azóta több mint ötven év telt el.

 

 

Ma már nehéz elhinnem, de én is voltam gyerek és nekem is volt Nagymamám, aki ha nekiállt palacsintát sütni a fél utca gyereke ott tolongott Rozi mama konyhájában. Imádtunk focizni, de ezeken a palacsintás napokon egy gyerek sem akadt, aki labdába rúgott volna. Tucatnyi orr szippantgatta magába a konyhából terjengő finom illatokat, s alig bírtuk kivárni, hogy a Nagyi végre megkérdezze: – Na, melyiktek akarja megkóstolni a próbadarabot?

 

 

A két csapat hat – hat játékosból állt, így hát tizenkét kéz lendült egyszerre a magasba, ha csak valaki – vagy valakik, ami bizony gyakran megesett – egyszerre mind két kezével nem kezdett hadonászva ajánlkozni erre a nehéz feladatra. A nyertes legtöbbször a Búcó volt, de rá soha sem zúgolódtunk, mivel tudtuk, hogy Rozi mama azért tesz kivételt az ő esetében, mert nyolcan vannak testvérek és sokszor a mamájuknak, még kenyérre sincs elég pénze.

 

 

A Nagyikám minden héten más – más ízesítésű palacsintával lepett meg bennünket, de mind közül, talán a tejfölösnek és a sonkásnak volt a legnagyobb sikere. Azóta több mint ötven év telt el. Sajnos már szegény Búcót is eltemettük, de még most is, mikor néhanapján összetalálkozunk egy némelyik Ferencváros meccsen a lelátón, akkor, ahogyan az régen is volt, elsőre sosem a foci kerül terítékre, hanem Rózi mama tejfölös és sonkás palacsintájának felejthetetlen íze.

 

 

Rozi mama palacsintatésztája:

(ceruzával a falinaptárra írt receptje)

½ Liter tejbe keverj el 4 tojás sárgáját, egy evőkanál tört cukrot,1/4 kilogramm lisztet. Keverd el jól, s add még hozzá a 4 tojás, habbá vert fehérjét. Most tégy a tűzre egy palacsintatepsit, s tégy rá kevés zsírt, majd hagyd megolvadni. Ekkor önts rá a tésztából annyit, amennyi a tetszésed szerinti vastagsághoz szükséges, de tudd, hogy a palacsinta tészta mennél vékonyabb, annál ízletesebb. Amikor a palacsinta alulról már sül szúrd meg villával, s rázd meg, hogy meg ne égjen; ha meg már kemény és piros, fordítsd meg egy kis lapát segélyével, hogy a másik fele is pirosra süljön.

 

 

Ekkor fordítsd, egy tésztadeszkára vagy tányérra s cukorral meghintve add föl. Lehet azonban sokféleképpen előkészíteni, de én most csak azt a kettőt adom át neked, melyikeket annyira szeretettek:

 

1. Tejfölös palacsinta (Búcó kedvence)

A palacsintát vékonyra megsütőd, egy tiszta deszkára fordítod. Tégy ekkor egy evőkanál tejfölt a palacsintára, majd kend el rajta. Hintsd meg finom zsemlemorzsával, tört cukorral és apró szőlővel (mazsolával), tekerd össze és tedd egy kikent tálra. Így töltsd meg és csavard össze egyenként; ha már mind a tálban van kend meg a tetejét tejföllel, hintsd meg zsemlemorzsával és tedd egy fél órára a sütőbe. Amikor kész, szórd meg cukorral és add fől.

 

 

2. Sonkás palacsinta (a focicsapat kedvence)

Készítsd el a palacsintát a fönt előírt módon, de cukor helyett, most csipetnyi sót tégy a tésztához Ekkor keverj le kevés vajat 4 tojás sárgájával. Keverj bele egy kis tányér finomra vágott főtt, füstölt sonkát, ¼ Liter tejfölt, sót és a 4 tojás, habbá vert fehérjét. Keverd el mind ezt jó krémesre. Ekkor kenj ki egy olyasmi formát, mint a palacsintatészta, tégy bele egyet és kend meg a sonkás krémmel; így töltsd meg, valamennyit Ekkor tedd egy órára a sütőbe; ha már piros, fordítsd egy tálra és add föl.

 

Puszi: Rozi mama (1954.)

 

Megsúgom, én ez utóbbit annyiban módosítottam – remélem a Nagyi odafönt ezt nem hallja, hogy sonka helyett apróra szelt és zsírjára sült Erdélyi – vagy Csécsi szalonnadarabokat keverek a krémbe. Ilyenkor só már nem kell bele! Isteni.

Puszi Nagyikám. ( 2013.)

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots