Szappanfőzés titkai

Aki híve a bió eljárásoknak, eljött a ragyogó alkalom, hogy kipróbálja önmaga tenni akarását. A házilag főzött szappan biztos, hogy szebben mos, mint sok más, ma megvásárolható, méregdrága mosópor. S ami még ennél isfontosabb; a házilag előállított szappan a szintetikus mosószerekkel szemben valóban környezetkímélő.

 

 

Szappana rég időktől:

A szappan az új kor találmányai közé tartozik, de ebből nem szabad arra következtetni, hogy ókori és középkori emberek nem törődtek testük tisztaságával. Sőt, ellenkezőleg: A görögöknek, egyiptomiaknak és rómaiaknak oly csodálatos fürdőberendezéseik volt, amelynek maradványai felett még ma is álmélkodunk.

 

 

Szappanfőzés a régidőkben

 

A mi szappanunk helyett fürdőzés közben ők olajt és illatos kenőcsöket használtak. Homeros és Plinius még sok más szépítőszerről is beszámolnak. Egykorú feljegyzés szerint csak a tizenhetedik században vált a szappanfőzés elismert iparággá, de ettől az időtől kezdve, aztán a szappan használata egyre népszerűbb lett Európa szerte. Eleinte a szappant inkább az egyes tárgyak tisztogatására, mint sem mosakodásra használták, aminek fő oka az volt, hogy a kezdetleges szappan inkább ártott a bőrnek, mint sem használt.

 

 

Szappanfőzés egykoron:

Egy korabeli szappanfőzési móddal szeretném megismertetni mind azokat, akik kedvelik a régidék jól bevált ilyesféle útmutatásait:

„ Az összegyűlt zsiradékot megmérjük. Minden 3 kiló zsiradékra (töpörtő vagy faggyú) veszünk 1 kiló lúgkőszódát és minden 1 kiló lúgkőszódára kimérünk 8 liter vizet. Ha megmértük a szódához szükséges vizet, föltesszük mindezt egy kondérba (kotlába).

 

 

Amikor forr a kondér tartalma, a kimért szódát beletesszük és hagyjuk jól elforrni. Ha gondoljuk, hogy a víz a szódát elfőtte, belemártunk egy tollat, s ha a lé elrágja, úgy a lúg jó. Ha nem rágja el, hagyjuk a lúgot még forrni és aztán, ismét tegyünk az előzőhőz hasonló próbát. Most a lúgot kétfelé tesszük, felét a kotlában hagyjuk, felét pedig egy dézsába tesszük és befödjük.

 

 

Aztán a megmért összes zsiradékot a kotlába tesszük,s a forrástól kezdve 2 óra hosszáig hagyjuk lassan forrni. s egy szappanfőzőkanállal lassan kevergetjük. Akkor a tiszta szappant leszedjük egy edénybe a megmaradt lúgot a kotlából egy teknőbe öntjük, ahol az megalszik, s később majd mindenféle tarka ruha mosásához darabokra vágva, elhasználhatjuk,.

 

 

 

Majdnem kész szappan

 

A kotlát kitisztítjuk és beleöntjük a másik megmaradt fél lúgot. Amikor forrni kezd, a tiszta szappant beleszedjük. A forrástól számítva egy óra hosszáig hagyjuk keverés mellett, lassan forrni.

Ez alatt az idő alatt egy lepedőt hideg vízbe mártunk. A lepedőt nem nagyon csavarjuk ki,s a már elkészített téglák közé helyezzük. Ezután a szappant beleszedjük, miközben egy fél marék sóval megszórjuk, miközben egy kanállal az egészet összekeverjük. Megjegyzem ez az eljárás a kamrában és nem lakásban történjék.

 

 

Mosáshoz. áztatáshoz lereszeljük a szappant.

 

Ha a főzet nyolc óra hosszáig így állt, a legszebb és legjobb háziszappant nyerjük, melyet darabokra vágva, aztán hűvös kamrába tárolhatunk. A második lúgot eltesszük. Igen jó faedények súrolásához.”

 

 

Én mindig így főzöm a szappant és olyan szappanom van mindig, mint az üveg.

Aki híve a bió eljárásoknak, eljőtt a ragyogó alkalom, hogy kipróbálja önmaga tenni akarását. A házilag főzött szappan biztos, hogy szebben mos, mint sok más, ma megvásárolható, méregdrága mosópor. S ami még ennél is fontosabb; a házilag előállított szappan a szintetikus mosószerekkel szemben valóban környezetkímélő.

 

Horváth Tamás

horvath.t@lakberendezes.hu

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots