Szüret előtt

Most, amikor a jégkárok miatt a vártnál jóval kisebb szőlőtermésre lehet számítani, különösen nagy  figyelmet kell fordítani a szüreti előkészületekre, hogy a megmaradt termés minél nagyobb része kerüljön  károsodás nélkül Feldolgozásra, majd pedig erjesztésre a pincébe.

 

 

Pince, présház, eszközök

 

A borkészítésére és tárolósára használható helyiségekben lehetőleg minél előbb végezzünk el a  nagytakarítást. A falakat meszeljük le és töröljük tisztára a hordókat. Az abroncsokat drótkefével  rozsdátlanítsuk és fessük be ismét zománcfestékkel.

 

 

100 köbméteres helyiséget figyelembe véve, a  padlószinttől körülbelül 40-50 cm magasságban, helyezzünk el legalább két helyen, egy-egy lapos  tálkában, 4-5 dkg darabos ként, vagy kénszeletet és gyújtsuk meg. A szellőzőket és az ajtókat egy napig  tartsuk zárva, majd alaposan szellőztessünk ki. A földes padozatú pincék elszennyeződött talaját 3-4 cm  vastagságban frissítsük fel új homokkal.

A gépeket, ha kell rozsdátlanítsuk. A megkopott, festett részeket vonjuk át újra zománcfestékkel.  Közben a gépek helyes működését is ellenőrizzük. A kenőhelyeket lássuk el megfelelő kenóanyaggal.

 

 

A faedényeket váltott vízben dagasszuk be. Az abroncsokat húzzuk meg. Hideg vízzel, gyökérkefével az  edényeket,kívül-belül gondosan súroljuk tisztára.

A műanyag – vagy gumicsöveket töltsük meg (áztassuk)1-2 százalékos, langyos szódaoldattal. Egy-két  nap múlva az oldat cseréjével a műveletet – új csöveknél két-háromszor ismételjük meg. Végül alaposan öblítsük ki a csöveket. A használt csöveket nedvesített csőkefével belül is ajánlatos  kitisztítani. (Ilyen kefét házilag is készíthetünk palackmosókefe felhasználásával.)

 

Erjesztő- és tárolótartályok

 

A használt fahódot, ha rendszeresen kéneztük, akkor is gondosan vizsgáljuk át. 60 -80 cm hosszú,  vékony drótra erősítsünk egy gyertyát. Az égő gyertyát engedjük le a hordóba. Belenézve a ‘kivilágított  hordóba, mindenről meggyőződhetünk. A töltőképes hordó levegője egészséges borillatú, fája tiszta, rajta  legfeljebb borkőkristályok csillognak. Az ilyen állapotú hordót használatbavétel előtt elégséges tiszta vízzel  kiöblíteni.

 

 

A penészes hordót a fenék eltávolítása után ki kell kaparni. Az ilyen munkában, ha nincs gyakorlatunk,  inkább forduljunk szakemberhez.

A régóta, 2-3 hónapja üresen álló egészséges hordó kiszikkad, összeszárad. Mielőtt az ilyen hordót  használatba vennénk, hideg vízzel| töltsük fel (dagasztás) majd másnap öntsük le. A dagasztás  elmulasztása jelentős must- és borveszteséget okoz. A száraz hordó ugyanis “megissza” a mustunk és a  borunk számottevő részét.

A penészes hordó nagyon gondos kezelést igényel Amennyiben csak kis mértékben penészes, vagyis a  kivilágított hordóban csak itt-ott találunk friss penész szigeteket, akkor a kezelés a következő lehet: A  hordóba aprószenű láncdarabokat vagy mosott, tiszta kavicsokat teszünk. Néhány liter hideg vizet öntve  a hordóba, azt erősen megmozgatjuk, megtáncoltatjuk, hogy a penészt a hordó faláról sikerüljön  maradéktalanul eltávolítani. Természetesen ezután a láncot (kavicsokat) a vízzel együtt a hordóból  kiöntjük. Ezután jól kiforrázzuk és gondosan ismét kiöblítjük. E módszer hibája lehet,hogy a lánc vagy a  kavicsok nem távolítja el tökéletesen a penészt.

 

 

Egyéb, egyszerűnek vélt eljárások, mint például a hordó kimeszelése (mésztejjel való megtöltése) még  olyan eredményt sem adnak, mint a lánccal vagy a kavicsokkal történő mosatás.

 

 

A legbiztosabb módszer – és ez nagyon penészes hordó esetében ugyancsak elkerülhetetlen – ha a hordó első  fenekét eltávolítva (kifenekelve) a penészt előbb szárazon lekaparjuk (például derékszögben  meghajlított végű abroncsdarabbal), majd hideg vízzel, gyökérkefével gondoson kisúroljuk. (a kivett  feneket se felejtsük el megtisztítani a penésztől!). A feneket ezután gyékénnyel tömítve visszahelyezzük a  helyére, vagyis befenekeljük a hordót. Vizet öntve a hordóba, a befenekelés helyességét  (csepegésmentességet)ellenőrizzük! Amennyiben az ilyen munkában nincs kellő gyakorlatunk, feltétlen  forduljunk kádár szakemberhez.

A sikertelen kivilágítás vagyis ha az oxigénhiány miatt a gyertya elalszik, az bizony mindenkor hordóhibát  jelent. Ilyenkor a további művelet elvégzésére használjunk elemlámpát, vagy tegyük lehetővé a hordó  levegőiének kicserélődését. A csapdugót távolítsuk el, hogy léghuzat keletkezzen a hordóban. Néha az is  segít, ha gumicsövön vagy lopóval friss levegőt fúvunk a hordóba.

 

 

Á kissé ecetes hordó rendbehozatala azonos az új hordó előkészítésével. Ám, ha a hordó határozottan  ecetes szagú, nem tehetünk mást, mint hogy kiselejtezzük.

 

Az új hordó kezelése: Megtöltjük hideg vízzel, melyet 2–3 nap múlva (legalább egyszer) lecserélünk.  Ezután 100 literenként számítva 10-15 liter forró vizet öntünk a hordóba. ( Én egy marék tisztára mosott  diófa levelet is főzök a vízbe.) Az akonanyílást bedugaszoljuk, majd erősen hengergetve, táncoltatva a  hordót jól megmozgatjuk a benne lévő főzetet. Úgy negyedórát állni hagyjuk, majd végül kiürítjük. Ezt a  ‘műveletet két -háromszor megismételjük

Ezután az előbbi mennyiségben, de 20%- s forró szódaoldatot (például trisós vizet) öntünk a hordóba és  úgy járunk el, mint azt az előzőekben már tettük.

A lúgmaradékot általában két-háromszori forróvizes kezeléssel el tudjuk távolítani. Hideg vízzel ismételten  töltsük meg a hordót majd 1 -2 napig hagyjuk a vízzel állni, hogy a dongák pórusai összehúzódjanak.

 

 

Végezetül. utolsó műveletként ürítsük ki a hordó tartalmát, állítsuk csöpögőre (két párhuzamos gerendán az  akonanyíáísával lefelé fordítva) hagyjuk így néhány óráig, hogy jól kiszikkadjon.Égessünk el benne 100  literenként negyed-fél kénszeletet. Az akonanyílást ezután feltétlen dugaszoljuk le.

 

 

A leggondosabb kezelés után is tanácsos az új hordóba először a leggyengébb mustot tenni, mert az új  hordót, bármilyen szakszerűen is készítjük elő, csak az első erjesztés után lesz majd igazán töltőképes.

 

Műanyagtartályok

 

Az új tartályt be kell avatni. 50-60 C-fokosnál nem melegebb, körülbelül 20%-os szódás (trisós) vízzel.

 

 

Ezzel a mosólével megtöltjük a tartályt majd lehűlés után kiürítjük. E műveletet két- háromszor  megismételjük. Ezután a tartályt két-háromszor 50-60 C fokos tiszta vízzel kiöblítjük. hogy a lúgot végleg  eltávolítsuk belőle. legvégül hideg vízzel néhányszor alaposan átöblítjük. A pórusok feltöltésere ajánlatos  az új tartályt előszór egyszerű,egészséges borral teletölteni. Néhány napos tárolás után a bort  eltávolítjuk és a tartályt lezárjuk.

 

 

A használt tartályt,megtöltés előtt langyos vízzel addig öblögessük, amíg tökéletesen szagmentes lesz.  A műanyagtartályoknál, amennyiben a leírt műveleteket nem végezzük el a bor mellékízt (műanyagízt,  sztirolízt) kaphat, melynek eltávolítása utólag lehetetlen. Hosszabb idejű (több hónapos) bortárolásra, csak a kimondottan erre a célra gyártott műanyagtartályok alkalmasak.

 

 

Üveg vagy rozsdamentes acélból készült tartályok, bor tárolására inkább használhatók.

 

 

Sikeres szüretet:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots