Sült keszeg pecás módra

Hungarikum ma már sok van, de olyan egy sincs, mint a balatoni sült keszeg. Korábban ugyan év tizedekre eltűnt a magyar tenger  parti sütödéiből, de örömmel jelenthetem egy-két éve ismét kapható ez csodálatos csemege. Aki meg olyan szerencsés, hogy fogni is tud ilyen halakat, önmaga is könnyen elkészítheti.

 

 

Hozzávalók:

• keszegek (legjobb a egy- másfél tenyérnyi nagyságú halak)

• Piros arany vagy fokhagyma krém

• kukorica – vagy búzaliszt

• piros őrölt fűszerpaprika

• só

 

 

Elkészítés:

Legfinomabb frissen fogott keszegekből készül. A halakat lepikkelyezzük, fejüket és a zsigerereiket eltávolítjuk, majd bő vízben alaposan megmossuk és szitán a felesleges vizet a haltörzsekről lecsepegtetjük.

 

 

Mind két oldalukon sűrűn beirdaljuk és besózzuk az így előkészített halakat (a só a vékony szálkákat szétmarja ezért 2 – 3 órára hűtőszekrénybe így besózva állni hagyjuk)

 

 

A besózott halakat ezután folyó víz alatt a sótól lemossuk,papírkendővel a maradék levétől szárazra töröljük majd piros arany- vagy fokhagyma krémmel egyenként a belsejüket vékonyan bedörzsöljük. A haltörzseket10 -15 percnyi állás után a képen látható módon piros őrölt fűszerpaprikával kevert lisztben megforgatjuk és bő forró olajban ropogós barnára sütjük.

 

 

Megjegyzés:

Én a kisült halakat a gerincük mentén nád „saslik” nyársra tűzöm mely nyársakat egy erre a célra falapból kivágott és a nyársak számára kifurkált lukakba betűzdelve tálalom fel. A nád nyársak tetejét koktélparadicsommal vagy kovászos uborkával zárom le.

Friss fehér kenyér és jóféle magyar vörösbor illik hozzá.

 

 

Jó étvágyat.

Tanács:

A halformát 20mm vastag fapanelből dekopír fűrésszel vágtam ki. A kontúrját követve 5 -6 cm távolságra egymástól a pálcikák átmérőjének megfelelően lukakat furkáltam. A fa halformát ezután alufóliával burkoltam, melyet a lakoma után eldobok és a következő alkalommal újjal pótolom.

 

A lap 20mm vastag fapanel alufóliával bevonva. A nyársak készen kapható nád “saslik” nyársak. Dekoráció: mosott kavicsok vagy salátalevél.

Nyársra tűzött keszegek tálalás előtt.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots