Rozi mama húsbavágó jótanaácsai

A magyar húsételek a legfinomabbak közül valók a világ konyhaművészetének gazdag kínálatából, de elkészítésüknél van néhány olyan  apró, de igen fontos részlet, melyekkel, ha nem vagyunk kellőképpen tisztában az elkészült ételünk fenséges íze és zamata messze  elmarad az elvárhatótól.  Rozi mama képes beszámolójával talán még a gyakorlott háziasszonyok és háziurak segítségére is lehet.

 

 

Mennyi húst vásároljunk vendégség esetén?

Hús vásárlásakor személyenként az bábai mennyiségekkel számoljunk:

  • darált hűs: l0 dkg/fő
  •  sült vagy rostonsült hús: 12dkg/fő
  • csontos karaj: 13 – 14 dkg/fő
  •  mártásos húsok 13 – 14 dkg/fő
  • főtt hús: 15 dkg/fő
  •  baromfihús: 20 dkg/fő

 

– A húst  úgy szeletelhetjük fel vékonyan, hogy a megmosott, száraz húst a mélyhűtőbe tesszük, majd amikor már egészen hideg és kemény.de még nem teljesen fagyott meg. egy nagyon éles késsel szeletekre vágjuk.

Ügyeljünk arra, hogy a rostokat feltétlen keresztben vágjuk át!

 

 

– Sütés előtt a nyers hússzeleteket, hogy a rostokat szétroncsoljuk húskalapáccsal (klopfolóval) kiverjük . Ez álltal a hús sokkal porhanyósabb lesz.

 

 

– A rántott hús bundája nem szakadozik fel sütés közben, ha a húst panírozás előtt szárara töröljük és bő, forró olajban sütjük.

 

 

– Nagyon fontos, hogy a húsban végighúzódó inakat és hártyákat átvágjuk, különben azok Sütése közben összehúzódnak, a felpúposodott rész, pedig kissé nyers marad.

 

 

– A hirtelen sült hússzeletet csak közvetlenül a forró zsiradékba mártása előtt sózzuk meg! Így nem folyik el a leve és még omlósabb s ízletesebb lesz.

 

 

– Sütés közben a húst ne szúirkájuk villával! A forgatáshoz lehetőleg húslapátot használjunk, mert megszúrva a leve kifolyhat. A hús sütés előtt vagy közben levet ereszt,a lével együtt pedig, az értékes vitaminok is eltávoznak. A hús ilyenkor az ízéből is veszít.

 

 

– A szeletben elkészített húst sütés előtt egy órával kenjük be ecettel és olajjal, mert így sokkal omlósabb lesz.

 

 

– Amikor vastagabb szelet húsokat sütünk a sütés kezdetén takarjuk le a tepsit, serpenyőt alufóliával,és csak a szeletek megfordítása után süssük tovább fedés nélkül. Így biztosan puhább lesz.

 

 

– Akkor sült meg a hús, amikor kanállal, ha megnyomjuk a helye a húson megmarad a kanál helye. Bemélyedést hagy.

 

 

– Finom, omlós lesz a rántott hús, ha előző este vékonyan bekenjük mustárral. A sütésnél ilyenkor azonban vigyázni kell, mert a mustártól a bunda hamarabb megbarnul.

 

 

– Amikor alufóliába tekerve sütjük a húst. ne göngyöljük be túl szorosan.mert a megszorult gőz könnyen szétfeszítheti a burkolatát

 

 

– A párolt hús ízletesebb lesz, ha egy-két szem kockacukrot adunkpárolás közben házzá .

 

Jó étvágyat!

Közreadta:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots