
Hungarikum ma már sok van, de olyan egy sincs, mint a balatoni sült keszeg. Korábban ugyan év tizedekre eltűnt a magyar tenger parti sütödéiből, de örömmel jelenthetem egy-két éve ismét kapható ez csodálatos csemege. Aki meg olyan szerencsés, hogy fogni is tud ilyen halakat, önmaga is könnyen elkészítheti.
Hozzávalók:
• keszegek (legjobb a egy- másfél tenyérnyi nagyságú halak)
• Piros arany vagy fokhagyma krém
• kukorica – vagy búzaliszt
• piros őrölt fűszerpaprika
• só
Elkészítés:
Legfinomabb frissen fogott keszegekből készül. A halakat lepikkelyezzük, fejüket és a zsigerereiket eltávolítjuk, majd bő vízben alaposan megmossuk és szitán a felesleges vizet a haltörzsekről lecsepegtetjük.
Mind két oldalukon sűrűn beirdaljuk és besózzuk az így előkészített halakat (a só a vékony szálkákat szétmarja ezért 2 – 3 órára hűtőszekrénybe így besózva állni hagyjuk)
A besózott halakat ezután folyó víz alatt a sótól lemossuk,papírkendővel a maradék levétől szárazra töröljük majd piros arany- vagy fokhagyma krémmel egyenként a belsejüket vékonyan bedörzsöljük. A haltörzseket10 -15 percnyi állás után a képen látható módon piros őrölt fűszerpaprikával kevert lisztben megforgatjuk és bő forró olajban ropogós barnára sütjük.
Megjegyzés:
Én a kisült halakat a gerincük mentén nád „saslik” nyársra tűzöm mely nyársakat egy erre a célra falapból kivágott és a nyársak számára kifurkált lukakba betűzdelve tálalom fel. A nád nyársak tetejét koktélparadicsommal vagy kovászos uborkával zárom le.
Friss fehér kenyér és jóféle magyar vörösbor illik hozzá.
Jó étvágyat.
Tanács:
A halformát 20mm vastag fapanelből dekopír fűrésszel vágtam ki. A kontúrját követve 5 -6 cm távolságra egymástól a pálcikák átmérőjének megfelelően lukakat furkáltam. A fa halformát ezután alufóliával burkoltam, melyet a lakoma után eldobok és a következő alkalommal újjal pótolom.
A lap 20mm vastag fapanel alufóliával bevonva. A nyársak készen kapható nád “saslik” nyársak. Dekoráció: mosott kavicsok vagy salátalevél.
Nyársra tűzött keszegek tálalás előtt.
Szerző: Tamás Horváth
Kövess minket a Facebookon
Facebook