
Idén soha nem látott bőségben termett gomba. Szinte nem létezik olyan itthon honos gombafajta, melyet egy kirándulás keretében ne lehetne begyűjteni. Legtöbbjükből fenséges gombapaprikás készíthető:
Hozzávalók:
• 50 dkg gomba (vegyesen)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 csokor petrezselyemzöld
• 2 dl tejföl
• 1 evőkanál olaj
• liszt
• pirospaprika
• Csipetnyi fehér őrölt bors
• só
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát (vegyesen ízletesebb) és a petrezselymet. Meghintjük pirospaprikával és kevés fehér borssal. Addig hagyjuk dinsztelődni a saját levében, amíg az majdnem mind le nem fő. Ezután felöntjük egy kevés húslével, majd ízlés szerint sózzuk és puhára pároljuk. (Aki töményen szereti, üthet rá tojást, de akkor a piros paprika elmarad.) Ezután egy kávéskanálnyi lisztet keverjünk a tejfölhöz, s ezzel a gombapaprikást behabarjuk. Tetejére apróra vágott petrezselymet szórunk ízesítésnek. Főtt rizzsel vagy nokedlivel adjuk fel. Uborkasaláta csodálatos hozzá.
Végezetül jóféle szekszárdi kadarkával öblítjük le.
Jó étvágyat!
Figyelem! A gombát, ha magunk szedjük, minden esetben vizsgáltassuk be hivatásos gombaszakértővel!
Szerző: Tamás Horváth
Kövess minket a Facebookon
Facebook