Színes ital (coctail)

A háború előtt itthon a cocktail már divatos ital volt. Gyakori vendégséget látó házaknál napjainkban ismét reneszánszát kezdi élni ez a csodálatos zamatú, színes italkülönlegesség. Kerti partikon szinte elmaradhatatlan a coctailozáshoz illő bárpult, rajta talpa csillogó üvegpoharakkal, különböző jófajta italokkal és az elmaradhatatlan „sahaker-rel”.

 

Egye­sek a gasztronómia romantikájának tartják a cock­tailt, míg az anticocktailisták a gasztronómia kubizmusának nevezik az ilyen  italokkal színesített szertartásokat.

A cocktail – keverés valóságos mű­vészet. Az igazi hozzáértők meg tudnak különböz­tetni akár több tucatnyi különféle ízt. Másféle cocktailt ke­vernek délben, délután és egészen másfélét este. A cocktail alapanyaga a különféle likőrök, konyakok, borok, de fontos szerepet játszik az ilyen színes italok keverésénél a narancs, a citrom, az ananász, de a tojás, sőt az egyes cock­tailoknál még a tej is.

Természetesen a nagy cocktail szakértők azt tart­ják, hogy a színes ital keveréshez ízlés és a feltalálói ihletettség szükséges. A keverésnél minden fontos. Éppen úgy a pillanatnyi hangulat, mint az évszak, vagy éppen a hely és  az időjárás, de akár még a cocktailt élvezők életkora sem elhanyagolható kiindulási támpont.

A kezdetekből röviden:  

A cocktail igazán nagy divatja 1928-ban kezdődött Európában, amikor a „Paris Midi” című újság a párizsi Claridge-ben cocktail keverő ­versenyt rendezett, amit hamarosan leutánoztak a Deauville, Biarritz, és Cannes nagy szállodái is. A színes ital versengésének divatját hamarosan London és Ber­lin is követte. Például az Adlon – szállodában olyan viharos érdeklődés mellett folyt le az első német cocktail­ keverőverseny, amire még az akkoriban megrendezett hatnapos kerékpárver­senyek alatt sem volt példa.

Ma már bizonyos mértékig lehiggadtak a külön­böző cocktail keverési irányok és a nagyobb külföldi bárokban a Gordon Ginn majdnem minden kevert italnak az alapanyaga lett, melyhez olasz, vagy francia Vermouth társul.

Tavaszköszöntő kerti partihoz ajánlanék most Kedves Olvasóinknak próbaképpen egy híres cocktail keverő versenyen győztes tarka-italának, a „Hókuszpókusznak” receptjét:

Egyharmad Gordon Gin, egyharmad Cointreau hozzá egyharmad citromlé.

Tessék ezeket egy shakerben jól összerázni majd a kész italt mielőtt a vendégeknek felkínálnák feltétlen tessenek megkóstolni!

Egészségükre!

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots