A háború előtt itthon a cocktail már divatos ital volt. Gyakori vendégséget látó házaknál napjainkban ismét reneszánszát kezdi élni ez a csodálatos zamatú, színes italkülönlegesség. Kerti partikon szinte elmaradhatatlan a coctailozáshoz illő bárpult, rajta talpa csillogó üvegpoharakkal, különböző jófajta italokkal és az elmaradhatatlan „sahaker-rel”.
Egyesek a gasztronómia romantikájának tartják a cocktailt, míg az anticocktailisták a gasztronómia kubizmusának nevezik az ilyen italokkal színesített szertartásokat.
A cocktail – keverés valóságos művészet. Az igazi hozzáértők meg tudnak különböztetni akár több tucatnyi különféle ízt. Másféle cocktailt kevernek délben, délután és egészen másfélét este. A cocktail alapanyaga a különféle likőrök, konyakok, borok, de fontos szerepet játszik az ilyen színes italok keverésénél a narancs, a citrom, az ananász, de a tojás, sőt az egyes cocktailoknál még a tej is.
Természetesen a nagy cocktail szakértők azt tartják, hogy a színes ital keveréshez ízlés és a feltalálói ihletettség szükséges. A keverésnél minden fontos. Éppen úgy a pillanatnyi hangulat, mint az évszak, vagy éppen a hely és az időjárás, de akár még a cocktailt élvezők életkora sem elhanyagolható kiindulási támpont.
A kezdetekből röviden:
A cocktail igazán nagy divatja 1928-ban kezdődött Európában, amikor a „Paris Midi” című újság a párizsi Claridge-ben cocktail keverő versenyt rendezett, amit hamarosan leutánoztak a Deauville, Biarritz, és Cannes nagy szállodái is. A színes ital versengésének divatját hamarosan London és Berlin is követte. Például az Adlon – szállodában olyan viharos érdeklődés mellett folyt le az első német cocktail keverőverseny, amire még az akkoriban megrendezett hatnapos kerékpárversenyek alatt sem volt példa.
Ma már bizonyos mértékig lehiggadtak a különböző cocktail keverési irányok és a nagyobb külföldi bárokban a Gordon Ginn majdnem minden kevert italnak az alapanyaga lett, melyhez olasz, vagy francia Vermouth társul.
Tavaszköszöntő kerti partihoz ajánlanék most Kedves Olvasóinknak próbaképpen egy híres cocktail keverő versenyen győztes tarka-italának, a „Hókuszpókusznak” receptjét:
Egyharmad Gordon Gin, egyharmad Cointreau hozzá egyharmad citromlé.
Tessék ezeket egy shakerben jól összerázni majd a kész italt mielőtt a vendégeknek felkínálnák feltétlen tessenek megkóstolni!
Egészségükre!
Szerző: Tamás Horváth
Kövess minket a Facebookon
Facebook