Lencse a gazdagság szimbóluma, a savanykás ízű étel, pedig a háborgó, égő gyomor megnyugtatására szolgáló év századós ír. Egy nehéz nap éjszakája után és egy újesztendő kezdetén bizony mindkettőre szükségünk lehet. Rozi mama lencsetálja éppen ennek a kettős kívánalomnak igyekszik megfelelni. Hagyományőrző s még savanykás is.
Hozzávalók:
20 dkg. lencse
2 db. nagyobb krumpli
2 db. csemege, ecetes uborka
1 db. zöld alma
1 db. citrom leve
2 pár virsli
1 nagy fej vörös hagyma
1 evőkanál reszelt torma
3 evőkanál olíva olaj
só, bors, babérlevél, csipetnyi kakukkfű, egy kávéskanál 10 %-os ecet
Előkészületek:
A lencsét előző este hideg vízbe beáztatjuk. A víz legalább kétujjnyi magasan lepje a lencsét!
A hagymát héjától megtisztítva finomra szeljük. A krumplikat meghámozzuk és 2X2 cm-es kockákra vágjuk. A csemege uborkát vékonyra, a virsliket ujjnyira karikázzuk. Az almát meghámozzuk s a krumplihoz hasonló módon felkockázzuk, majd a citrom levével megöntözzük.
Elkészítés:
A hagymát forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk levével a lencsét, babérlevelet, kakukkfüvet s együtt az egészet félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a felszeletelt uborkát, a kockákra vágott krumplit és almát, majd sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint egy kevés ecettel besavanyítjuk. Közepes lángon még 20-25 percig főzzük. mikor is hozzáadjuk a reszelt tormát és a virsli karikákat. Fedő alatt az étel teljes elkészültéig gyenge lángon hagyjuk. Teljes kiőrlésű barna kenyérrel és tejfellel feladjuk.
B.U.É.K
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook